Je gang is vaak de eerste ruimte die mensen zien als ze bij je binnenstappen (tenzij het via de achterdeur is natuurlijk). De gang is de plek waar de jassen worden opgehangen, de schoenen worden uitgeschopt en waar de schooltassen worden achtergelaten. Althans, dat is hoe het (denk ik?) bij de meeste gezinnen er aan toe gaat. Omdat je verder weinig tijd in de gang doorbrengt wordt er vaak een snelle opruim ronde gedaan achter de konten van de kinderen aan, zodat niemand zijn of haar nek breekt. Verder wordt over het algemeen deze ruimte als minder boeiend bestempeld. Zonde eigenlijk, want een make-over van de gang zorgt er misschien juist wel voor dat iedereen een beetje meer na gaat denken over hoe er met die ruimte moet worden omgegaan. Wij geven je een aantal tips om je gang een mooie en functionele make-over te geven!

Zorg voor voldoende opbergruimte

Stel eh, je bent 14,5 en je komt uit school. De gang is een bende en er is geen aparte plek om die grote schoenen in maat 45 neer te zetten. Wat doe je dan? Dan schop je ze uit waar je staat, of je zet ze op de trap (met de modder er nog aan). Logisch toch?! Nou ja, misschien niet helemaal logisch als je er als moeder (zoals ik) naar kijkt, maar als er geen speciale plek is om die grote gevaartes neer te zetten, dan kies je voor de gemakkelijke weg. Zeker als het een he-le zwa-re schooldag is geweest. Zorg dus voor opbergruimte! Er zijn speciale schoenrekken te koop, welke je gemakkelijk in elkaar kunt zetten en waar ook nog eens meerdere paren schoenen op passen. Daarnaast is het ook handig om een Van Esch kapstok op te hangen voor al die verschillende jassen en vesten. Scheelt weer zoeken op die donkere kamer waar de ramen nooit open staan. Ook een kast (met lades) om bijvoorbeeld sjaals en mutsen in op te bergen is geen overbodige luxe.

Kleurtjes, lijstjes en een sleutelrek

Om een andere sfeer te creëren is het ook een goed idee om een nieuw kleurtje op de muur te doen. Je kunt behangen, verven….wat je maar wilt. Daarnaast is de gang bij uitstek dé plaats om alle zoetsappige foto’s en statieportretten (lees: de foto’s die door de schoolfotograaf zijn gemaakt) op te hangen. Daarnaast nog even een hele grote tip van flip: koop.een.sleutelrek! Waarom? Nou, geloof mij sleutels verdwijnen nog wel eens in een huishouden met kinderen. Waar de kleintjes ermee spelen en ze gerust op de meest gekke plekken verstoppen, hebben pubers stress als ze de deur uit moeten voor een toetsweek (gevolg: een scheldkanonnade richting, jawel, toch wel vaak hun moeder). Wil je niet! Sleutelrek op je lijstje, check!

Licht in de duisternis

Verlichting speelt ook zeker een cruciale rol in de gang. Je wilt tenslotte wel zien waar je loopt als het hartje winter is en je komt thuis in het donker. Daarnaast wil je toch ook dat je kinderen alles kunnen vinden (bijvoorbeeld die schoenen, op dat schoenrek). Geheid dat ze roepen dat ze het niet kunnen zien en niet kunnen vinden en dat je moet helpen. Beetje licht in de duisternis dus, zodat je in ieder geval kunt aanwijzen waar het allemaal te vinden is.

Afbeeldingen: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.