astma van alexMijn oudste dochter heeft al sinds haar geboorte last van de luchtwegen. Op twee jarige leeftijd vond de arts het raadzaam om te beginnen met medicijnen. Deze sloegen niet aan, al dacht de arts er anders over. Zo koppig als ik was gaf ik aan dat ze niet werkten. Na een discussie van 10 minuten zat ik met mijn dochter op een andere behandelkamer en kreeg ze een kapje op met medicijnen maar dan in een zwaardere dosis. Twintig minuten lang mocht ze bij me op schoot zitten en samen hebben we wat boekjes gelezen. Na deze 20 minuten kwam de arts er gelijk aan en gaf ze gelijk. De medicijnen sloegen niet aan. De arts was enorm verbaasd en schreef andere medicijnen voor. Ook dit baatte niet. Twee jaar lang heb ik aangemodderd en uiteindelijk ben ik naar mijn eigen huisarts gegaan. Hier kregen we een pompje met een middel waar ze goed op reageert en we hebben nog een tabletje om het slijm op te lossen. Eindelijk na al die jaren hebben we de astma van mijn dochter onder controle.

Toch merk ik dat mijn dochter er veel laxer mee om gaat allemaal dan ik zelf. Het pompje vergeet ze te pas en te onpas. Met als gevolg dat we allemaal een slapeloze nacht hebben van het gebulder. Het boekje “De astma van Alex” leek mij ontzettend geschikt voor dochterlief om haar bewuster te laten worden van de gevolgen.
Dochterlief leest het boekje vluchtig door en legt het weer weer weg. Later gaat ze er goed voor zitten en begint ze ook daadwerkelijk goed te lezen. Ze merkt al vrij snel op dat er overeenkomsten zijn tussen haar en Alex. Het pompje is in de dagen die volgen niet meer weg te denken bij haar…

Alex is al heel lang verkouden. Hij hoest veel en heeft af en toe moeite met ademhalen. Als Alex met zijn moeder naar de huisarts gaat, hoort hij dat hij astma heeft.
De vlot geschreven verhalen uit de serie ‘De ziekenboeg’ en ‘De ziekenboeg extra’ gaan over medische situaties, verteld vanuit de belevingswereld van het kind. Boeken uit ‘De ziekenboeg’ behandelen acute ziektes, aandoeningen of medische ingrepen, en helpen kinderen bij de voorbereiding op de behandeling of ingreep en de verwerking ervan. In de boeken uit ‘De ziekenboeg extra’ komen chronische ziektes aan bod. Het verhaal gaat over de ziekte, de gevolgen en de behandeling, en helpt het kind bij het verwerken van de situatie. Ook is ‘De ziekenboeg extra’ een goed hulpmiddel om de omgeving – bijvoorbeeld de klas – te laten begrijpen wat er speelt. De vele illustraties verhelderen de situaties en verduidelijken de gebruikte medische voorwerpen. Achterin staat nuttige informatie voor de ouders.
De astma van Alex beschrijft hoe het is om astma te hebben en hoe je met de medicijnen om moet gaan. Ook wordt gekeken naar de manieren om zo min mogelijk last te hebben van je astma.

Naam: Christine Kliphuisboeken ziekenhuis
Illustrator: Helen van Vliet
ISBN 9789051162639
Uitgever: De Vier Windstreken

Het boekje is hier te koop voor €8,95
“De astma van Alex” inkijkexemplaar

/Miranda Young

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.