babyHuid-op-huidcontact is ontzettend goed voor een pasgeboren baby. Je kleintje wordt er rustig van, blijft beter op temperatuur en het stimuleert het natuurlijke gedrag. Een baby die (veel) te vroeg geboren wordt, loopt vaak dat eerste intensieve contact met de ouders mis. Door regelmatig te buidelen (ook wel kangoeroeën genoemd) kan deze gemiste tijd worden ingehaald

Normaal gezien wordt de baby gelijk na de geboorte op de buik van de moeder gelegd en niet veel later krijgt ook de vader de gelegenheid om zijn kindje vast te houden en te knuffelen. Deze momenten zijn ontzettend belangrijk, voor zowel de baby als de ouders.

Te vroeg geboren baby’s
Als je kleintje (veel) te vroeg geboren wordt, is het vaak niet in een optimale conditie en vaak ook nog eens (heel) klein. Hij/zij zal dan snel naar de afdeling neonatologie gebracht worden, waar ze de allerbeste zorg zullen én kunnen bieden. In een enkel geval hebben de ouders de baby nog even kunnen vasthouden, maar vaak ook niet.

Nadat de baby is overgebracht naar afdeling neonatologie, is er vaak erg weinig kans om hem/haar lekker bij je te houden. Het ontbreken van contact kan leiden tot emotionele problemen bij de ouders en ook voor de baby kan het soms al moeilijk zijn. Op de afdeling is er natuurlijk veel lawaai en licht, wat niet bevorderlijk is voor de normale ontwikkeling de baby. Ouders krijgen wel de kans om bij hun kindje te zijn en het zoveel mogelijk zelf te verzorgen.

Buidelen
Een belangrijke ontwikkeling tijdens deze intensieve periode is het buidelen. De baby wordt een poosje op de blote borst van de vader of moeder gelegd, wat zorgt voor rechtstreeks huidcontact tussen ouders en kind. Op zulke momenten heeft de baby enkel een luiertje aan.

De ouder neemt eerst een ontspannen houding aan op een stoel of bed, waarna de baby op de borst wordt gelegd. Beide worden toegedekt met een deken. Omdat de temperatuur van de ouder voldoende is om de baby warm te houden, is er verder geen risico op afkoeling.

Hoe lang de ouder met het kindje kan buidelen hangt van het één en ander af. Een half uur is wel een minimum. Zodra de baby zich op de blote borst van de ouder heeft genesteld, valt hij/zij na een klein poosje heerlijk in slaap. Er ontstaat een regelmatige en diepe ademhalding. Bij baby’s die verbonden zijn al een heleboel slangetjes en apparaten is het allemaal soms wat omslachtig. Vaak duurt het namelijk dan best een tijdje voordat de baby bij moeder of vader op de borst ligt. Toch is het ook zeker voor deze kleintjes heel erg belangrijk dat het gedaan wordt.

De voordelen van het buidelen
Deze methode is zeer veilig en zou zelfs bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van de baby. Daarbij kun je denken aan het volgende:

*Zolang de baby te klein is om te zuigen, kan de moeder haar melk afkolven. Dit kan aan dan aan de baby worden gegeven. Het lijkt zo te zijn dat baby’s die met hun ouders buidelen een betere en vlottere overgang hebben van sondevoeding naar borst- of flesvoeding.

*Bij veel te vroeg geboren baby’s is het ademhalingscentrum nog niet volgroeid. Deze baby’s krijgen vaak ook extra zuurstof toegediend. Bij baby’s die vaak worden opgepakt, lijkt het erop dat het zelf ademen zich sneller kan ontwikkelen. De bewegingen van de ouder (zowel de adem, als andere bewegingen) stimuleren de ademhaling van de baby en lijken ademstilstanden te kunnen voorkomen. Vaak kan de kunstmatige beademing eerder worden gestopt, omdat ook het adempatroon van de baby door het buidelen regelmatiger wordt.

*De baby krijgt door deze methode extra stimulansen, het kan oogcontact maken, de handjes kunnen de huid en haren op de borst van de vader of moeder aanraken. De baby ruikt de lichaamsgeur van de ouder en kan de melk proeven. De baby wordt geknuffeld en geaaid, waardoor de zintuigen van de baby sneller gaan ontwikkelen.

Afbeelding: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.