Als je voor de eerste keer een kindje verwacht, dan is het heel erg logisch dat je lijstjes maakt van de spulletjes die je nodig hebt. Er zijn online een heleboel uitzetlijsten te vinden mbt baby’s, maar daar staan ook weleens dingen op die je echt niet perse nodig hebt. Ook qua babykleding hoef je niet al te gek te doen….ze groeien zo snel, dat je al gauw het volgende maatje uit de kast kan toveren. Ik zet eventjes op een rijtje wat ik allemaal heb aangeschaft voor mijn kids. Ik gebruik overigens de kinderbijslag altijd voor de aanschaf van kleding en schoenen. 

6 rompers

Eigenlijk dragen (bijna) alle pasgeboren baby’s een romper. Op deze manier verliezen ze namelijk niet zo snel hun warmte. Ook houdt een romper de luier op zijn plek…wat écht heel erg handig is. Je weet van tevoren natuurlijk niet precies hoe groot het kindje is, dus kies daarom het liefst voor maatje 50 en 56 (dit geldt overigens voor alle kledingstukken). Rompers kun je ook via de schouders naar beneden uittrekken, wel zo makkelijk als er een keertje een flinke poepluier wacht op een verschoning. Je hoeft dan niet het vieze kledingstuk over het hoofdje van je kind heen te halen.

6 stuks bovenkleding

Denk aan shirtjes, truitjes, vestjes etc. Kijk goed naar het jaargetijde, je kindje hoeft namelijk echt geen trui aan als het hoog zomer is. Kleding met drukknoopjes op de schouder, dit maakt het aan- en uitkleden een stuk makkelijker. Je hoeft dan niet alles steeds over het hoofdje te doen…dit vinden de meeste kleintjes niet heel erg prettig.

6 broekjes

Voor je baby zitten joggingsbroekjes het lekkerst. Koop niet alleen gewone broekjes, maar bijvoorbeeld ook 3 broekjes waar voetjes aan zitten (sokbroekjes). Deze zijn ideaal voor de eerste weken na de geboorte. Je baby heeft dan lekker warme beentjes doordat de sokken aan de broek vastzitten en dus niet uit kunnen gaan. Ik had overigens ook wat zachte spijkerbroekjes voor de jongens, maar niet iedereen vindt dat leuk staan bij een kleine baby.

4 paar sokjes

Sokjes houden de voetjes warm! Een pasgeboren baby heeft schoenmaat (sokmaat) 10-12. Het is ook handig om vast wat sokjes is maat 13-15 te hebben. Bij veel sokjes staat niet de maat vermeld, maar wel met hoeveel maanden het kindje ze aan kan. Je kunt natuurlijk ook zelf sokjes breien van lekkere warme wol (of oma). Ik ben overigens een groot fan van wollen kleding. Baby’s en kinderen kunnen pas vanaf het zevende levensjaar, hun eigen temperatuur vrijwel volledig reguleren. In de eerste zeven levensjaren kan het dragen van wol er dus voor zorgen, dat de lichaamstemperatuur wordt ondersteund en gereguleerd.

1 jasje of vestje

Het is heel erg belangrijk dat een pasgeboren baby lekker warm blijft. Als je naar buiten gaat is een warme jas of vestje dan ook een echte must. Als je in de zomer bent uitgerekend is een zomerjasje voldoende.

2 mutsjes (katoen)

Een groot gedeelte van je warmte verlies je via je hoofd. Dit geldt ook voor pasgeboren baby’s, terwijl het voor hen juist extra belangrijk is om op temperatuur te blijven. Een babymutsje helpt daarbij. Het voordeel van katoen is dat dit zacht en goed ademend is.

Uitgelichte afbeelding: Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.