Lezen is cruciaal om je talent te ontwikkelen. Leesachterstand betekent daarom vrijwel zeker minder kansen op een succesvolle toekomst. Onacceptabel, vindt Kinderzwerfboek. Zeker omdat er eenvoudige middelen zijn om er wat aan te doen.

Ondanks vele goede initiatieven en de tomeloze inzet van leerkrachten raken in Nederland nog steeds kinderen al op de basisschool achterop. Ruim 10 procent van de schoolverlaters kan onvoldoende goed lezen. Dat komt vooral omdat voor deze kinderen voldoende leesvoer ontbreekt. Het huishouden heeft geen geld voor boeken. Of lezen wordt in hun sociale omgeving te weinig gestimuleerd. 

Met boeken langer naar school

Het is ook aangetoond dat als er thuis boeken zijn, kinderen gemiddeld drie jaar langer naar school gaan dan leeftijdgenoten uit gezinnen zonder boeken. Het maakt daarbij niet uit of ouders wel of niet hebben doorgeleerd, welke beroep ze hebben of wat het inkomen is. Boeken stimuleren tot doorleren. Boeken inspireren kinderen om te lezen en zij ontwikkelen daarmee, ongemerkt en op een leuke manier, hun individueel talent. 

Het idee van Kinderzwerfboek is simpel: 

Met elkaar helpen we alle kinderen in Nederland om boeken te lezen en zich zo beter te ontwikkelen. Zwerfboeken zijn gelezen boeken die zwerven van kind naar kind met een zwerfsticker op de kaft. Zwerfboeken kan je vinden op school, in wachtkamers, hotels, kinderboerderijen of in een van de vele Kinderzwerfboek-stations. Kinderen mogen de zwerfboeken gratis meenemen om te lezen. Is het boek uit, dan laten ze het boek weer zwerven. 

Wat is een Kinderzwerfboek-station? 

In heel Nederland worden Kinderzwerfboek-stations opgericht, dit zijn plekken waar je een zwerfboek kunt halen en brengen en waar zwerfstickers zijn. Je herkent ze aan de Kinderzwerfboek-station poster. 

Doe mee!

Wil je boeken laten zwerven? Via de website kan je gratis zwerfstickers bestellenWil je een Kinderzwerfboek-station oprichten? Ook daarover kun je op de website meer informatie vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.