Met de auto door Frankrijk tuffen, Scandinavië doorkruisen of van Amsterdam naar Barcelona rijden… Met de auto kun je samen op de mooiste plekjes komen. Dwars door de natuur en langs grote steden. Dit klinkt heerlijk, maar daar gaat natuurlijk een goede voorbereiding aan vooraf. Wat weet jij eigenlijk over je autoverzekering voordat jullie bepakt en bezakt de auto instappen? Met hulp van Independer test je hier je kennis!

Misverstand 1: “Groene kaart? Die hoef je echt niet meer mee te nemen.”
In de meeste landen is een groene kaart niet verplicht als je met je auto of motor rijdt. Toch is het slim om deze altijd mee te nemen, digitaal of op papier. Want de kaart is hét bewijs dat jouw auto in het buitenland verzekerd is. Op de kaart staan de belangrijkste gegevens over je autoverzekering zoals:

 • Contactgegevens van hulpdiensten (alleen als je recht hebt op hulp bij bijvoorbeeld diefstal of total loss)
 • In welke landen je bent verzekerd
 • Tot wanneer de verzekering loopt
 • Contactgegevens van je verzekeraar
 • Het nummer van je groene kaart (dit heb je nodig als je schade hebt en het Europees Schadeformulier moet invullen)
 • Welk kenteken verzekerd is

Voordat je wegrijdt, bekijk dus of je ook verzekerd bent in de landen waar je naartoe gaat. Als dat niet zo is, dan kun je soms bij de grens een tijdelijke autoverzekering afsluiten. Verstandig om dit van tevoren even te checken.

Misverstand 2: “Een pechhulpverzekering geldt alleen in Nederland.”
Naast je gewone pechhulpverzekering, kun je voor een paar euro extra een verzekering voor pechhulp in het buitenland afsluiten. Heb je pech onderweg? Dan heb je bijvoorbeeld recht op hulp ter plaatse, eventueel vervangend vervoer, hotel en extra reiskosten. Wat je precies vergoed krijgt, lees je in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.

Check: pechhulp zit meestal ook in je reisverzekering. Of je krijgt het vergoed via bijvoorbeeld ANWB, Route Mobiel of de garage. Check dus dat je niet dubbel verzekerd bent. Dat is zonde van het geld.

Misverstand 3: “Mijn autoverzekering pauzeren? Dat kan helaas niet!”
Als jullie langer op reis gaan zonder auto, dan kun je die prima thuis laten staan. Maar je blijft wel verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Je betaalt dus wel gewoon motorrijtuigenbelasting en premie voor je autoverzekering. Ook blijf je verplicht om de auto APK te laten keuren. Ga je langer weg en kun je je auto op eigen terrein neerzetten? Dan kun je je autoverzekering tegen betaling via de RDW tijdelijk schorsen. Je autoverzekering, motorrijtuigenbelasting en eventueel verplichte APK staan dan voor maximaal een jaar stil. Maar: niemand mag tijdens die periode in de auto rijden. En komen jullie terug? Dan activeer je je autoverzekering zo weer.

Let op: je autoverzekering stopzetten gaat niet automatisch én kan niet bij elke verzekeraar. Neem contact op met je verzekeraar als je erover nadenkt je auto tijdelijk te schorsen.

Misverstand 4: “Als ik een allriskverzekering heb, ben ik ook buiten Nederland voor langere tijd verzekerd.”
De allrisk dekking is de meest uitgebreide autoverzekering. Daarmee ben je verzekerd voor alle schades aan je eigen auto. Ook als je hier zelf schuldig aan bent. Je bent hiermee ook verzekerd in het buitenland. Maar:

 • het kan zijn dat je verzekering niet in elk land geldig is. Je checkt het op de groene kaart.
 • ga je langer dan twee maanden met de auto rondreizen? Check bij je autoverzekeraar of je autoverzekering dan nog wel geldig is, of dat je misschien meer moet betalen. Want bij veel verzekeraars is je autoverzekering slechts twee maanden geldig in het buitenland.

Tip: de bagage in je auto is vaak alleen verzekerd als iemand anders tegen jouw auto aanrijdt. Ben je zelf de veroorzaker van de aanrijding? Dan ben je hier ook voor verzekerd met een schadeverzekering inzittenden.

Misverstand 5: “Mijn auto is gestolen in het buitenland. Gelukkig krijg ik altijd een vervangende auto.”
Ben je beperkt casco of volledig casco verzekerd en is je auto gestolen? Dan heb je meestal recht op vervangend vervoer. Dit is vaak voor maximaal 30 dagen. Daarnaast kun je een (gedeeltelijke) vergoeding per dag krijgen voor een huurauto. Bekijk daarvoor de polisvoorwaarden van de autoverzekering. Is je auto na 30 dagen nog niet teruggevonden? En ben je beperkt casco of volledig casco verzekerd? Dan vergoedt je verzekeraar een bepaald bedrag. Hoeveel dit is hangt af van de leeftijd van je auto en de regeling die je autoverzekeraar hanteert:

 • Dagwaarderegeling: je krijgt de dagwaarde van de auto vergoed. Een schade-expert stelt vast hoe hoog dit bedrag is. Ben je het niet eens met de vergoeding? Dan kun je zelf een expert inschakelen (contra-expert). Als jouw expert en die van de verzekeraar het niet eens worden, dan kijkt ook een derde expert mee. Zijn oordeel is bindend. Let op: de kosten voor een eigen expert vergoedt je autoverzekeraar meestal niet. Vraag dit altijd na bij je verzekeraar.
 • Aanschafwaarderegeling: je krijgt het bedrag dat je hebt betaald voor je tweedehands auto.
 • Nieuwwaarderegeling: je krijgt een bedrag waarmee je dezelfde auto nieuw kunt kopen.

Weten welke regeling bij jouw autoverzekeraar geldt? Check de polisvoorwaarden van je autoverzekering.

En… hoeveel wist jij al over je autoverzekering als je op reis gaat?

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.