Allereerst; ik hoop dat de titel niemand tegen de borst stoot! Je “moet” niets en ik weet heel erg goed dat het niet voor iedereen mogelijk is om een kindje op de wereld te zetten. Deze (of was het nou dit) blog is een reactie op het artikel dat ik vandaag las op de website van RTLnieuws. Het schijnt namelijk zo te zijn dat stellen hier in Nederland steeds later aan kinderen beginnen. 

Het is niet altijd een roze wolk
Natuurlijk is het ouderschap heus niet altijd een roze wolk, maar is het leven zonder kinderen dan wel altijd perfect en zonder zorgen? Ik denk van niet! En is je relatie altijd perfect, als je geen kinderen hebt? Nou, nee dus! Tuurlijk vergt het krijgen (RTLnieuws gebruikt onder haar afbeelding het woord “nemen”) van kinderen een hoop van je relatie. Je hebt ineens niet meer alle tijd voor elkaar, maar is dat zo erg dan? Je kunt als gezin toch ook hele leuke dingen doen?! Misschien klinkt dit laatste wel heel erg truttig en verstoft, maar dat is hoe ik er tegenaan kijk.

Tijd maken voor elkaar
En ja, de eerste jaren zijn het allerheftigste, omdat je bezig bent met opvoeden en zorgen. Daarna pluk je er heus de vruchten van! Het komt uiteindelijk allemaal goed. Ook bij mij thuis, in mijn gezin, gebeuren er weleens dingen die vervelend zijn en veel energie kosten. Ik merk juist dat mijn vriend en ik, naarmate de jaren verstreken zijn, steeds meer een team zijn. We doen het samen…en samen ben je ook in je relatie. Wij maken regelmatig tijd voor elkaar, gewoon een avondje geen werk (voor mij dan) en dan met een hapje en een drankje op de bank ploffen. Overige intieme activiteiten, ja dat is sinds we kinderen hebben wel een stukje minder. Maar ik denk persoonlijk dat ook, als je geen kinderen hebt, je na verloop van tijd een stuk minder vaak intiem met elkaar bent. In het begin “vreet je elkaar op” dat hoort erbij, daarna groeit lust uit in liefde (met een klein beetje lust) en kun je al genieten van het alleen even samen zijn, zonder kinderen.

Veel ouders voelen zich blijkbaar eenzaam
In het artikel van RTLnieuws staat het volgende;

Er zijn twee momenten in de opvoeding die het meest uitdagend zijn, zegt Gravesteijn: als je net ouders bent en als je kinderen in de puberteit zitten. “Als ouders niet goed zijn voorbereid op deze periode en niet weten hoe ze moeten reageren, dan komen ze voor verrassingen te staan. Vaak voelen ouders zich dan onzeker en hebben ze het gevoel er alleen voor te staan.” De maatschappij is veel individualistischer dan vroeger, hierdoor kunnen ouders zich eenzaam voelen. Die eenzaamheid kan komen doordat ouders het idee hebben dat ze problemen zelf moeten oplossen. “Via internet vinden ze wel handvatten voor een opvoedprobleem waarmee ze worstelen, maar tegelijkertijd krijgen ze het idee dat een goede opvoeding maakbaar is: als je dit advies opvolgt, dan gedraagt je peuter zich goed in de supermarkt. Werkt het niet, dan hebben ze het gevoel alsof ze het niet goed hebben gedaan als opvoeder.”

Die eenzaamheid kan komen doordat ouders problemen zelf moeten oplossen…euhm, is dat niet altijd zo dan, dat je je eigen sh*t oplost? Ik vind het niet meer dan normaal eigenlijk. En omgaan met een puber, ja dat moet je zelf leren. Vroeger moesten de ouders dat tocht ook? Toen was er geen internet en al helemaal geen zweverige opvoedboeken.. gewoon dealen ermee, klaar! Wij leven ook zo…wij maken onze eigen keuzes en deze zullen heus niet altijd de juiste zijn (in de ogen van anderen). Blijkt dit het geval, dan gaan we eventjes keihard op onze plaat en nemen we de volgende keer waarschijnlijk een andere weg…! Niemand is perfect en dat hoeft ook niet. Doe het zoals jij denkt dat het goed is…en geef je kind liefde, dat is het allerbelangrijkste!

Hoogopgeleide vrouwen maken eerst carrière 
Nog eventjes een stukje uit het artikel;

Ook spelen opleidingsniveau en zelfsturing een belangrijke rol bij de keuze van kinderen krijgen. “Steeds meer vrouwen zijn hoog opgeleid, dit heeft consequenties voor het later krijgen van kinderen. Ik veronderstel dat ze eerst werken aan hun carrière of gaan reizen voor ze aan kinderen beginnen. Met als gevolg dat vrouwen ouder worden en er een kans bestaat dat zwanger worden niet meer zo makkelijk lukt.”

Als je zwanger wilt worden na je 35ste zijn er risico’s. Echter, de ‘risico’s’ zijn voor iedere vrouw verschillend. Het is aan te raden voor je zwanger wilt worden eerst een bezoek aan de huisarts te brengen. Die kan je medische gezondheid checken en je adviseren over de zwangerschap. Na je 35 ste zal je niet direct onvruchtbaar zijn, maar het wordt wel moeilijker om zwanger te raken. De kwaliteit van je eicellen neemt ieder jaar af en ook de hoeveelheid beschikbare cellen wordt minder. De maandelijkse kans op een zwangerschap is na je 35ste de helft van die van een 30-jarige vrouw. Na je 40ste is dat nog een kwart. Ben je ouder dan 35 dan heb je dus kans dat je iets langer moet wachten voor je zwanger bent. Ook voor de mannen gaat de kwaliteit van spermacellen achteruit. Vanaf je 45ste neemt het aantal zaadcellen af en worden ze ook minder beweeglijk. Voor mannen die al een matige zaadkwaliteit hadden kan het net het verschil zijn tussen vruchtbaar en verminderd vruchtbaar. <bron>

“Laat maar, ik begin er helemaal niet meer aan”
Nog een klein stukje uit het artikel:

Dat het ouderschap soms moeilijker is dan we denken en we dit ook vaker op sociale media zien, zorgt ervoor dat jonge stellen denken: laat maar, ik begin er helemaal niet meer aan. Die eerlijkheid mag nu ook en kan ook steunend zijn, denkt Gravesteijn. “Er bestaat nu een realistischer beeld dan voorheen over kinderen krijgen.”

Waarom juist wel aan kinderen beginnen?
Hieronder zal ik jullie vertellen waarom je juist wel aan kinderen zou “moeten” beginnen, ondanks dat het heus niet altijd rozengeur en maneschijn is.

#1 Het is een stukje van jezelf
Ja, dit klinkt verschrikkelijk zoetsappig, maar het ís gewoon zo! Naast dat de geboorte van de kleine een ontzettend mooie ervaring is (en nee bevallen zelf is echt niet leuk) zie je je kindje ook opgroeien. Je herkent dingen van jezelf en van je partner, hoe gaaf is dat?!

#2 Zo verliefd ben je nog nooit geweest
Al vanaf het eerste moment dat je pasgeboren baby in je armen ligt, hou je ontzettend veel van dat kleine schepseltje. En eigenlijk begint die liefde al op het moment dat je de eerste echo gehad hebt. Die liefde groeit iedere dag en gaat werkelijk waar nooit over. Zo verliefd ben je echt nog nooit geweest!

#3 Hoop voor de toekomst
Een nieuw leven geeft hoop voor de toekomst, zelfs in een wereld als deze. Ieder kind draagt een belofte in zich. En jullie kunnen die belofte voor een deel werkelijkheid maken!

#4 Regelmaat en structuur
Kinderen geven je een doel in je leven, een richting. Regelmaat en structuur zijn de codewoorden als je een kindje in huis hebt. En daar pluk je echt zelf de vruchten van! Je dagen worden ingevuld en je weet waar je voor werkt.

#5 Relatie met eigen ouders wordt (vaak) beter
Natuurlijk zal dit nooit de reden zijn waarom je aan kinderen zou “moeten” beginnen, maar het is wel een feit: door de geboorte van je eigen kind ga je de relatie met je ouders anders zien. Je begrijpt ineens wat je ouders vroeger allemaal (met goede bedoelingen) tegen je hebben gezegd, of welke keuzes ze hebben gemaakt.

Afbeeldingen: Pixabay

Hoe sta jij hier tegenover? 

Een gedachte over “5x waarom je juist wel aan kinderen zou moeten beginnen

  1. #1 de dingen van mezelf zien, maakt me niet vrolijker
    #2 verliefdheid staat niet in verhouding tot de gevolgen van ecologische footprint
    #3 hoop voor de toekomst of zorgen?
    #4 structuur is altijd nodig ook zonder kind te realiseren
    #5 heb geen ouders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.