Heb jij thuis kleine kids rondlopen? Dan weet je dat het belangrijk is om je woning hierop aan te passen. Kleine kinderen durven namelijk al eens te grijpen naar dingen die op tafel liggen of kleine dingen in hun mond te steken. Als je je keuken veilig en kindvriendelijk inricht, hoef je jezelf niet steeds zorgen te maken als je kinderen er rondlopen. Dat bespaart jou een hoop zorgen en zo kun jij rustig koken terwijl je kinderen gewoon bij jou zijn. 

Voldoende opbergruimte

Een opgeruimde keuken is een veilige keuken, vooral als het om kinderen gaat. Zeker scherpe voorwerpen, schoonmaakmiddelen en andere gevaarlijke spullen, berg je beter goed op. Je kunt eventueel kindveilige sloten op kasten en lades zetten om nieuwsgierige handjes buiten bereik te houden. Een tip? Plastic bakjes en lades met zachte sluitingen zijn ook erg handig om te voorkomen dat kleine vingers bekneld raken.

Kindvriendelijk kookgerei

Er bestaat vandaag allerlei kindvriendelijk kookgerei op de markt. Denk bijvoorbeeld aan plastic messen met botte randen en lichte, stevige borden en kopjes het risico op verwondingen te verminderen als er iets omvalt.

Veilige zone

Als je de ruimte hebt, kun je overwegen om een ‘veilige zone’ voor je kinderen in te richten. Een kleine speelhoek in de keuken met zacht speelgoed en boeken, kan je kleintjes bezighouden terwijl jij kookt. Als je een volledig nieuwe keuken inricht, is zo’n hoekje iets dat je in gedachten kunt houden bij het ontwerpen van je keuken. 

Elektrische apparaten

Elektrische apparaten zoals blenders en koffiezetapparaten zijn handig, maar ook kunnen ook wel eens gevaarlijk zijn. Zorg er daarom altijd voor dat snoeren buiten het bereik van je kinderen zijn maak eventueel gebruik van apparaten met automatische uitschakelfuncties. Als je ze niet gebruikt, berg ze dan op in kasten waar kinderen niet bij kunnen. Zeker als je een industriële keuken hebt, vind je zeker wel ergens een extra plekje in je kasten voor elektrische apparaten. 

Leer veilige gewoontes aan

De laatste en misschien wel belangrijkste tip, is om je kinderen van jongs af aan veilige gewoontes aan te leren. Leer ze dat de keuken een speciale plek is met eigen regels. Leer ze dat bepaalde dingen gevaarlijk zijn en dat ze altijd jou of een andere volwassene moeten roepen als ze hulp nodig hebben. Zo vermijd je onnodige ongelukken!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.