Ieder jaar zijn er weer een heleboel mensen die met de auto op vakantie gaan. Vroeger ging ik regelmatig met een vriendinnetje en haar ouders op vakantie met de auto. Urenlang zaten we achtereen en lazen we een heleboel boeken, speelden we spelletjes, sliepen we zo nu en dan een tijdje…en zongen we keihard mee met de radio. Toch kun je niet “zomaar” eventjes op vakantie met de auto. Er zijn een aantal dingen die je daarvoor moet regelen. Ik deel met jullie de 5 belangrijkste regeldingetjes.

#1 Auto moet in orde zijn + verzekering nakijken en eventueel aanpassen
Rij je in een oud beestje dat aan alle kanten kraakt en waarvan om de haverklap de motor uitvalt, dan is het niet zo verstandig om daarmee op vakantie te gaan. Dit is natuurlijk wel een uiterste, want de meeste auto’s zijn natuurlijk gewoon in orde (mits je regelmatig een onderhoudsbeurt laat uitvoeren natuurlijk). Allereerst moet je er dus voor zorgen dat je auto in orde is. Het hoeft echt niet te betekenen dat je honderden euro’s lichter bent na zo’n check-up (die centjes kun je namelijk op vakantie heel erg goed gebruiken). Misschien heb je wel een bevriende automonteur die de auto voor je na wil kijken en eventueel eraan wil knutselen (reparaties uitvoeren dus) als dit nodig is. Hij (of zij) kan overigens eventuele te vervangen onderdelen gewoon online bestellen bij Auto-onderdelenshop.be. Kijk je trouwens meteen je verzekering eventjes na? Misschien zijn er wel dingen die je moet aanpassen voordat je een lange autorit gaat maken. Hoe zit het bijvoorbeeld met vervangend vervoer, mocht er iets gebeuren? Kun je het zelf zo snel niet vinden, neem dan gewoon eventjes contact op met je verzekeraar en laat je goed informeren.

#2 Kids mee? Entertainment is dan een must!
Zitten er kinderen op de achterbank, dan moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat ze iets te doen hebben. Kinderen gaan echt niet urenlang naar buiten staren (of uren slapen) omdat jij dat wilt. Pak wat spelletjes in, zorg voor een hapje en een sapje, neem boekjes mee en eventueel een tablet waar je filmpjes op kunt afdraaien. Verder is het helemaal verstandig om de kids cd die je urenlang af gaat draaien helemaal uit je hoofd te kennen, want er wordt natuurlijk wel verwacht dat je keihard meezingt. Een spelletje “ik zie, ik zie, wat jij niet ziet” is ook een succes, evenals automerken opnoemen (dit is een favoriet van mijn oudste van 9,5 jaar op dit moment).

#3 Zorg dat je genoeg hebt geslapen
Dit geldt voornamelijk voor de bestuurder van de auto (hoewel om en om rijden soms ook erg prettig kan zijn). Met een slaperig hoofd achter het stuur kruipen is nou eenmaal geen goed idee. Het is ook verder ook erg prettig dat je bijrijder ook veel wakker is, zodat je een beetje aanspraak hebt tijdens het rijden. Neem onderweg ook voldoende pauzes om eventjes de benen te strekken, wat te eten en drinken en om een frisse neus te halen. Je concentratie op de weg zal hierdoor een stuk beter zijn, dan wanneer je aan één stuk doorrijdt naar de plaats van bestemming.

#4 Tolwegen 
Als je door Europa rijdt kom je zeker weten tolwegen tegen. In Nederland zie je ze niet, maar in landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje, Noorwegen, Tsjechië, Oostenrijk, Italië, Slovenië, Kroatië en Zwitserland wel. Wil je de vermijden, kies dan een andere route. Het kan je een heleboel geld schelen.

#5 Rijbewijs mee
Als je met de auto op vakantie gaat neem je natuurlijk je rijbewijs mee, maar ook je groene kaart en kentekenbewijs. Een kopie meenemen is altijd een goed idee; mocht je per ongeluk iets verliezen dan zit je in ieder geval niet zonder. Verder is het verstandig om cash geld mee te nemen. Het kan zomaar zijn dat je pinpas een keertje niet werkt en dan heb je dus geen geld om eten en drinken te kopen. Dat wil je gewoon echt niet in je vakantie, dus zorg dat je het mee hebt. Vergeet je ook je paspoort/ID kaart niet?!

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.