Als je kind eenmaal zijn/haar rijbewijs heeft, is het tijd voor een eigen auto. Maar welke auto is geschikt voor een beginnende bestuurder en waar moet je verder op letten? Hieronder geven wij enkele tips.

1. Kies voor een occasion

Een nieuwe auto is aantrekkelijk, maar een occasion is een stuk betaalbaarder. Kijk bijvoorbeeld eens naar een Peugeot 308 op autotrack.nl. Deze auto’s zijn erg geliefd bij het grote publiek omdat ze een fraai design hebben en een relatief laag brandstofverbruik. Een middenklasser die jouw kind op een veilige manier van A naar B (en weer terug) kan brengen!

2. Let op de wegenbelasting

Als je kind een auto gaat rijden, moet er wegenbelasting betaald worden. Dit is een belasting die je betaalt voor het gebruik van de weg. Hoe hoog de wegenbelasting is, hangt af van de CO2-uitstoot van de auto. Een lage CO2-uitstoot betekent een lagere wegenbelasting. CO2-uitstoot is te vinden op het label dat bij het kenteken geplakt zit.

3. Vergeet de verzekering niet

Alle auto’s moeten verzekerd zijn. Hoe duur de verzekering is, hangt af van de auto en de leeftijd van de bestuurder. Hoe jonger de bestuurder, hoe duurder de verzekering. Als je kind een eigen auto gaat rijden, is het verstandig om een WA-verzekering af te sluiten. Dit is de minimaal verplichte verzekering en deze vergoedt schade die je met de auto aanricht aan anderen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een verzekering die meer dekking biedt, maar dat is aan jezelf.

4. Bepaal van tevoren het budget

Het is belangrijk om altijd van tevoren het budget vast te stellen. Houd rekening met de aanschafprijs van de auto, de verzekering, de wegenbelasting en de kosten voor het onderhoud. Als je dit van tevoren weet, weet je ook precies hoeveel geld je maandelijks kwijt bent aan de auto. Zo voorkom je financiële problemen in de toekomst.

5. Ga naar een erkende dealer

Als je een auto gaat kopen, is het verstandig om naar een erkende dealer te gaan. Je weet dan zeker dat je een goede auto koopt. Bovendien heb je dan recht op garantie. Erkende dealers kun je vinden op de website van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

6. Laat de auto keuren voordat je hem koopt

Als je een auto hebt gevonden die je wilt kopen, is het verstandig om de auto eerst te laten keuren door een deskundige. Zo weet je zeker dat de auto in goede staat is. Het is namelijk niet ondenkbaar dat er iets mankeert aan de auto, maar dat je dit niet meteen ziet. Een APK keuring is sowieso verplicht, want anders mag de auto de weg niet op.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.