Toen ik 18 jaar werd, kreeg ik van mijn ouders rijlessen cadeau. Uiteindelijk haalde ik na mijn tweede keer afrijden het felbegeerde roze papiertje (ja, het was toen echt nog een papiertje). Mijn theorie examen ging wat moeizamer helaas. Ik heb het een aantal keer opnieuw moeten doen, totdat ik een dag op cursus ging; ik haalde het! Sommige personen leren makkelijker door iets te horen, dan uit een boek…ik ben zo iemand. Hoe dan ook, je rijbewijs halen kost geld..maar hoeveel is dat eigenlijk? En waar moet je allemaal voor betalen? Hieronder een handig overzicht.

Volgens een onderzoek van het CBR onder examenkandidaten in 2017, kost het halen van je rijbewijs gemiddeld €2.300. Tijdens de periode dat je leert autorijden, betaal je aan de rijschool waar je lest, maar ook aan het CBR, dat de examens af zal nemen. De totale kosten hangen uiteindelijk af van het aantal rijlessen dat je moet volgen en de keren dat je examen doet. Bij de ene persoon zal het misschien minder zijn en bij de andere persoon meer, het ligt eraan hoe snel je alles oppikt.

Trouwens, als je al aan het rondkijken bent naar een leuke auto (want je gaat je rijbewijs hoe dan ook halen toch?!), bekijk dan ook eens welke autoverzekering het beste bij je past. Onthoudt goed; als je in een onverzekerd voertuig rijdt ben je strafbaar en er staan hele hoge boetes voor!

Wat kost een rijles gemiddeld?
Een gemiddelde rijles kost je €41,00 per uur. Je zult zien dat als je rijscholen vergelijkt, dat er best nog wel eens verschillen te ontdekken zijn met betrekking tot de uurprijs. Het kan allemaal te maken hebben met de regio waar je de lessen volgt, het type lesauto en de duur (lengte) van de rijles. Het kan zomaar zo zijn dat de ene rijschool echt een uur per keer lees geeft, waar een ander 50 minuten of anderhalf uur aanbiedt. Gemiddeld genomen hebben de meeste leerlingen 38,38 lesuren nodig, als je dit maal de gemiddelde lesprijs van € 41,41 doet, kom je uit op een bedrag van € 1.589,30 voor je rijlessen. Een flinke klap geld, maar als je je rijbewijs wilt halen dien je lessen te volgens…en daar betaal je dus behoorlijk voor.

Gezondheidsverklaring CBR
Omdat je voor jezelf verantwoordelijk bent, maar ook voor die van anderen als je deelneemt aan het verkeer, is het van belang dat je een gezondheidsverklaring hebt. Men kijkt of je geestelijk en/of lichamelijk iets mankeert en of je al dan niet geschikt bent om een auto te besturen. Om de rijgeschiktheid te kunnen beoordelen stelt het CBR een aantal vragen over je gezondheid. Deze vragen staan op het formulier Gezondheidsverklaring, die je kunt kopen voor € 34,80 op Mijn CBR. Je zult deze verklaring moeten hebben, anders mag je niet afrijden.

Theorie examen
Het gemiddelde aantal theorie examens die per persoon worden afgenomen is 2,4. Kosten voor het theorie examen zijn € 31,50. Een gemiddeld persoon is dus alleen hier al € 75,60 kwijt. Het lijkt allemaal appeltje-eitje dat leren, maar zoals je bovenaan al las, dat is het zeker weten niet. Je moet een heleboel regels, borden enzovoorts kennen. Je kunt uit een boek leren, of via het internet, maar ik raad je aan om een cursus te volgen. Dit kost wel extra geld maar het heeft mij erg goed geholpen. De kosten hiervoor zijn niet verwerkt in het overzicht dat ik in deze blog laat zien. Gewoon eventjes Googlen als je behoefte hebt aan zo’n cursusdag, ze worden landelijk gegeven door verschillende aanbieders.

Rijexamen
Gemiddeld kost het rijexamen € 500,00 omdat de meeste leerlingen 2 keer moeten afrijden. (2x afrijden x kosten rijexamen á € 102,00 + kosten rijschool en 1 rijles vooraf aan het examen. Ik vond het trouwens wel heel prettig om eerst een uurtje gelest te hebben voordat ik ging afrijden. Trouwens, het kan ook zijn dat je wel meteen de eerste keer slaagt, dat zou toch fantastisch zijn?!

Tussentijdse toets
Dit is niet verplicht, maar 40% van de leerlingen doet een tussentijdse toets. Je kunt dan aan je rijinstructeur laten zien wat je allemaal geleerd hebt en vaak doet hij/zij de dingen met je, die je tijdens de examen ook moet doen. Erg goed om te oefenen dus, voordat je aan het “echie” begint. Gemiddeld zijn de kosten zo’n € 80,00 voor dit onderdeel.

Rijbewijs aanvragen
Jaaaa, je bent geslaagd en je mag je rijbewijs gaan aanvragen. Kosten hiervoor verschillen per gemeente maar zijn gemiddeld € 38,90. Je moet na je aanvraag nog wel een aantal dagen wachten voordat je je rijbewijs ook daadwerkelijk hebt. Zolang je het fysieke rijbewijs nog niet hebt, mag je ook niet rijden. Vergeet trouwens niet om van tevoren pasfoto’s te laten maken (+/- € 10,00).

En dan is het nu tijd om echt te gaan kijken voor je eerste auto, deze aan te schaffen en om een autoverzekering af te sluiten.

Afbeeldingen: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.