De zomer komt er weer aan, dus een hele hoop mensen gaan dan weer op vakantie naar het buitenland. Hoe zit het nou eigenlijk als je alleen wilt reizen met een minderjarig kind? Hoe zit het als je geen gezag hebt over je kind(eren) maar toch op vakantie wilt? Ik hoop dat onderstaande informatie wat duidelijkheid geeft. <bron>

Heb ik toestemming nodig om alleen met mijn kind te reizen?
Als je alleen reist met een minderjarige kind (tot 18 jaar), moet  je kunnen aantonen dat je toestemming hebt van de ouder met gezag. Reis je zonder deze toestemming, dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering.

Er zijn verschillende situaties mogelijk waarin een ouder alleen met een minderjarig kind reist. Bijvoorbeeld:

  • Ouder met gezamenlijk ouderlijk gezag reist alleen met kind. Hiervoor heeft u toestemming nodig.
  • Ouder met alleen het ouderlijk gezag (eenhoofdig) reist alleen met kind. Hiervoor heeft u geen toestemming nodig, maar wel aanvullende documenten.
  • Ouder zonder ouderlijk gezag reist alleen met kind. Hiervoor heeft u wel toestemming nodig.
  • Er is 1 ouder overleden.

Of je in deze situaties toestemming nodig hebt, lees je op kinderontvoering.org. Hier kun je ook vinden welke  documenten je mee moet nemen.

Als je toestemming nodig hebt om te reizen met een minderjarig kind, kun je het toestemmingsformulier reizen met minderjarige naar het buitenland invullen. Deze onderteken je samen met de andere ouder. Als je meerdere kinderen hebt, dan vul je per kind een toestemmingsformulier in.

Minderjarige gaat op reis met een andere volwassene dan de ouder(s)
Gaat het kind met opa, oma of de ouders van een vriendje naar het buitenland? Bij controle moeten zij dan kunnen aantonen dat de gezaghebbende ouder(s) toestemming hebben gegeven voor de reis. Om toestemming voor de reis te geven, vullen de gezaghebbende ouder(s) en de andere volwassene het toestemmingsformulier ’Reizen met een minderjarige naar het buitenland’ in. Deze ondertekenen jullie gezamenlijk. Heb je meerdere kinderen, dan vul je per kind een toestemmingsformulier in.

Wanneer hoef je geen toestemmingsformulier in te vullen als mijn kind naar het buitenland reist?
Je hoeft het formulier ‘toestemming reizen met een minderjarige naar het buitenland’ niet altijd in te vullen. Als het kind reist met beide ouders die het ouderlijk gezag hebben, dan is het formulier niet nodig.

Controle gezag in het buitenland
Sommige landen hebben aanvullende voorwaarden voor het reizen met een minderjarige. Voor advies neemt u contact op met de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Heb je vragen over jouw eigen situatie of zijn er andere onduidelijkheden? Het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO) geeft je advies op maat.
Het Centrum IKO is bereikbaar via: +31 (0)88 800 9000 en info@kinderontvoering.org.

Handig om te weten als je naar Canada op vakantie gaat:
Sinds 15 maart 2016 heb je een Electronic Travel Authorization (ETA) nodig als je Canada wilt bezoeken. Dit visum is geldig voor toeristische reizen, alsook voor zakelijke reizen. De VS en Canada hebben samen afspraken gemaakt om er voor te zorgen dat Noord-Amerika veilig blijft. Dit is de reden waarom na de VS ook Canada gekozen heeft voor een ETA. Hier aanvragen.

12 thoughts on “Reizen met minderjarige kinderen naar het buitenland

  1. Goed dat je dit vermeld. Binnenkort ga ik vliegen met mijn schoonzusje die minderjarig is. Wij moeten dus wel even schriftelijke toestemming vastleggen… anders kan dit later voor problemen zorgen. Niet over nagedacht, maar dankzij jouw post gaan we dit in orde maken.

  2. Ze vragen er alleen lang niet altijd naar. Ik heb regelmatig alleen met één van de kinderen alleen gevlogen en nooit is me naar het papier gevraagd

    1. Ik heb het twee jaar geleden gehad toen we naar Turkije gingen. Mijn ex heeft geen gezag, maar schijnbaar moest ik dus toch een document meenemen waarop staat dat ik de enige gezaghebbende ben. Hoop gedoe bij de douane, uiteindelijk bij Gods gratie doorgelaten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.