Ga je binnenkort een cv ketel kopen? Eigenlijk wil je helemaal niet nadenken over een cv-ketel. Hij moet werken. Klaar. Een centrale verwarmingsketel heb je nodig voor de verwarming van je huis. Je zult er dus ooit eentje moeten aanschaffen. De levensduur van een cv-ketel ligt namelijk gemiddeld tussen de 12 en 13 jaar. En ze zijn ook zeker niet goedkoop in aanschaf. Daarom vertellen we in dit blogartikel waar je op moet letten, als je er een gaat kopen.

Wat is een cv-ketel?

Laten we voorop stellen dat een cv-ketel maar één taak heeft: het verwarmen van water door middel van het verbranden van gas. Dit warme water wordt vervolgens door een circulatiepomp door de leiding in je hele huis gepompt, zodat je huis lekker warm wordt.

Verschillende soorten cv-ketels

Er zijn meerdere soorten cv-ketels te koop. Zo heb je de zogenoemde solo cv-ketel. Dit zijn ketels die alleen maar zorgen voor het warme water voor je centrale verwarming. Als je al boilers hebt voor je waterkraan of douche, dan kan dit een prima goedkopere oplossing zijn. Warm water uit de kraan of douche is minstens zo belangrijk als een warm huis. Daar zorgt een combi cv-ketel voor. Wat dat betreft is een combi cv-ketel echt een ruimtebesparing ten opzichte van een soloketel en een boiler. Als je kiest voor een ketel die op gas gestookt wordt, moet je realiseren dat de overheid straks kan besluiten dat dit niet meer is toegestaan. Je kunt daarom ook kiezen voor een huurconstructie. Je huurt dan een cv-ketel voor een bepaalde tijd. Het voordeel is dat je dan meer op ‘safe’ speelt, maandelijks een bedrag betaald en het contract mag wijzigen wanneer je van het gas af moet.

Rendement

Het rendement in een cv-ketel is het percentage gas dat wordt omgezet in nuttige warmte. Vroeger werden er heel veel verbeterd rendement-ketels verkocht oftewel VR-ketels. Die hadden een rendement van 83 tot 90 procent. Met andere woorden: ze zetten gemiddeld 83 tot 90 procent om in nuttige warmte. Inmiddels is de HR-ketel, de hoge rendementsketel, de standaard geworden. Die heeft namelijk een rendement van 107 procent!

Energielabel

Sinds september 2015 is het ook verplicht dat de cv-ketels een energielabel hebben zoals we die ook gewend zijn van vaatwassers, televisies, wasmachines en dergelijke. Hierbij geldt ook weer: de A+++ is het zuinigste en de G het minst zuinig. De zuinigste cv-ketels zijn in aanschaf het duurst. 

/Gastblog
Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.