jeugdHet NOS Jeugdjournaal bestaat 35 jaar. Dit jubileum werd samen met twee andere jubilarissen, het NOS Journaal (60 jaar) en Met het Oog op Morgen (40 jaar), gevierd tijdens het ‘Festival van het Nieuws’ op 10 januari 2016. Na de feestelijke opening van het Festival mag Jan Paul Schutten het eerste exemplaar van ‘Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal’ overhandigen aan Ronald Bartlema, de ‘baas’ van het Jeugdjournaal. De schrijver heeft een aantal dagen meegelopen bij het Jeugdjournaal en daar een boek over geschreven. Het is geen verhaal maar een weergave van zijn kijkje achter de schermen.

jeugd1Er moet dagelijks veel gebeuren om het Jeugdjournaal op tijd bij de kijkers thuis te krijgen. Er zijn ook heel veel mensen betrokken bij het maken van een uitzending. Jan Paul Schutten heeft zijn ogen goed de kost gegeven en heeft werkelijk alles genoteerd. Het boek is de werkelijke weergave van een typische dag bij het Jeugdjournaal. Alle medewerkers worden bij naam en toenaam genoemd en met een pasfoto weergegeven. Het enige dat ik mis in dit boek is een woordenlijst voor de jonge lezers. De beroepen en functies worden goed uitgelegd, maar het zijn er zoveel dat een verklarende woordenlijst voor begrippen als ‘regisseur’, ‘eindredacteur’ en ‘producer’ geen overbodige luxe zou zijn. De jeugd2illustratie van Katrien Holland van de regieruimte opent mijn ogen over het aantal medewerkers en technici die er nodig zijn tijdens de live- uitzending.

Na het lezen van dit boek zal het kijken van het Jeugdjournaal nooit meer hetzelfde zijn. Wat een respect heb ik gekregen voor al deze medewerkers. Voor dag en dauw op pad, soms helemaal voor niets omdat er teveel nieuws is. Dat de website van het Jeugdjournaal zo goed bezocht wordt, de kijkertjes zo actief deelnemen aan stellingen en reageren op het nieuws, dat wist ik niet. En ik wist wel meer niet, gewoonweg omdat de dagelijkse uitzendingen panklaar en vlekkeloos voorgeschoteld worden. Waar mensen werken worden fouten gemaakt en er moeten knopen worden doorgehakt. De presentatoren worden apart voorgesteld en hebben een soort vriendenboekjes­achtige pagina ingevuld met liefhebberijen en wat ze vroeger wilden worden. De verslagen zijn zeer actueel, o.a. de schietpartij in Parijs wordt aangehaald. Ook de afweging­ watlaten we de kinderen wel of niet zien­ wordt helder verwoord. Ik vind dit boek een aanrader en niet alleen voor kinderen die later in de media willen werken.

jeugd3‘Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal’ van Jan Paul Schutten met illustraties van Katrien Holland, Uitgeverij Kluitman 2016 is o.a. hier te koop.

Boek 5/2016

/Lmcmr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.