Het krijgen van een baby is grote gebeurtenis in het leven van elke ouder. Maar in veel gevallen zijn de eerste maanden vooral een grote omwenteling in het leven van de moeder. Een baby die slecht slaapt, slaapt vaak beter wanneer het op de arm van mama in slaap valt. Het voeden, troosten, baden en aankleden van de baby komt ook vaak op de takenlijst van de moeder terecht. Bij deze hele lijst met dingen die gedaan moeten worden, is het soms lastig om te vergeten dat je niet alleen maar moeder bent.

Tijd voor jezelf nemen

Als moeder zijn er meerdere manieren om verlof op te nemen zodat je meer tijd hebt. Dit is echter in eerste instantie vaak tijd die gaat naar het inrichten van een kinderkamer, het kopen van de kleertjes en speelgoed en het regelen van alle losse eindjes die er nog zijn voordat de baby komt. Is het kindje eenmaal geboren, dan is het lastig om nog tijd voor jezelf te vinden. Maar tegelijkertijd is niets belangrijker dan de tijd die je voor jezelf vrij kunt maken. Jouw kind en jouw partner rekenen op je, daarom is het goed om meer aandacht aan jezelf te besteden.

Dat hoeven geen uren per dag te zijn. Een half uur per dag is een geweldige start, zeker wanneer jouw kindje nog niet ouder is dan negen maanden. Vraag je partner bijvoorbeeld om met de kinderwagen te gaan lopen na zijn werk, zodat je even de handen helemaal vrij hebt. Wonen jouw ouders in de buurt? Misschien vinden zij het wel geweldig om hun kleinkind een middag op te vangen. Goede vrienden met kinderen, leuke buren die met pensioen zijn? Allemaal manieren om even alleen te zijn en tijd te maken voor jezelf en de dingen die jij belangrijk vindt. En soms is het gewoon even nodig om slaap in te halen.

Genieten van kleine momenten

Moeders weten heel erg goed wat micromomenten zijn. Het moment dat jouw kind wél in slaap valt in de box, het moment waarop jouw partner met de wandelwagen rondloopt of de momenten dat jouw kindje heerlijk zelf aan het spelen is. Probeer altijd het meeste uit de micromomenten te halen. Verwen jezelf eens door eten te bestellen (Deliveroo bezorgt bijvoorbeeld restauranteten aan huis zodat je geen tijd verliest aan het reizen naar een restaurant), bekijk eens welke films je online kunt huren (en gewoon kunt pauzeren indien nodig) of maak er wat leuks van door samen met je kind te eten en een film te kijken (eerder schreef ik over de Monkey Platter, een echte aanrader in dit opzicht!).

Meer dan een moeder is nog meer moeder

Kun jij tijd vrijmaken voor jezelf en weet je hoe je jezelf op kunt laden met de minimale tijd die je hiervoor krijgt? Dan zit je beter in je vel en heb je meer energie om nog meer liefde en aandacht aan jouw kind te geven. Wanneer je niet meer alleen moeder bent, kun je ineens veel meer moeder worden.

Afbeeldingen: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.