Ik ben Emma Verschure, blogger op AmbitiEmma.com en influencer op Instagram. Mijn blog richt zich op ambitieuze vrouwelijke ondernemers en op Instagram deel ik mijn lifestyle met een lading fashion erbij. De kennis die ik via Instagram verkregen heb deel ik op mijn blog. Daarnaast help ik ook (online) ondernemers met hun boekhouding en belastingen. Tot slot studeer ik nog de premaster Fiscaal Recht aan de Universiteit van Tilburg. 

Studeren na de middelbare school is ondertussen iets wat heel gewoon is. Het is heel vanzelfsprekend dat we niet direct gaan werken. Toch kost dat studeren wel een hoop geld. En al helemaal als er direct op kamers wordt gegaan. In dit blog ga ik hier verder op in, want jij bent vast ook wel nieuwsgierig naar het financiële plaatje achter studeren. Welke kosten kan je verwachten als je kind gaat studeren? 

Financiële gevolgen voor de ouders

Voor de ouders zijn de financiële gevolgen afhankelijk van wat de ouders willen meebetalen in de opleiding van hun kind. Over deze kosten gaan we later in. 

Vanaf 2020 krijgen ouders met kinderen onder de 18 die studeren weer kinderbijslag en (indien van toepassing) kindgebonden budget. Ten tijde dat de basisbeurs gold werd dit afgeschaft, omdat studenten nu zelf een basisbeurs kregen. Nu de basisbeurs niet meer bestaat en studenten moeten lenen om hun studie te bekostigen is er volgens het VVD sprake van een “kromme situatie” die rechtgetrokken moet worden. 

Indien je kind onder de 18 is en studeert, heb je momenteel niet meer te maken met financiële gevolgen als ouder zijnde als je niks meebetaald aan de opleiding.

Kosten voor de opleiding 

Je betaalt wettelijk collegegeld voor een hbo of universiteit indien je aan de voorwaarden voldoet. De hoogte van het wettelijk collegegeld wordt door de overheid vastgesteld en is voor elke opleiding hetzelfde. In schooljaar 2020-2021 bedraagt het collegegeld €2.143. 

Indien niet aan de voorwaarden wordt voldaan dan moet je het instellingsgeld betalen. Dit verschilt per opleiding en per hbo of universiteit. De kosten hiervan liggen gemiddeld rond de €10.000.

Boeken

Voor de opleiding heeft je kind (naar verwachting) ook boeken nodig. De voorgeschreven boeken hebben geen vaste prijs. De boeken van een rechtenopleiding kosten rond de €400,- per collegejaar. Echter zijn de kosten per jaar en per opleiding verschillend, hierdoor kan hier geen vast bedrag genoemd worden. 

Lenen

Het kan zijn dat er geld geleend moet worden om de studie te kunnen bekostigen. De rente op de lening bedraagt 0% in 2020 en staat voor 5 jaar vast. Aan het lenen zitten geen extra kosten verbonden. Houdt er wel rekening mee dat een studielening gevolgen kan hebben voor de hypotheek. Indien je kind geen geld hoeft te lenen is het dus voor later handig om geen lening af te sluiten.

Huur van een kamer

De huur van een kamer is erg afhankelijk van in welke stad je kind studeert. In Amsterdam kost een kamer al snel tussen €600 á €700 per maand. In Rotterdam kost een kamer rond de €400 á €500 per maand. Gelukkig zijn er ook goedkopere steden, zoals Breda, Tilburg en Groningen waar je rond de €300 al een leuke kamer kunt krijgen. 

Als je kind aan de voorwaarden voldoet, heeft hij/zij recht op huurtoeslag. Dan worden de kosten van het huren van een kamer goedkoper. Let op, voor de huurtoeslag dient je kind minimaal 18 jaar te zijn en mag de kale huurprijs niet hoger liggen dan €424,44 per maand.

Het is van belang om jaarlijks te controleren of jij nog wel recht hebt op je toeslagen. Wil je daar meer over weten? Lees dan dit artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.