zandbakWormen bij kinderen, het klinkt echt ontzettend vies, maar het komt echt heel vaak voor. De meest voorkomende is de aarsmade, die zich graag verschanst rondom de anus. Het zijn hele dunne witte wormpjes van één centimeter lang. Als je heel goed kijkt kun je de aardmaden in de ontlasting zien bewegen. Het eerste signaal is dat het kind begint te krabben rondom zijn/haar anus. Ook komen spoel- en lintwormen regelmatig voor. Hoe krijgen kinderen deze beestjes en hoe zorg je ervoor dat ze zo snel mogelijk weer verdwijnen?

Wat zijn wormen?
Een kind kan verschillende soorten wormen hebben. Zoals hierboven al te lezen is, komen aarsmaden het meeste voor. Daarnaast zijn er honden- en kattenspoelwormen. Deze groeien bij een mens niet uit tot volwassen wormen, maar blijven larven. In Nederland hebben we vrij weinig kans om de mensenspoelworm tegen te komen. Deze lijkt op een crèmekleurige regenworm. Lintwormen komen zelden ook voor. Ze bestaan uit een lint van rechthoekige witte stukjes van ongeveer één centimeter. Je kunt spoelwormen en witte stukjes lintworm ook terugzien in de ontlasting.

Hoe wordt het kind besmet?
De meeste kinderen worden besmet met aarsmaden als ze in het park of in de zandbak spelen. Uitwerpselen van honden en katten bevatten vaak eitjes van de wormen. Als je kindje tijdens het spelen met zand zijn/haar vingers in de mond stop, dan is de kans groot dat hij/zij eitjes binnenkrijgt, die zich in de darmen tot wormen ontwikkelen. Deze wormen leggen eitjes rondom te anus, wat behoorlijk wat jeuk veroorzaakt. Als het kind gaat krabben, dan krijgt hij/zij de eitjes onder de nagels en zo verspreiden de wormen zich weer. De eitjes leven ongeveer acht weken en kunnen ook buiten het lichaam – in kleding of onder de vingernagels – in leven blijven. Door duimzuigen, nagelbijten of het aanraken van voedsel komen de wormpjes weer terug in het lichaam om daar weer op te groeien tot een nieuwe generatie. Let op: ook (ongewassen) groente kan eitjes van de aarsmade bevatten. Was je groente dus altijd goed om eventuele besmetting te voorkomen.

Wat kun je doen bij een wormbesmetting?
Als iemand in het gezin aarsmaden heeft, kan een goede hygiëne de kans op besmetting verminderen;

  • Was de handen altijd na toiletbezoek.
  • Gebruik daarbij een nagelborsteltje.
  • Knip de nagels kort.
  • Hang elke dag een schone handdoek op het toilet.
  • Gebruik voor onder- en bovenlichaam aparte washandjes.
  • Trek het kind elke dag een schone onderbroek aan.
  • Zorg dat je de deurknoppen, kranen, wc-bril en speelgoed regelmatig goed afsopt.
  • Leg het kind uit dat het niet rond de anus moet krabben. Als het toch gekrabd heeft moet hij/zij daarna heel goed de handen wassen.

Bij spoelwormen geldt:

  • Behandel alle huisdieren met spoelwormen. Over het algemeen is het advies honden en katten twee maal per jaar te ontwormen, doe dit dus ook.
  • Houd de nagels van de kinderen kort en laat ze handen wassen na het spelen (tuin, zandbak) en voor het eten.
  • Zorg dat zandbakken goed worden afgedekt, zodat honden en katten er niet in kunnen.

Bij lintwormen: was je groente goed en eet geen rauw of slecht verwarmd vlees. Zo voorkom je dat je eitjes binnenkrijgt.

Behandeling aarsmaden
Als je kind aarsmaden heeft, kun je bij de drogist of apotheker een wormenkuur kopen. Het medicijn heet mebendazol. Kinderen en volwassen hebben dezelfde dosering, tenzij je kind jonger dan 2 jaar is. Het is belangrijk dat de kuur na een bepaalde tijd (meestal na twee weken) herhaalt wordt om een nieuwe besmetting te voorkomen. Het is belangrijk dat het hele gezin de wormenkuur slikt om verdere besmetting te voorkomen. Lees in ieder geval altijd de bijsluiter goed door!

Mebendazol helpt ook tegen spoelwormen en lintwormen. Bespreek met je huisarts hoeveel en hoelang je het kind deze medicijnen moet geven. Is het kind jonger dan 2 jaar, dan kun je dit medicijn beter niet geven. Overleg ook hier weer eerst met de huisarts! Bij jonge kinderen helpt goede hygiëne meestal voldoende.

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.