noot1Dochterlief is dol op kaartspellen, dat weten de vaste KiDDoWz- lezers inmiddels. Dit kaartspel bleef haar aantrekken, dus op een gegeven moment op een korte schooldag samen erbij gepakt. We hadden ons er van te voren niet in verdiept. Het is een mooie glanzende verpakking met mooi gekleurde kaarten. Ze zijn een slag groter dan speelkaarten en ik pak de speluitleg erbij. Die staan gedrukt op een speelkaart in drie talen: Duits, Engels en Nederlands.

noot2Het doel van het kaartspel is om zelfstandig noten te leren lezen voor jong en oud (6-99 jaar). Het spel ook is te gebruiken als ondersteuning bij muziekles.  De kaarten hebben een vraagkant en op de achterzijde staat het juiste antwoord. Je kunt het dus ook alleen spelen. Er zijn twee soorten kaarten: de notenbalk en de pianotoetsen. Het is de bedoeling dat je de muzieknoten leest. Indien je het antwoord goed hebt mag je de kaart houden, degene met de hoogste stapel wint.

Mocht je speciaal aandacht aan een noot willen besteden dan zijn de kaarten op te delen in zeven categorieën met G- of F- sleutel, met of zonder kruisen en/of mollen en de pianotoetsen. Als extra moeilijkheidsgraad wordt de tip gegeven het antwoord eens in een andere taal te formuleren.

Ik kan muzieknoten lezen, dacht ik maar dochterlief niet. Ze bleef een beetje hangen in het spel en kon alleen maar gokken. Zonder muzikale ondergrond zouden we dit spel duizenden keren moeten spelen om er bedreven in te raken. Voor ons was dit kaartspel dus niet geschikt. Ik ben er wel achter gekomen dat mijn muzikale notenkennis niet meer up-to-date is. Voor andere kinderen zou het een leuke manier zijn om buiten de muziekles om, op een ontspannen manier je deze materie eigen te maken. Ik ben dus enthousiast over dit kaartspel en zijn vormgeving. Wel zou ik eens na willen denken over een uitdagende variant. Handig is het theorieblad dat bijgesloten zit. Daarin worden alle tekens uitgelegd.noot3

Wij nemen dit kaartspel mee naar school. Er is daar veel aandacht voor muziekonderwijs. Binnenkort zijn er weer drie ochtenden waarin we verwelkomd worden op school met muziek door medeleerlingen. Dan gaan we eens goed kijken of er kindjes meedoen die moeite hebben met muzieknoten lezen en dan geven we dit kaartspel. ‘Leer je muzieknoten’ is hier te koop en neem gerust een kijkje bij Muzikantjes in spé, muziekonderwijs voor jong en oud, voor meer leuke spellen, tassen en hebbedingen .

WINNEN!
Wij mogen 1 iemand blij maken met ‘Leer je muzieknoten’.
Laat een reactie achter onder deze blog voorzien van je voor- en achternaam.

Deze actie is inmiddels afgelopen!

/Lmcmr

 

18 thoughts on “Review: Kaartspel: ‘Leer je Muzieknoten’ van muzikantjes in spé (6+)

 1. Wat leuk!! Ons manneke is dol op muziek en heeft van de sint een keyboard gekregen. Het zou toch super zijn als we hem spelenderwijs de noten kunnen leren. A.s. zaterdag hebben ze muziekspektakel op school en daar verheugd hij zich nu al op. Ze zijn druk aan het oefenen met hun liedjes enz. Ik weet zeker dat hij dit super zal vinden!!

 2. Ik doe graag mee voor mij zoon, hij heeft een gitaar gekregen, maar kan nog geen noten lezen.
  Zou perfect voor hem zijn 🙂

 3. leuk voor mijn kleindochter gaat naar de muziekschool maar is nog niet toe aan muzieknoten,, volgend jaar pas dus kan ze alvast oefenen

 4. O super leuk om de muzieknoten te leren.
  Kan ze naderhand heel veel plezier van hebben,
  wanneer ze een instrument wil leren spelen!!!!

 5. Leuk! Ik vond zelf het leren van muzieknoten erg handig. Het kan mijn dochtertje zowel op school en mocht ze een instrument willen leren bespelen goed van pas komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.