Jamil_en_Jamila_Cover_NL_deel2-v5-voorkant-209x310De laatste weken zijn er velen berichten via tv, social media, de krant en andere kanalen over vluchtelingen. Het zal hoogst onwaarschijnlijk zijn als iemand er nog niet over gehoord heeft. Ook hier is het haast dagelijkse kost. Niet altijd even vrolijk al die berichtgevingen. Tevens verschrikkelijk voor de mensen in de landen waar oorlog heerst. Want waar moet je naar toe als je niks meer hebt en je voor je leven vreest?

Samen met de kinderen heb ik het boek doorgenomen, de jongste twee waren snel afgeleid. Dit had als voordeel dat ik me kon concentreren op de oudste twee kinderen. Tijdens het verhaal kwamen ze met veel vragen aan. Heel veel van deze vragen weet ik niet te beantwoorden. Wat zouden wij doen tijdens een oorlog? Vluchten is makkelijk gezegd maar wat als je niks hebt en je familie nog in oorlogsgebied is? Ik besluit na een aantal vragen van de kinderen, waarbij ik merk dat de emoties oplopen, om terug te gaan naar het verhaal. Hoe egoïstisch het ook mag klinken maar er is al veel verdriet om en de kinderen hier mogen er zeker bij stil staan maar hoeven er geen nachtmerries over te hebben.
Nadat we weer terug zijn bij het verhaal volgen er veel vragen over de “woorden” uit het boek. Omdat ik het boek al had doorgebladerd wist dat achteraan in het boek de betekenissen staan. Hier bladeren we met regelmaat even heen. Door de illustraties gaan de woorden leven en krijgen ze een beeld hoe het ongeveer zou moeten zijn (geweest).

Dit boek is deel 2, hierna komt nog een vervolg. Hoe dat gaat lopen is nog maar de vraag. Ook voor de schrijvers is dit nog een groot vraagteken. Wij zijn in elk geval reuze benieuwd! Overigens is dit deel vooral aan te raden als je deel 1 hebt gelezen. Dit hebben wij nog niet gedaan en was daarom ook een grote binnenkomer, waarbij ook ik even mijn best moest doen om alles te volgen. Maar eenmaal in het verhaal ben je nieuwsgierig naar het hele verhaal van begin tot eind.

Het verhaal: Jamil en Jamila wonen al enige tijd in een vluchtelingenkamp in Syrië.
Net als heel veel andere kinderen moesten ze vluchten vanwege de oorlog.
Ze leren elkaar steeds beter kennen.
In dit tweede deel in de serie lees je wat er met de zus van Jamil aan de hand is en of de broer van Jamila nog leeft. Ze hebben heimwee naar hun huis en familie in Syrië.
Ook komen eindelijk de vrolijk beschilderde containers die als school gebruikt gaan worden aan in het kamp.
Gebaseerd op waargebeurde verhalen.
‘Jamil & Jamila’ wordt op de scholen in de vluchtelingenkampen gebruikt om de kinderen te helpen hun trauma’s te verwerken en het heimwee te verminderen. Bij het bezoek dat Elsbeth en Esther in november 2014 en januari 2015 aan de vluchtelingen brachten, bleek dat het ook werkelijk van zeer grote waarde is.
De structuur en regelmaat die het schoolleven biedt, vermindert de kans op een blijvend trauma en zorgt voor een beter toekomstperspectief.
Het biedt de Nederlandse kinderen een inkijkje in het leven in het vluchtelingenkamp en in het leven van hun leeftijds- en misschien zelfs wel klasgenootjes.

Het boek Jamil & Jamila 2 – Heimwee is hier te koop voor €14,95. Jamil_en_Jamila_Cover_NL_deel2-v5-voorkant-670x377
Op deze pagina leest u meer over het boek. Voor elk verkocht exemplaar stelt Droomvallei Uitgeverij gratis een deel van Jamil & Jamila beschikbaar aan kinderen in een vluchtelingenkamp.

ISBN: 978-94-91886-28-7
Illustraties en tekst: Esther van der Ham & Elsbeth de Jager
Uitgever: Droomvallei uitgeverij
Geschikt vanaf groep 3 van de basisschool.
Vanaf 7 oktober te koop, maar nu al te reserveren!

/Miranda Young

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.