De donkere dagen staan weer voor de deur, dus ik wil graag iedereen er weer eventjes op attenderen dat het héél belangrijk is om goede fietsverlichting te hebben. Ik breng Dante regelmatig met de auto naar school en laat hem dan zien hoe slecht fietsers te zien zijn bij slechte en/of donkere weers-omstandigheden. Want nogmaals lieve mensen; je bent echt ontzettend slecht zichtbaar op zo’n moment! Je bent kwetsbaar als fietser, vergeet dat niet! 

Jaarlijks ruim 500 fietsers zwaargewond
Gemiddeld de helft van de fietsers in het donker rijdt zonder licht. Juist dan gebeuren er ongelukken. Jaarlijks zijn er tienduizenden fietsers zonder licht betrokken bij ongevallen. Ruim 500 fietsers raken hierbij zwaargewond, ongeveer 40 aanrijdingen zijn zelfs met dodelijke afloop.

Waarom dan toch zonder licht fietsen?
De volgende redenen worden vaak gegeven, als men aan fietsers vraagt waarom ze geen verlichting aan hebben; verlichting vergeten, batterijen zijn leeg, verlichting is kapot, verlichting is gestolen.

[bol_product_links block_id=”bol_59ef4c0cc59c4_selected-products” products=”9200000058955583″ name=”fiets1″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Laat je fiets regelmatig nakijken
Net als een auto, moet ook je fiets regelmatig nagekeken worden. Laat dit doen door een erkende fietsenmaker. Het kost je wel wat, maar dan weet je tenminste zeker dat je veilig op weg kunt!

Wettelijke regels
*Voor fietsverlichting gelden in Nederland een beperkt aantal regels.
*Tussen zonsondergang en zonsopgang, en overdag wanneer het zicht ernstig belemmerd wordt, moet een fietser licht voeren. Wanneer overdag het zicht ernstig is belemmerd, is niet nader gespecificeerd.
*Het voorlicht moet wit of geel zijn. Het achterlicht rood.
*Het licht moet vast aan de fiets bevestigd zijn, of gedragen worden op borst (voorlicht) of rug (achterlicht).
*Het licht mag niet knipperen.
*Een driewieler met 2 wielen voor moet 2 symmetrisch bevestigde koplampen hebben.
*De verlichting mag andere weggebruikers niet verblinden. Wanneer dat is, is niet nader gespecificeerd. De Duitse norm gaat uit van max. 2 lux op 10 meter. Heb je een koplamp die is bedoeld om zelf de weg te zien, dan moet je deze dus ook naar beneden richten, en mag je deze niet recht naar voren laten schijnen.
*Extra verlichting is niet toegestaan. Dus grappige ledjes in wielen of meer dan 1 koplamp op een tweewieler is illegaal.
*De koplamp moet voortdurend zichtbaar zijn voor tegemoetkomende weggebruikers.
*Het achterlicht moet voortdurend zichtbaar zijn voor van achteren naderende weggebruikers.
*De verlichting hoeft alleen gevoerd te worden tijdens het rijden. Bij stilstand hoeft deze dus niet te schijnen (hoewel dat natuurlijk wel handig is, en goede dynamoverlichting standlicht heeft).

In Nederland zijn er geen eisen gesteld aan de hoeveelheid licht. Dus ook een batterijlampje dat nauwelijks schijnt, voldoet aan de regels.

Boetes
Geen licht volgens de regels: € 55 ,-
Fietsen zonder de verplichte reflectoren: € 35,-

[bol_product_links block_id=”bol_59ef4c45171d2_selected-products” products=”9200000075017650″ name=”fiets2″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Zorg er dus voor dat je zichtbaar bent! En als ouders zijnde; zorg dat je kind veilig op de fiets zit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.