Ik lig nog in diepe slaap als ik ergens op de achtergrond zacht gejengel hoor. Op dat moment denk ik dat ik droom en dat er niks aan de hand is. Tot ik van de rechterkant van het bed een zachte doch dringende aanraking voel. Het was dus toch geen droom.. Mijn hand voelt naar de telefoon die naast het bed ligt en door de slaap heen kijk ik hoe laat het is. De klok geeft aan dat het 04.17 uur is. Dan heeft de kleine man nog best doorgeslapen. Tijd voor een schone luier. Aangezien mijn vriendin niet echt meer kan slapen als ze eenmaal wakker is geweest is er in ons huis een soort van nieuwe rolverdeling ontstaan. Een rolverdeling die voor ons perfect werkt en misschien ook voor jou. Dé rolverdeling tijdens nachtelijke voeding.

Inmiddels heb ik jullie vast wel een beetje nieuwsgierig gemaakt

Het scenario zoals je hierboven kon lezen was van toepassing in de eerste weken van onze zoon Morris. Inmiddels slaapt deze bonk van een kerel hele nachten door Toch wil het nog weleens voorkomen dat hij midden in de nacht wakker wordt en dat de rolverdeling weer uit het archief moet komen. Vaak komt het door een vieze luier en de eerste dagen dat hij niet in zijn wieg sliep maar in zijn nieuwe ledikant waren ook wat onrustig. Inmiddels heb ik jullie vast wel een beetje nieuwsgierig gemaakt naar onze rolverdeling tijdens nachtelijke voeding. Ik zal jullie kort proberen uit te leggen hoe het bij ons thuis werkt.

Mijn vriendin Fleur ligt het dichtste bij het ledikant en hoort dus meestal eerder dat Morris wakker is. Aangezien zij moeilijker uit bed kan komen dan ik, is de afspraak dat zij mij wakker maakt een dat ik vervolgens onze zoon uit zijn ledikant haal om zijn luier te verschonen. Meestal is Fleur dan al uit bed en zij zorgt dan voor een lekkere warme fles of voor een kop koffie voor haar en mij. Dit is een beetje afhankelijk van of Morris zin heeft in een fles. Het ligt natuurlijk allemaal een klein beetje aan de behoefte van jouw kind. Zo’n rolverdeling valt of staat bij goede communicatie. Moet papa bijvoorbeeld enorm naar de WC, dan is het toch fijn als mams even de luier van de baby verschoont en dat vaders dan de fles voor zijn rekening neemt.

Als iedereen dan weet wat hij of zij moet doen is het gewoon heel erg praktisch

Toch zullen we niet iedere nacht samen uit bed komen. Als ik eerst hoor dat de baby huilt, dan kruip ik zachtjes uit bed, geef ik Morris zijn pinguïnspeen zodat hij nog even stil is en maak ik op mijn allerzachtst een fles klaar. Bij het licht van mijn telefoon verschoon ik vervolgens de luier en neem Morris dan mee naar de huiskamer. Daar stel ik hem gerust en knuffel ik wat. Als dat nodig is geef ik hem zijn fles. Meestal valt hij dan tijdens het eten van zijn fles weer in slaap en kan ik hem ook rustig weer terug leggen. Morris blij, mama blij en ik kan ook snel weer mijn bed in.

Ik ben echt heel blij dat onze Morris een goede slaper is en gebroken nachten zijn hier in huis nog geen ding geweest. Vooral door ons late ritme (we slapen meestal pas om 01.30) en goede communicatie hebben we de eerste maanden redelijk zonder kleerscheuren door kunnen komen. Maar dat is wel omdat we het samen aanpakken. Ik ben ook niet terughoudend om Fleur gewoon wakker te maken als ik wel hulp nodig heb en als iedereen dan weet wat hij of zij moet doen is het gewoon heel erg praktisch. Ik heb vooral gemerkt dat het niet werkt als je in beurten werkt. Waarom zou je niet gewoon je bed uit stappen als je je baby hoort huilen? Jouw “beurt” of niet, het is wel jullie baby. Ken je taak en je kan zo weer je bed in.

/Rob – https://papablogger.nl/

Afbeeldingen: eigen archief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.