Heb jij het kinderdekbed voor jouw kroost zorgvuldig uitgekozen? Heb je gelet op de veiligheid en op eventuele allergische reacties of heb je gewoon maar wat gekocht wat goedkoop was en wel oké leek? Dat een kinderdekbed kopen simpel is, hebben we nooit beweerd, maar met deze tips wordt het wel makkelijker!

Veiligheid is alles bij het kiezen van een kinderdekbed

Is je kind onder de 12 maanden? Dan gebruik je geen dekbed. Je kind kan door al het bewegen onder het dekbed komen en vervolgens stikken. Wat ook kan gebeuren, is dat je kindje oververhit raakt. Voor je kindje onder de 12 maanden gebruik je slaapzakken of lichte babydekens waar je kindje niet tot aan de nek onderligt!

Voor de grotere kinderen let je op andere dingen. Kinderen kunnen hun warmte minder goed kwijt dan volwassenen. Let hier dus goed op bij het kiezen van een dekbed!

Kies een kinderdekbed dat vaak gewassen kan worden

Kinderdekbedden hebben veel wasbeurten nodig. Dit kan verschillende redenen hebben: kinderen kunnen in bed plassen, overgeven of om een andere reden hun hele dekbed ondersmeren. Kies daarom voor hoogwaardige kinderdekbedden die vaak gewassen kunnen worden.

Hoe groot moet een kinderdekbed zijn?

Het antwoord op deze vraag is niet zo simpel als het lijkt. Er spelen enkele factoren in de keuze van het juiste kinderdekbed. Baby’s en dreumesen slapen vaak in een ledikantje. Het kinderdekbed wat je hiervoor gebruikt, is 100×135 centimeter. Slaapt je kindje in een groter bed of in een peuterbed? Dan ga je naar een dekbed van 135×200 centimeter. Je kan het niet aan leeftijd afmeten, omdat sommige kinderen eerder toe zijn aan een groter bed dan andere kinderen. Zo sliep mijn zoon al met 1 jaar in een groter bed, maar legden wij zijn dekbed over dwars helemaal vast in zijn bed, zodat hij er niet onder kon verdwijnen!

Welk kinderdekbed past bij mijn kind?

Let verder goed op het klimaat in de slaapkamer

We zijn al gauw bang dat onze kinderen het koud hebben, maar wist je dat de ideale temperatuur om te slapen, tussen de 16 en 18 graden is? Dat betekent dat je voor het slapengaan, je niet de verwarming aan hebt staan. Nee, zelfs niet in de winter. Leg je kinderen ook niet onder tal van dikke dekens die niet ademen. Als het gaat om een baby of peuter is dit helemaal niet verstandig. Je kind kan verstrikt raken in alle dekens met alle gevolgen van dien.

En hoe zit het met hoofdkussens voor kinderen?

Weet jij hoe belangrijk het is om een goed hoofdkussen te hebben? Als je een verkeerd hoofdkussen hebt, kan dat zorgen voor hoofdpijn, nekpijn of een slechtere nachtrust. Toch kun je niet zomaar elk kussen onder het hoofd van je kind gooien. Zo hebben baby’s helemaal geen kussen nodig. Wederom omdat ze eronder kunnen verdwijnen, maar ook omdat ze dit nog niet nodig hebben. Voor peuters en kleuters gebruik je een dun kussen van enkele centimeters dik. Zorg er wederom voor dat dit van goed ademende stof is zodat je kindje makkelijker zijn warmte kan kwijtraken.

Hoe lang gaat een dekbed mee?

Het ligt aan het materiaal hoe lang een kinderdekbed of normaal dekbed meegaat. Een kussen zou je elke 2 jaar moeten vervangen. Een dekbed, afhankelijk van het materiaal, moet elke 5 tot 10 jaar vervangen worden. Je weet dat je een dekbed moet vervangen als het de warmte niet meer goed vasthoudt of juist te goed. Houd hier dus ook rekening mee met het kiezen van een dekbed! Je kan voor goedkoop gaan, maar als je een duurder dekbed koopt en je weet dat je er vervolgens 5 tot 10 jaar plezier van hebt, kun je eenvoudig de prijs per nacht uitrekenen. Bij een kinderdekbed van 90 euro, kost dit tussen de 2 en 4 cent per nacht. Bij een dekbed van 300 euro is dit 8 tot 16 cent per nacht. Dit maakt een duurdere investering een stuk logischer! Kies dus niet per se voor goedkoop, maar kies voor goed. Dat komt ieders nachtrust ten goede!

Welk kinderdekbed past bij mijn kind?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.