Recent onderzoek toont aan dat de Galaxy Buds Pro een effectief hulpmiddel kunnen zijn voor mensen lichte tot matige gehoorproblemen. De cijfers werden onlangs gepubliceerd in het gerespecteerde wetenschappelijk tijdschrift, Clinical and Experimental Otorhinolaryngology, een vakblad dat is gewijd aan keel-, neus- en ooronderzoek (KNO). De onderzoekers vergeleken de functie Ambient Sound op de Galaxy Pro Buds met hoortoestellen en PSAP-vesterkers. 

Het onderzoek werd uitgevoerd in het Samsung Medical Center. Dit vooraanstaande ziekenhuis in Azië combineert uitstekende gezondheidszorg met gedegen onderzoek. Samsung werkt al meer dan tien jaar met het medisch centrum samen, vaak met als doel om de geluidservaring op mobiele apparaten te optimaliseren.

Het onderzoek naar gehoorondersteuning beoordeelde de doeltreffendheid van hoortoestellen, persoonlijke PSAP-versterkers en de Galaxy Buds Pro. Volgens de auteurs was het nog niet eerder voorgekomen dat draadloze oordopjes op klinische wijze werden vergeleken met officiële hoortoestellen. Uit de studie kwam naar voren dat de Galaxy Bus Pro een uitstekende ondersteuning zijn voor mensen met lichte tot matige gehoorproblemen. Dat betekent dat de oordopjes in potentie de levens van 1,5 miljard mensen kunnen verbeteren. Zoveel mensen hebben wereldwijd namelijk te kampen met een zekere mate van gehoorverlies1.

“Volgens voorspellingen zal door vergrijzing in 2050 een op de tien mensen wereldwijd last hebben van gehoorverlies1. Hoortoestellen kunnen helpen om beter te horen, maar toch worden ze nog niet breed omarmd en dat komt vooral door de hoge prijs,” zegt onderzoeker Il Joon Moon van het Samsung Medical Center. “Gelukkig zijn de eerste onderzoeksresultaten met de Galaxy Buds Pro positief. Zo hebben veel mensen toch op eenvoudige wijze toegang tot gehoorondersteuning.”

In het onderzoek van het Samsung Medical Center werden de Galaxy Buds Pro, hoortoestellen en de PSAP-versterkers getest op elektro-akoestiek, geluidsversterking en de klinische prestaties.

Elektro-akoestische beoordeling

Om te beginnen werden de elektro-akoestische eigenschappen van de apparaten beoordeeld om te zien of ze voldoen aan de belangrijkste prestatiecriteria voor hoortoestellen: drukniveau van de geluidsoutput, frequentiebereik, equivalente ingangsruis, en totale harmonische vervorming. De Galaxy Buds Pro voldoen ruimschoots aan alle vier de criteria. De prestaties zijn te vergelijken met die van de hoortoestellen.

Evaluatie van geluidsversterking

Vervolgens voerden de onderzoekers een evaluatie van de geluidsversterking uit om zo vast te stellen of de apparaten het geluid voldoende versterken. Elk apparaat werd op zeven verschillende frequenties getest en ze vertoonden allemaal een adequaat versterkingsniveau.

Klinische prestatie-evaluatie

Tot slot vergeleken de onderzoekers hoe het gehoor van individuen met en zonder apparaten verschilde, en in hoeverre men uitgesproken woorden en zinnen beter kon herkennen. Deelnemers hadden licht tot matig gehoorverlies en hun gemiddelde leeftijd was 63 jaar. Statistische significantie werd waargenomen bij 1.000 Hz, 2.000 Hz en 6.000 Hz, wat betekent dat de Galaxy Buds Pro het geluid op alle drie de frequenties voldoende versterkt. Bovendien meldde meer dan 57 procent van de deelnemers dat de Galaxy Buds Pro hen kon helpen bij het communiceren in een rustige omgeving.

Ook stelden de onderzoekers vast dat deelnemers met de Galaxy Buds Pro gesproken woorden beter begrepen. Uit de afbeelding hieronder blijkt dat Galaxy Buds Pro, hoortoestellen en PSAP’s communicatieve voordelen bieden aan mensen met gehoorverlies, en in het bijzonder aan mensen met licht tot matig gehoorverlies.

“Bij het ontwikkelen van nieuwe producten en services houden we er altijd rekening mee wat ze voor mensen kunnen betekenen,” zegt Gerben van Walt Meijer, Marketing Manager Mobile van Samsung Nederland. “Met technologie willen we het leven van alledag mooier maken. De Galaxy Buds Pro zijn daarvan alweer een mooi voorbeeld.”  

Met de functie Ambient Sound op de Galaxy Buds Pro versterk je geluiden van dichtbij met maximaal 20 decibel. Je hebt de keuze uit vier niveaus en die kun je op iedere gewenst moment aanpassen.

Je kunt het hele onderzoek hier bekijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.