Kurkuma wordt al duizenden jaren in India en Azië gebruikt als keukenkruid. Het is de gele wortel van de kurkumaplant waar Nederlanders voornamelijk mee in contact kwamen door de contacten met Indonesiërs in Nederlands Indië en later door de komst van de Indo’s in de jaren 50 van de vorige eeuw. De wortel van de kurkumaplant bevat een knalgele stof die wordt gebruikt om rijst mee geel te kleuren (nasi koenjit) en geeft een gele kleur aan kerrie, maar ook aan onze (Zaanse) mosterd. In India worden er zelfs stoffen geel mee geverfd.

Indiërs weten al lang dat kurkuma gezondheidsvoordelen biedt

Tegenwoordig wordt er ook veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de voordelen die kurkumawortel voor de gezondheid biedt. Indiërs weten al lang dat kurkuma echt verbindingen bevat die de gezondheid stimuleren en ondersteunen. Zij gebruiken de wortel immers al honderden jaren binnen hun Ayurveda. Tegenwoordig begint men er hier ook in het Westen er steeds meer van doordrongen te raken. Er zijn allerlei wetenschappelijke onderzoeken opgestart, met buitengewoon interessante resultaten.

De meeste curcumines haal je uit voedingssupplementen

Curcumine is het belangrijkste, actieve ingrediënt in kurkuma. Het is een zeer sterke antioxidant. Het curcuminegehalte van (keuken)kurkuma is echter niet zo hoog. De meeste onderzoeken naar dit kruid gebruiken kurkuma extracten die veel curcumine bevatten, met doseringen van meestal meer dan 1 gram per dag. Dat is niet eenvoudig binnen te krijgen als je gemalen kurkumawortel alleen in gerechten gebruikt. Om een effectieve hoeveelheid curcumine binnen te krijgen, zul je toevloed moeten nemen tot een kwalitatief hoogstaand voedingssupplement, 1 capsule komt overeen met 15 gram kurkumapoeder. Daardoor krijg je je dagelijkse hoeveelheid curcumines al binnen met één tot drie capsules per dag. Je kunt hiervoor terecht bij Vitaminesperpost.nl. 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van curcumines?

Er zijn heel veel verschillende supplementen van goede kwaliteit te vinden die zijn gebaseerd op kurkuma. De kwaliteit van een goed kurkuma supplement wordt voornamelijk bepaald door de inhoudsstof (hoeveel curcumine erin zit) en hoe goed de curcumines kunnen worden opgenomen door het lichaam. Het is daarbij belangrijk te weten dat kurkuma een vetoplosbare stof is en niet goed oplost in water. Het is daarom een goed idee om een kurkuma supplement te combineren met een theelepeltje olijfolie of met een visolie supplement. Ook wordt kurkuma beter opgenomen als het wordt gecombineerd met zwarte peper.

Kurkuma extract is een basis kurkuma supplement met een zeer hoog gehalte aan curcumines, namelijk 95%. Het bevat al 5 mg bioperine (zwarte peperextract) waardoor de opname in het lichaam wordt geoptimaliseerd.

Aan kurkuma / curcumines worden de volgende positieve eigenschappen toegedicht:

  • Het is een krachtige antioxidant
  • Goed voor hart en bloedvaten
  • Het ondersteunt gal en leverreiniging
  • Goed voor het geheugen
  • Bevordert de spijsvertering
  • En het is goed voor soepele gewrichten

Kurkuma extract wordt gemaakt door het Indiase, Ayurvedische bedrijf Sabinsa®, internationaal koploper op het gebied van kurkuma-supplementen. Zij controleren ook de teelt van de kurkumawortels. De biologische opname van kurkuma in het lichaam (Curcumin C3 Complex®) van Sabinsa® is zeer hoog en bovendien wetenschappelijk gevalideerd.

Wil je meer weten over de verschillende supplementen die zijn gebaseerd op de kurkuma, dan kun je hier aanvullende informatie vinden: Kurkuma supplementen.

Beeld: Curcuma turmeric spice roots from Shutterstock/orinocoArt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.