De welbekende watersporten zoals bijvoorbeeld surfen zijn al jaren bekend en worden ook veel beoefend in Nederland. Tegenwoordig maakt een nieuwe watersport een een wereldwijde opmars. We hebben het hier over suppen. Het nieuwe fenomeen waar jij staand aan het peddelen bent op een board, blijkt razend populair te zijn. Je kunt een opblaasbaar sup board kopen in verschillende winkels die ook andere spullen voor watersport verkopen. Over het algemeen duurt het wat langer in Nederland voor een nieuwe sport om aan te slaan. Het is dan ook interessant om te zien waar deze interesse vandaan komt voor deze nieuwe sport.

Wat is suppen precies?

Zoals eerder aangegeven is suppen het staand peddelen op een board in het water. Het staat eigenlijk voor de Stand Up Paddling. De sport is ontstaan in Amerika en volgens verschillende bronnen werd de sport voor het eerst gedocumenteerd in Hawaii. Het is dus afgeleid van het surfen, maar met één groot verschil. Tijdens het suppen maak je gebruik van een peddel om jezelf voort te bewegen op het water. Je gebruikt het ook onder andere voor het in balans houden van jezelf. Voor veel mensen daarom ook zeer interessant om te zien hoe dit in zijn werk gaat.

Hoe kom je aan een goed board

Net als bij surfen maak je dus wel gebruik van een board. Je moet dit board dus zien te vinden en kiezen voor een variant die voldoende is afgestemd op jouw lichaam. Je kunt namelijk niet met een te lang, of te zwaar board de zee op te gaan. Het is daarom gebruikelijk om het advies te volgen van de verkoper. 

Peddelen tijdens het surfen

Stand up Paddling blijkt dus het nieuwe fenomeen te zijn voor watersporters. De watersporters zijn voornamelijk gewend om gewoon te surfen zonder iets in hun handen te hebben. De peddel geeft de surfsport dus een nieuwe dynamiek. Uiteindelijk is deze variant dus een geheel nieuwe sport geworden, welke door veel mensen met open armen wordt ontvangen. 

De wereld zat blijkbaar te wachten op een nieuwe sport die hen zou voorzien van nieuw genot. De peddel gebruik je voornamelijk voor het in balans houden van het lichaam en zo de golven te navigeren. Het zorgt dus voor de perfecte combinatie tussen de balans houden met het lichaam en goed gebruik maken van je handen. 

Competitieve sport

De sport moet nog wel werken aan een officiële competitie. Het is wel zo dat de bond die voornamelijk over surfsporten gaa,t het suppen wel heeft erkend als een officiële sport. Er worden dus ook wel toernooien gehouden. Er wordt alleen nog gekeken naar de mogelijkheid om de sport groter te maken. Het is namelijk het doel dat meerdere surfsporten het grote publiek bereiken en het uiteindelijk ook als een Olympische sport zal worden gezien.

In Nederland zijn er nog geen mogelijkheden voor het professioneel uitvoeren van deze sport. Er zijn hier wel genoeg surfcompetities. In Hawaii worden weer wel meer tours en wedstrijden gehouden. 

Veilig suppen

Suppen blijft toch nog steeds een watersport en het is dus wel belangrijk om te denken aan de veiligheid. Vaak hoor je dat surfers tijdens het sporten last kunnen krijgen van krampen en dit is niet anders bij het suppen. Wees daarom op je hoede en zorg altijd voor de maximale veiligheid. Zorg voor een goede kwaliteit van het board zodat deze veel stootjes kan opvangen. Neem daarnaast een stevige peddel zodat deze niet kan breken tijdens het suppen. 

Jouw fysieke gezondheid is natuurlijk belangrijk en deze moet ook optimaal zijn, als je op pad gaat met een board en peddel. Neem dus altijd goede maatregelen en als je je niet helemaal fit voelt, ga dan liever gewoon niet het water op. Veiligheid staat altijd op één!

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.