Tot de tijd dat jouw kinderen verantwoordelijk genoeg worden om hun eigen smartphone te krijgen, moet je jouw Android-telefoon met hen delen en kindvriendelijk maken. Jouw telefoon bevat namelijk jouw persoonlijke gegevens en bepaalde apps die niet geschikt zijn voor kinderen.

Dus als verantwoordelijke ouder kun je zo’n krachtig apparaat niet zomaar aan je kind overhandigen en verwachten dat hij alleen zijn favoriete YouTube-kanaal bekijkt. Maar wat je wel kunt doen, is jouw Android-apparaat geschikt genoeg maken voor het gebruik van jouw kind.

Door gebruik te maken van een paar Android-beveiligingsfuncties en hulp te krijgen van apps van derden, laat ik je zien hoe je jouw Android toestel kindvriendelijk kunt maken. Laten we kijken hoe je een Android-telefoon kindvriendelijk maken kunt.

Beveiligingsslot inschakelen

Een zeer eenvoudige maatregel, een wachtwoordvergrendeling helpt jouw ​​​​telefoon uit de hand van jouw kind te houden als je niet kijkt. De meest betrouwbare opties die beschikbaar zijn op bijna alle Android-telefoons, zijn een patroonvergrendeling of een wachtwoord, of als je de voorkeur geeft aan gezichtsdetectie of een vergelijkbare ontgrendelingsmethode, zou het ook goed moeten werken.

Een veiligheidsslot toevoegen:

 • Ga naar Instellingen > Beveiliging.
 • Tik op Schermvergrendeling, de beveiligingsvergrendelingsopties die beschikbaar zijn voor jouuw telefoon.

Ik zou Pattern Lock aanbevelen omdat het gemakkelijk te gebruiken en net zo veilig is als wachtwoordvergrendeling, maar je kunt elk beveiligingsslot kiezen dat je verkiest.

Google Play Store kindvriendelijk maken

Terwijl je je telefoon gebruikt, kan je kind gemakkelijk naar de Google Play Store gaan en alles downloaden, van een videogame voor kinderen tot een app of game voor volwassenen. Bovendien kan je nieuwsgierige kleintje in-app aankopen doen zonder dat je het weet. Ga als volgt te werk om de controle over apps en aankopen in de Google Play Store te krijgen:

Als oplossing kun je de soorten apps die in de winkel mogen worden weergegeven, beperken door Ouderlijk toezicht in de Google Play Store in te schakelen.

Hier lees je hoe dit te doen:

 • Tik op Hoofdmenu in de linkerbovenhoek en ga naar Instellingen.
 • Tik op Ouderlijk toezicht.
 • Zet op de volgende pagina de schakelknop aan.

Je wordt gevraagd om een ​​4-cijferige pincode op te geven die zal worden gebruikt om wijzigingen aan te brengen in de opties voor ouderlijk toezicht. Zorg ervoor dat de code moeilijk te raden is en dat jouw kinderen hem nog niet kennen.

Daarna zie je alle beschikbare Google Play Store-producten op basis van de beschikbaarheid in jouw land, zoals apps en games, films en boeken, enz. Tik op elk product en selecteer de juiste leeftijdsbeperking op basis van de leeftijd van jouw kinderen .

Ongeautoriseerde aankopen beperken:

 • Tik op “Verificatie vereisen voor aankopen”.
 • Zorg ervoor dat de optie ‘Voor alle aankopen via Google Play op zijn apparaat’ is geselecteerd.
 • Als deze optie is ingeschakeld, moet je een wachtwoord opgeven voor jouw verbonden Google-account wanneer je iets wilt kopen.

Opmerking: houd er rekening mee dat je dit installatieproces moet doorlopen voor elk Google-account dat je op jouw Android telefoon gebruikt.

Schakel downloads van onbekende bronnen uit en maak jouw Android-telefoon kindvriendelijk

Google Play Store is niet de enige plek waar jouw kinderen apps en games kunnen downloaden. Een eenvoudige zoekopdracht in de browser kan hen ook in staat stellen APK’s te downloaden en te installeren. Je kunt Onbekende bronnen uitschakelen in jouw telefooninstellingen om de installatie van apps en games van andere bronnen dan Google Play Store te stoppen.

Om dit te doen:

 • Ga naar telefoon Instellingen > Beveiliging
 • Scroll naar beneden en schakel de optie Onbekende bronnen uit.

Houd er rekening mee dat als jouw kinderen slim genoeg zijn, ze deze functie gemakkelijk weer kunnen inschakelen en elke gewenste app kunnen installeren. Dus je moet deze functie in de gaten houden, of je toevlucht nemen tot meer strikte opties die ik aan het einde zal noemen.

YouTube Kids downloaden

YouTube was mijn grootste probleem bij het kindvriendelijk maken van mijn telefoon. Mijn dochter houdt van de shows op YouTube, maar YouTube geeft me geen betrouwbare optie om te bepalen wat mijn dochter kan zien en raadt vaak dingen aan die ongepast voor haar zijn.

Gelukkig heeft YouTube Kids dit probleem opgelost en me controle gegeven over wat mijn kinderen kunnen zien. Het is de officiële YouTube-app van Google die is afgestemd op kinderen die kijken. Je kunt het eenvoudig de leeftijd van het kind vertellen en het toont alleen kanalen die geschikt zijn voor die leeftijd.

Bovendien zijn alle instellingen beschermd achter een wachtwoord dat alleen jij kent. YouTube Kids heeft me nog niet teleurgesteld, ik heb nog nooit een enkele video opgemerkt die ik ongepast vind voor de leeftijd van mijn dochter.

Vergrendel gevoelige apps

In plaats van de hele telefoon te vergrendelen, kun jw alleen de gevoelige apps voor jouw kinderen vergrendelen. Een goede app-locker-tool kan dit in een handomdraai voor je doen, en ik raad AppLock voor dit doel aan. Je kunt alle functies gebruiken in de advertentie-ondersteunde versie en het geeft volledige controle over het vergrendelen van apps.

Met de app kun je elk systeem of app van derden vergrendelen die op jouw telefoon is geïnstalleerd. Wat nog belangrijker is, het kan ook voorkomen dat gebruikers oproepen ontvangen, apps downloaden van Google Play Store en apps verwijderen. Je kunt de app ook verbergen in de app-lade en voorkomen dat anderen deze verwijderen.

Je kunt deze app gebruiken om apps zoals Galerij, Bellen-app, sociale media-apps of misschien jouw bank-app te verbergen. En jouw kinderen kunnen de telefoon vrij gebruiken wanneer ze willen.

Creëer een veilige zone in je telefoon

Je kunt ook een veilige zone voor kinderen creëren in je telefoon. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan deze optie, omdat mijn dochter kan doen wat ze wil in haar kleine amusementshoekje en ik me geen zorgen hoef te maken dat ze met mijn persoonlijke spullen knoeit.

Hiervoor gebruik ik de app Kids Place. Wat de basisfunctie betreft, je laat eenvoudig kindvriendelijke apps toe in de interface en het kind zal er niet vanaf kunnen komen.

De app wordt automatisch opnieuw gestart als ze teruggaan met de knop ‘Home’. Zelfs als ze de telefoon opnieuw opstarten, wordt Kids Place automatisch geopend als deze actief was voordat hij opnieuw werd opgestart. De enige manier om af te sluiten is door het wachtwoord op te geven dat alleen jij kent.

Afgezien hiervan kun je beheren welke apps toegang hebben tot wifi, inkomende oproepen blokkeren, de app automatisch opnieuw opstarten als deze sluit (goed voor peuters) en vele andere hulpmiddelen voor ouderlijk toezicht. Het enige probleem dat ik ooit heb ondervonden met Kids Place is dat het soms 1-3 seconden duurt om weer in de app te komen wanneer het kind op de startknop drukt.

Lees ook: Bing : kijk, speel en leer app

Scherm vastzetten gebruiken

Als jouw kind maar één app hoeft te gebruiken, hoef je niet al het bovengenoemde gedoe te doorlopen. Als je een toestel met Android 5.0 of hoger hebt, kun je de ingebouwde functie Scherm vastzetten gebruiken om een ​​enkele app op het scherm vast te zetten. Hiermee kun je jouw kinderen één app laten gebruiken en kunnen ze deze niet verlaten.

Scherm vastzetten inschakelen:

 • Ga naar Instellingen > Beveiliging.
 • Scroll naar beneden en tik op Scherm vastzetten.
 • Schakel “aan” voor Scherm vastzetten op de volgende pagina.
 • Selecteer de optie “Vraag om ontgrendelpatroon voor losmaken” voor extra beveiliging.

Een app vastzetten:

 • Open het en druk op de knop Overzicht. Je ziet een kleine Pin-knop naast je app.
 • Tik erop, de app wordt vastgezet.
 • Houd de knoppen Terug en Overzicht tegelijkertijd ingedrukt.
 • Zelfs dan wordt het telefoonscherm onmiddellijk gesloten en moet je het vergrendelschermpatroon invoeren om de telefoon te openen.

Als je nog andere manieren weet om een ​​Android-telefoon kindvriendelijk te maken, laat het ons dan weten in de reacties.

About Cassandra Pater

Overachiever en gestructureerde chaoot: zorgt voor ijzersterke content in de vorm van blogs, branding & webdesign voor jouw bedrijf, met als doel te verbinden met de lezers en hoger te ranken in Google. Heeft ook nog 2 leuke Blogs: www.momambition.nl en www.interiorqueen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.