cookco3Even rustig en ongestoord in de keuken staan lukt mij nooit. Wellicht is dit een herkenbaar “probleem” voor vele andere moeders en/of vaders? Uiteraard sluit ik opa’s, oma’s, ooms, tantes en alle anderen die zich aangesproken voelen niet uit. Altijd komt er minimaal 1 (van de 4 kids) de keuken in met de vraag: “Mama mag ik helpen?” Soms is mijn antwoord zeer resoluut: “Nee” een andere keer. De volgende keer minder resoluut, maar nog effectiever: “Ja hoor, ga je kamer maar opruimen”. Maar redelijk vaak mogen ze me helpen door bijvoorbeeld aardappels te schillen, de groente te pakken, een pan aan te geven of kiezen welke groente we gaan eten. En ondanks dat alles voor de kinderen dan een feestje is, worden er heel wat logopedische oefeningen in gegooid (denk aan goede articulatie en woordenschat).

Koken is leuk en als je kinderen er goed mee om leert gaan, zullen ze zich ook een gezond eetpatroon aanwennen, waar ze op latere leeftijd veel aan hebben. Gezien de nieuwsberichten dat Nederlanders langzaam steeds dikker worden, doe ik er mijn best voor om de kinderen niet met de onnodige kilo’s rond te laten zeulen, ze hebben het immers al zwaar genoeg. Maar hoe pak je dat aan? Veel artsen en diëtisten zijn lovend over het helpen van kinderhandjes. Zien eten, doet eten en met dat in mijn achterhoofd, vind ik dat het zeker de moeite waard is om kinderen mee te laten helpen.

Van kleins af aan ´helpen´ de kinderen mij al in de keuken door stiekem de koude bonen, bloemkool, broccoli en wortels op te peuzelen. Ook het wassen van aardappels en groente onder cookco1een lauwe kraan en daarna in de pan doen, is een taakje waarbij ik niet meer mag helpen. En terwijl ze dat doen zie je ze letterlijk en figuurlijk groeien. Als de oudste de keuken in komt, hoef ik alleen nog maar kleine instructies te geven. Uiteraard ben ik met vuur heel voorzichtig. Een brandwond neem je immers de rest van je leven mee. Overigens de messen die ze gebruiken niet meer zo scherp, dat ze zichzelf zouden kunnen verwonden.

Toch zijn de meeste artikelen voor in de keuken, niet gemaakt voor kinderen die graag willen helpen. Een pollepel die een kind met 2 handen moet vasthouden om er beweging in te krijgen is een enkel voorbeeld, een deegroller waarbij ze hun schouder ontwrichten omdat ze de raarste kunstjes uit moeten halen, is een ander voorbeeld..om nog maar te zijgen over de enorme beslagkommen, gardes en….noem maar op.

Cook&Co heeft daar een briljante oplossing voor: De 17 delige bakset speciaal voor kinderen! De inhoud van dit pakket is als volgt: ­ 5 Cupcakevormpjes,­ Garde,­ Pollepel, 6 Uitsteekvormpjes, Deegroller, ­ Maatbeker 600ml, ­ Tang, ­ Theezeef. Helemaal gemaakt voor kinderhanden!

cookco2Een hele collectie waarbij een kind de was (het koken dus) kan doen. Uiteraard kun je naar de Cook&Co winkel gaan, maar vindt je het handiger om het online te bestellen kun je hier alle bestelinformatie vinden. De set is niet duur, waardoor het ook een heel leuk cadeau is om weg te geven bij bijvoorbeeld een kinderfeestje, verjaardag, communie, in de zak of onder de boom. Ook handig: de set wordt goed verpakt verstuurd.

Wij gaan aan de slag met deze set en zijn er erg tevreden over. De tang gebruiken we voor o.a. suikerklontjes, immers is een tang om suikerklontjes te pakken hygiënischer (oefenwoord) en oogt het veel chiquer (nog een oefenwoord) dan met de hand. De uitsteekvormpjes worden gebruikt voor (hopelijk) heerlijke koekjes, de deegroller om het deeg uit te rollen, o ja en de muffin vormpjes geven het excuus om ook maar cakejes te bakken. De theezeef willen de kinderen gebruiken om poedersuiker over de oliebollen te strooien dus die mag nog niet gebruikt worden! De maatbeker met garde worden in gebruik genomen voor een macaroni sausje en met de pollepel kunnen ze het sausje in de pan roeren.

Aan het einde van dit gezellige kokkerellen, zijn de kinderen moe en voldaan in slaap gevallen en ben ik de keuken maar eens gaan afsoppen… Alvast heel veel bakplezier samen en laten jullie even weten wat jullie gemaakt hebben?

/Miranda Young

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.