Stroomt jouw hart ook over van liefde als je kijkt naar die kleine schattige teentjes van jouw kindje? Het liefste zou je hem/haar misschien de hele dag bare-foot willen ronddragen zodat je er naar kunt blijven gluren, maar dat is in de winter natuurlijk wel een beetje koud. Daarnaast komt er ook een tijd dat de eerste stapjes worden gezet en dan zijn soepele babyslofjes natuurlijk geen overbodige luxe. In dit artikel vertel ik je waar je op moet letten als je voor het eerst slofjes (of schoentjes) gaat kopen.

Wanneer koop je de eerste slofjes?

Okay, een heel klein baby’tje met van die schattige (maar ook stoere) sneakers ziet er natuurlijk wel heel erg zoet uit, maar echt nodig is het natuurlijk niet. Lekker warme sokjes of slofjes zijn wat dat betreft een beter idee. Het is tenslotte niet heel relaxed voor een kleine baby om van die zware schoenen aan te hebben.

Zeker als de eerste stapjes worden gezet zijn sokjes en slofjes een welkome aanvulling. Let er wel op dat er een antisliplaagje op zit, want uitglijden en een bult op je hoofd vallen is natuurlijk helemaal niet leuk. Je kunt ook je kindje eerst op blote voeten laten lopen om de voeten en spieren op een natuurlijke manier te laten ontwikkelen. Als de vloer heel koud is, is dit natuurlijk niet prettig, dus dan zou een slofje of sok met antislipzool goed van pas komen.

Als het kindje eenmaal wat beter kan lopen en ook mee naar buiten gaat dan is het tijd voor de eerste schoentjes. Solide en voet-vriendelijke babychoenen zijn dan een absolute must. Een goede babyschoen dient een stevige en flexibele zool te hebben, zodat de voeten goed worden ondersteunt en vrij kunnen bewegen.

Hoe bepaal je de maat?

Ga, zeker als je net met schoenen begint bij jouw kind, niet uit van indicatie maten. Iedereen is verschillend en meten is nou eenmaal weten. Meet de lengte van de babyvoet als deze met platte voet op de grond staat. Meet hierbij dan de grootste afstand van de hak tot de grote teen. Tel hier vervolgens 0,5 cm tot 1 cm bij op zodat de babyslofjes voldoende ruimte geven om verder te kunnen groeien. Bij baby’s kun je het beste de maat opmeten als hij/zij slaapt. Op dat moment is het lichaam namelijk ontspannen en zo kun je dus gemakkelijker de voeten meten.

Slofjes en schoenen ‘op de groei’ kopen is nooit een goed idee. Het kind kan niet comfortabel lopen op dit schoeisel en heeft de kans om te vallen. Daarnaast vallen ook de slofjes en schoenen vaak van de voetjes af, niet handig, zeker niet als je op pad bent.

Kenmerken goede babyschoenen

De meeste babyschoenen zijn gemaakt van leer, omdat dit materiaal goed kan ademen (minder grote kans op zweetvoeten). In de zomer kom je voornamelijk veel canvas schoenen tegen, dat lekker licht aanvoelt.

Let altijd goed op de pasvorm! Het is zeker bij de eerste schoenen erg belangrijk dat de schoenen stevig om de hiel zitten, zodat de voeten niet kunnen schuiven. Vaak is er wel sprake van een ruime instap. Dit betekent voor de ouders minder gedoe met het aan en uitrekken van de schoenen. Let er wel altijd op dat je de schoenen goed en stevig vast maakt als het kindje ze draagt. Dit om het er uit slippen te voorkomen.

Merk je dat het kind minder soepel gaat lopen, steeds aan de schoenen zit, veel struikelt of valt, dan is het tijd om te kijken of de schoenen nog wel goed passen. Ook te kleine schoenen kunnen zorgen voor valpartijen en daarnaast zit het natuurlijk ook helemaal niet lekker.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.