Het allerbelangrijkste bij de keuze voor een babybedje is natuurlijk dat het vooral veilig moet zijn. Daarnaast zijn er nog enkele aspecten die aandacht verdienen bij de keuze die je gaat maken. Kies je voor een wieg of een ledikant? Een wieg is uiteraard heel mooi en leuk maar houd er rekening mee dat dit alleen maar voor de eerste maanden is. Kies je voor een ledikant, dan gaat deze vanwege de grootte gerust een aantal jaren mee. Voor je baby maakt het vaak geen verschil of het in een wiegje of ledikant ligt.

Kies je voor een wiegje, let dan wel even goed op!

Wiegjes hebben geen Europese veiligheidsvoorwaarden. Dat wil zeggen dat je zelf goed moet kijken of het wiegje wat je wilt kopen wel voldoet aan de normale veiligheidseisen. Het wiegje moet bijvoorbeeld aan de juiste afmetingen voldoen
(30 cm diep, 45cm breed en 80cm lang). Daarnaast moet het onderste gedeelte en de poten heel solide en kantelbaar zijn. Een ander belangrijk punt is de ruimte tussen de spijlen. Deze moet minimaal 4,5 cm zijn tot een maximum van 6,5 cm. Ook moet het babybedje voorzien zijn van goed luchtdoorlatende zijwanden.

De bodem van het bedje moet goed kunnen ventileren

Net als bij ze zijwanden van het bedje moet ook de bodem goed kunnen ventileren of luchtdoorlatend zijn. Het is daarom van belang dat de bodem voorzien is van bijvoorbeeld gaatjes. Bij de aanschaf van een ledikantje kun je ook gelijk kijken naar de bodem die je op hoogte kan verstellen. Bij Emob kun je goed terecht voor ledikantjes en babybedjes. Een verstelbare bodem is heel gemakkelijk en handig. Heb je een pasgeboren baby dan kan je de bodem op de hoogste stand zetten. Gaat je kindje in het bedje zitten of kan het zich al voorzichtig optrekken aan de spijlen van het ledikantje? Vanaf dat moment kan je de verstelbare bodem lager zetten.

Wat is het meest geschikte matras?

Bij aanschaf van een matrasje moet je goed kijken of het matrasje en het bedje perfect op elkaar aan gaan sluiten. Hier mag echt maximaal maar twee cm verschil inzitten. Het matras mag echt niet meer dan twee cm korter of langer zijn dan het bedje. Ga je een matrasje aanschaffen let dan ook even op de dikte en het materiaal waar het van gemaakt is. Het matras moet minimaal acht cm dik zijn. Daarnaast zijn matrasjes die gemaakt zijn van natuurlijke materialen of schuimrubber een goed keuze.

Beddengoed voor het ledikantje of wiegje

Kies voor het opmaken van het babybed voor een hoeslaken van badstof of katoen. Daaronder leg je een onderlegger van molton. Vervolgens dek je het bedje verder op met een katoenen laken en deken. Maak het bedje zo op dat je kindje nooit helemaal onder het dekentje terecht kan komen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je kindje te weinig zuurstof kan krijgen. Omdat te voorkomen maken we het bedje zo op dat je baby of kindje met zijn of haar voetjes tegen het voeteneinde aan ligt. Dat is ook de reden waarom je beter een katoenen laken en deken kunt gebruiken. Je mag geen dekbed in het bedje leggen tot dat je kindje twee jaar oud is. Een dekbed zorgt ervoor dat het snel warm is. Dit kan in sommige gevallen leiden tot warmtestuwing waarmee de kans op wiegendood wordt vergroot. Laat je kindje daarom veilig slapen en koop nog geen dekbed voor je kindje de leeftijd van twee jaar heeft bereikt.

Beeld: Funny baby in white crib from Shutterstock/FamVeld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.