Als ik dit 30 jaar geleden, als 6 jarige, had gekregen, was ik het gelukkigste kind op aarde. Ik was een kind die dit product op zou zuigen en compleet zou verslijten… ik was (en ben) namelijk een ‘weetjesvreter!’

Je snapt dus dat ik super enthousiast was toen ik dit interactieve leersysteem Tiptoi van Ravensburger uit mocht gaan proberen. Ik had er zoveel zin in, dat ik hem eerst alleen heb gedaan en toen pas met mijn dochter! Benieuwd wat wij vonden? Dat lees je hier!

De Inhoud:

Als je de doos opent komt je de volgende dingen tegen:

  • De Tiptoi-pen met standaard
  • Het boek ‘mijn grote wereldatlas’
  • Het activerings-blaadje
  • De handleiding
  • Een informatieboekje met allerlei Tiptoi-producten
  • Een grote poster van de wereld
  • USB-kabel

 

Aan de slag!
Nadat ik alles had uitgepakt, ben ik op zoek gegaan naar de handleiding. Ik moet toegeven dat ik op andere momenten te eigenwijs ben voor een handleiding. Ik ben meer van het uitproberen! Maar goed, als je een product test, moet je natuurlijk wel alles testen!

Wat me gelijk opviel, was dat de handleiding volledig in het Nederlands is. Ideaal! geen zoektocht naar de juiste pagina’s, tussen talen waar je geen woord van snapt! Zeker een pluspunt.

Daarna was de pen aan de beurt. Helaas worden de AAA batterijen niet bijgeleverd. Aangezien ik die niet standaard op voorraad heb, moest ik even de afstandsbediening slopen (tja, je wilt iets testen of je wilt het niet!). Maar wel een irritatiepuntje.

Activeren!
De pen is eenvoudig te activeren als je de stappen in de handleiding volgt. Even een aantal keer op verschillende plaatsen tippen en klaar is kees. Een kind kan de was doen. Zonder de zoektocht naar batterijen zou je binnen enkele minuten kunnen spelen.

De pen
De pen is makkelijk te hanteren en het geluid is prettig. Geen schel of blikkerig geluid. Nee een duidelijke, heldere stem die je ook nog eens harder of zachter kan zetten. Ideaal want je hebt soms gewoon als ouder geen zin om mee te luisteren! Je kan de pen echt op bijna elke willekeurige plek op de pagina neerzetten en dan hoor je een bijbehorend verhaal, geluid of muziekje. Afhankelijk van welke functie je eerst aan hebt geklikt (het oog, het spraakwolkje, het lampje).

Dit verbaasde me; toen ik klein was had je Electro…dan moest je de pennetjes precies op het juiste plekje zetten om de juiste verbinding te maken. Maar ..techniek staat natuurlijk voor niets, dus in de afgelopen 30 jaar is er (duh, natuurlijk) wel het een en ander veranderd.

Handig is ook dat je met deze pen ook de andere boeken kan bedienen. Elke keer kan je door een tip met de pen de juiste software activeren. Je hoeft dus maar één starterspakket aan te schaffen. Daarna kan je de boeken los kopen. De handige dock om de pen neer te zetten maakt het helemaal af.

Het boek en de poster
Het boek en de poster zijn kleurrijk, overzichtelijk en bevat duidelijke en herkenbare beelden. De lay-out van het boek is op elke pagina grotendeels hetzelfde, wat het voor kinderen herkenbaar en duidelijk maakt. De pagina’s zijn dik en stevig en door de ringband kan je het boek makkelijk volledig openen.

 

De mogelijkheden met het boek zijn eigenlijk eindeloos. Er staan dan ook meer dan 1500 verschillende geluiden en teksten in. Daar ben je als kind wel even zoet mee. Als volwassene ook want ik heb echt even een poosje gespeeld. Elke keer werd ik weer verrast door een verhaal of een spel. Wat me daarbij wel opviel, is dat de aangeboden informatie best pittig is. De aanbevolen leeftijd is 5-8 jaar. Maar de informatie (of misschien wel de manier van vertellen) was voor mijn (behoorlijk pientere) 6-jarige aan de pittige kant. Het vroeg behoorlijk was concentratie, maar door de kleurrijke informatieve platen werd haar aandacht wel vastgehouden.

Wat vinden wij?
Zo moeder zo dochter, want Roos is net als ik een ‘weetjesvreter’. Samen hebben wij ons echt anderhalf uur vermaakt met het boek. Best knap als je bedenkt dat ze het meeste speelgoed na hooguit 15 minuten aan de kant schuift voor het volgende. Leuk is ook dat je het goed samen met je kind kan doen, maar dat deze het ook makkelijk alleen kan.

De stof is misschien wat pittig, maar uitdaging is ook leuk. Door de veelzijdigheid blijven kinderen wel betrokken. De leeftijdsgrens van 5-8 jaar vind ik wat krap. Als ik terugdenk aan mijn jaren als groepsleerkracht weet ik zeker dat het ook voor kinderen van een jaar of 10 nog leuk materiaal is.

Het materiaal is makkelijk in gebruik, stevig en door de uitbreidingsmogelijkheden raak je nooit uitgespeeld en uitgeleerd! Kortom…een aanrader!

[bol_product_links block_id=”bol_5a04c4e384523_selected-products” products=”9200000078479771″ name=”tiptoi” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

/Annemarel

One thought on “Review: Tiptoi starterset “Mijn grote wereldatlas”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.