Oorpijn tijdens het vliegen, ik ben er al mee bekend sinds ik een klein meisje was. Toen wij 3 jaar geleden voor het eerst met de oudste naar Turkije gingen vliegen, wisten we niet dat hij hetzelfde probleem zou hebben. Wat doe je op zo’n moment als moeder zijnde? Juist ja, oordopjes inleveren en de rest van de reis met pijn in je oren zitten. Dat hebben we dit jaar dus eventjes anders gedaan. Ik had voor mezelf oordopjes mee, een setje voor noodgevallen (mocht mijn partner ook last krijgen) en voor de oudste zijn eigen setje, gekregen van CoolSafety. Toch zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt doen, om de oorpijn tegen te gaan. Ik deel hieronder mijn tips tegen oorpijn tijdens het vliegen.

Veranderingen van de luchtdruk bij het opstijgen en dalen van een vliegtuig, kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van je oren. Gelukkig heeft niet iedereen er last van, maar ben je wel een zogenoemde pechvogel, dan kun je je er behoorlijk rot van voelen. In de vliegtuigcabine wordt tijdens de vlucht de luchtdruk aangepast, maar deze is altijd lager dan dat je “op de grond” gewend bent. Hierdoor kan er druk in je oren ontstaan, die voor een hele vervelende pijn zorgt.

Neusspray
Een neusspray waar xylometazoline in zit, kan goed helpen tegen oorpijn tijdens het vliegen. Gebruik de spray 1 uur voor het opstijgen en 1 uur voor de landing. Door de neusspray zullen de neusslijmvliezen gaan slinken, waardoor er minder druk op de oren komt te staan.

Kauwen en slikken
Door kauw- en slikbewegingen te maken zorg je ervoor dat de druk sneller door je oor heen kan, wat ervoor zorgt dat je minder last van oorpijn krijgt. Neem bijvoorbeeld een kauwgommetje of drink steeds kleine slokjes. Voor baby’s/peuters is het ook zeker geen overbodige luxe om een fles drinken mee te nemen het vliegtuig in.

Gapen
Door te gapen wordt de buis van Eustachius opgerekt, wat ervoor zorgt dat de druk op je oren makkelijker weg kan. Doen alsof je gaat kan ervoor zorgen dat je minder last hebt tijdens het vliegen.

Oordoppen
En zo kom ik uiteindelijk toch nog terug op waarmee ik deze blog begon; oordoppen! Als bovenstaande echt niet helpt (zoals bij mij dus), dan kun je speciale oordopjes kopen die de oorpijn tegengaan. Ze zijn speciaal gemaakt voor in het vliegtuig en zorgen ervoor dat de oorpijn minder wordt, of zelfs helemaal verdwijnt. Ik zweer er dus bij…en de oudste inmiddels ook. Hij was dan ook erg blij dat hij een setje Sanohra Fly Small toegestuurd kreeg. Deze oordoppen zijn speciaal voor kinderen tot 11 jaar en voor volwassenen met een smalle gehoorgang. Voor gebruikers vanaf 11 jaar zijn er de Sanohra Fly Regular te verkrijgen.

Deze oordopjes zijn gemaakt van zacht medisch siliconen materiaal en ze hebben een uniek APC® filter. Dit filter zorgt voor een geleidelijke drukverandering. Tevens zijn deze oordopjes goedgekeurd door KNO-artsen, piloten en cabinepersoneel. De Sanohra Fly oordopjes zijn meerdere malen te gebruiken en worden geleverd per paar in een handig bewaardoosje met duidelijke gebruiksaanwijzing.

Onze oudste heeft geen pijn gehad tijdens het vliegen en heeft zelfs rustig kunnen slapen. Omdat ze meerdere malen te gebruiken zijn, bewaar ik ze zeker weten voor een volgende vlucht.

Heb jij ook last van je oren tijdens het vliegen en wat doe je er dan tegen?

One thought on “Dit kun je doen tegen oorpijn tijdens het vliegen

  1. Helaas, werken geen van deze dingen bij mij. Ik lig huilend in mn stoel de hele reis. Ik.kom zelfs doof aan op vakantie adres.
    Dus ik ga niet op vakantie met het vliegtuig En daar baal ik soms zo van…..
    Maar ja ik onthoud ook wat de KNO arts regen mij ooit zei. Mensen zijn niet gemaakt voor te vliegen en als het goed klapt dan ben je verder van huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.