Je bent zwanger of je bent net bevallen en je babyuitzet lijkt compleet, tot een vriendin vraagt of je al een wipstoeltje hebt. Nee dus… Heb je zo’n ding dan echt nodig? En waar moet je op letten bij de aanschaf ervan?

Eerlijk is eerlijk, je overleeft die babytijd ook wel zonder wipstoel. Maar mét is gewoon makkelijker. Zeker als je baby zijn eerste hapje krijgt en eigenlijk nog te klein is om de kinderstoel te zitten, is een wipstoeltje een echte uitkomst. Veel baby’s vinden het ook fijn om lekker even rond te kunnen kijken vanaf hun ‘troon’ en relaxed een beetje heen en weer te kunnen schommelen.

Wil jij ook een wipstoel kopen? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Denk aan veiligheidszaken zoals een tuigje, de stevigheid en scherpe randjes. Het volgende lijstje kan je helpen om de juiste keuze te maken bij de aanschaf van het (voor jouw kindje) perfecte stoeltje:

1. Zorg ervoor dat er een stoeltje koopt met een tuigje. Het liefst een vijfpuntsgordel die stevig en verstelbaar is, zodat je zeker weet dat je kindje er niet uit glijdt.

2. De stoel moet stevig staan en niet kunnen kantelen, antislip onder het frame zorgt ervoor dat de stoel niet de hele kamer door kan schuiven. Het hoofd, rug en benen van je kindje moeten goed ondersteund worden.

3. Let op de bekleding. Uiteraard moet het voor de kleine comfortabel zijn, maar denk ook aan je eigen gemak! Kan je de bekleding wassen? En zitten er niet teveel naden in waar etensresten in kunnen gaan zitten? Kijk ook of er geen scherpe randen of openingen zijn waar kindervingertjes bij kunnen.

4. Heb je weinig ruimte in huis? Of wil je de stoel meenemen als je op vakantie gaat? Dan is het goed om na te gaan of de stoel inklapbaar is.

5. Er zijn wipstoeltjes te koop die als zitzak zijn vormgegeven. Hoe comfortabel deze stoeltjes er ook uitzien, ze zijn aangetoond minder veilig. Baby’s kunnen zich er makkelijker in los wurmen en kunnen met hun gezicht in de vulling terechtkomen. Wil je toch zo’n stoeltje kopen, gebruik deze dan alleen als je toezicht kan houden op je baby.

6. Er zijn ook luxere wipstoeltjes te koop, die automatisch heen en weer schommelen en hiermee de beweging van de baarmoeder nabootsen. Je kleintje kan dit heerlijk vinden, maar het is geen garantie! Het nadeel van deze stoeltjes is dat ze behoorlijk aan de prijs zijn.

7.Het loont ook om te kijken naar het gewicht wat het wipstoeltje kan hebben. De ene gaat tot maximaal 9 kilo, de ander tot wel 60 kilo! Hoe hoger het draaggewicht, hoe langer je met de stoel kan doen en dit zal je ook terugzien in de prijs.

8. En dat is gelijk het laatste punt. De prijs. Het is niet gezegd dat een duurdere stoel ook een betere koop is! Bekijk vooral of het stoeltje voldoet aan de zaken in dit lijstje.

Hopelijk helpt bovenstaande je een beetje op weg in de wereld van de wipstoelen. Heel veel succes met het maken van jouw keuze!

Beeld: Newborn baby sleeping in a bouncer in the garden from Shutterstock/bluedog studio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.