Nee, wederom geen verkapte mededeling dat vriendlief en ik gaan trouwen, maar gewoon een informatieve blog. Niet iedereen is er namelijk van op de hoogte “hoe het hoort” met betrekking tot het verzenden van de trouwkaarten én andere bijbehorende kaarten.

Begin op tijd!
Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je op tijd begint met alles verzinnen, organiseren, ontwerpen, maken en versturen. Er komt een heleboel op je/jullie af en je wilt deze belangrijke dingen echt niet vergeten. Hieronder een klein schema met richtlijnen die je aan zou kunnen houden;

Save the date kaarten:
Bestellen: 7 maanden voor de trouwdag.
Versturen: 6 maanden voor de bruiloft.

Trouwkaarten:
Proefdruk bestellen: 12 weken voor de trouwdag of eerder.
Bestellen: 10 weken voor de bruiloft.
Versturen: 6 tot 8 weken voor de bruiloft.

Bedankkaarten:
Bestellen: 2 weken voor de trouwdag.
Versturen: Tot 3 weken na de bruiloft (je kunt ze ook meegeven op de trouwdag zelf).

#1 Save the date kaarten
Deze kaarten zijn niet “verplicht”, maar handig zijn ze natuurlijk wel. Je stelt namelijk jouw gasten bijtijds op de hoogte van jullie trouwdatum. Zij kunnen deze dan rood omcirkeld of dik onderstreept in hun agenda zetten (en eventueel een vrije dag opnemen, mocht dit nodig zijn).

Voor wie?
Save the date kaarten zijn ook handig als je gaat trouwen in de vakantieperiode, in het buitenland of misschien wel verdeeld over verschillende dagen. In een drukke periode zoals mei, juni en juli zijn ze ook echt heel erg geschikt. Je stuurt Save the date kaarten naar dag gasten en avondgasten. Je hoeft receptiegasten geen kaartje te sturen, voor hen staat de relevante informatie in de trouwkaart.

Wanneer versturen?
Zodra de trouwdatum definitief is, wordt het tijd om de kaarten te gaan versturen. Als regel kun je aanhouden dat je ze minimaal 6 maanden van tevoren naar de gasten stuurt, zodat je zeker weet dat iedereen ook aanwezig kan zijn.

Wat zet je erop?
Eigenlijk ben je het snelste klaar met het maken van deze kaart. Jullie namen moeten er uiteraard op staan en natuurlijk de trouwdatum. Je zou er eventueel nog het huisadres en een boodschap op kunnen zetten, maar dat is iets wat jullie zelf moeten beslissen. Ook kun je vermelden welk dagdeel de gasten vrij moeten houden. Het uiteindelijke programma wordt opgenomen in de trouwkaart.

#2 Trouwkaarten
Dit zijn natuurlijk de allerbelangrijkste kaarten…en ook de kaarten waar je de meeste aandacht aan zult moeten geven. Er “moet” namelijk nog wat op komen te staan!

Voor wie?
Uiteraard naar iedereen die jullie erbij willen hebben op jullie speciale dag. De etiquette stelt dat iedereen die 18 jaar of ouder is een eigen uitnodiging hoort te krijgen, ook al wonen ze nog op het adres van hun ouders. Gelukkig leven we in de moderne tijd en voldoet één kaart per adres ook. Maar misschien wil je niet iedereen uitnodigen op één adres; ook daar houdt de etiquette rekening mee;

  • Mevrouw T. Jansen/Thea Jansen: alleen mevrouw Jansen is uitgenodigd. Partner en kinderen zijn niet uitgenodigd.
  • De heer Van Dijk en mevrouw Jansen: ongehuwde volwassenen zijn uitgenodigd.
  • De heer en mevrouw van Dijk: alleen de volwassenen zijn uitgenodigd.
  • Familie of Fam. Jansen: het hele gezin is uitgenodigd

Meestal nodig je als eerste naaste vrienden, vriendinnen en familie uit, maar tegenwoordig kiezen veel stellen er ook voor om collega’s en kennissen uit te nodigen. Afhankelijk van hoe groot jullie de bruiloft willen vieren kun je je keuzes hier op baseren.

Wanneer versturen?
Trouwkaarten verstuur je meestal 6 tot 8 weken van tevoren. Mensen hebben dan voldoende tijd om het in hun agenda te schrijven. Trouw je in een drukke periode houd dan minimaal 8 weken aan. In dit geval is het dus handig om een Save the date kaart te versturen (zie hierboven)

Wat zet je erop?
Dit is een hele hoop….let dus goed op;

 • De namen van het bruidspaar (vermeld zowel je voornaam als achternaam, want dat is wellicht niet bij alle gasten bekend. Eventuele tweede namen en doopnamen kun je ook op de kaart zetten, maar dat is geen verplichting.)
 • De aankondiging (de trouwdatum, informatie over de trouwlocatie en de planning.)
 • De trouwdatum (zet dit heel duidelijk op de kaart)
 • De locatie en tijden (zorg voor een overzichtelijke weergave zodat je gasten precies weten waar ze moeten zijn.)
 • De contactgegevens van het bruidspaar en de ceremoniemeester(s) (spreekt voor zich; mensen moeten jullie of de ceremoniemeester(s) kunnen bereiken voor eventuele vragen.)
 • De dresscode (op de kaart kun je een dresscode vermelden. Dit is een echte aanrader als je wilt dat iedereen hetzelfde gekleed is.)
 • Dag gast of avondgast (zet op de kaart of iemand dag of avondgast is. Afhankelijk van het budget kun je er ook voor kiezen om twee soorten kaarten te maken. Dag gasten ontvangen een kaart met het hele programma en avondgasten een kaart met het avondprogramma. Je kunt ook alleen de openbare trouwlocatie en feestlocatie noemen.)
 • Een persoonlijke boodschap (indien gewenst.)

Wat er verder vaak ook nog bij de uitnodiging zit;

 • De routebeschrijving
 • Een RSVP

#3 Bedankkaarten
Als je je gasten wilt bedanken voor hun aanwezigheid, kun je ze een bedankkaart sturen of meegeven.

Voor wie?
Voor iedereen die jullie willen bedanken voor de meest fantastische dag van jullie leven.

Wanneer versturen?
Bedankkaarten kun je geven zodra de gasten vertrekken, maar je kan ze ook een aantal weken na de trouwdag versturen. Het leuke aan deze laatste optie is dat de gasten nog even terug kunnen denken aan de bruiloft.

Wat zet je erop?
Rondom bedankkaarten is er niet zoveel etiquette. Een persoonlijke boodschap is natuurlijk heel leuk, maar natuurlijk kun je iedereen ook hetzelfde kaartje sturen!

Bij MyCards kun je ook terecht voor het zelf ontwerpen van uitnodigingen voor verjaardagsfeestjes, geboortekaartjes en bijvoorbeeld ook voor het maken van verhuiskaarten

Afbeeldingen: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.