Het sprookje De redders van Ruigrijk is speciaal voor de Efteling geschreven door Marc de Hond. Lees hieronder meer over deze bijzondere samenwerking.

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid staat al jarenlang hoog in het vaandel bij de Efteling. Het is belangrijk dat iedereen zich thuis en veilig voelt in ons park. Daarom laten we ons adviseren door verschillende experts. Zo ook door presentator en theatermaker Marc de Hond, die in 2020 overleed. Hij genoot jarenlang met zijn gezin van de Efteling en deelde de inspiratie over toegankelijkheid die hij daarbij kreeg met de Efteling. Hierdoor was hij niet alleen een zeer gewaardeerde bezoeker, maar ook een sparringpartner.

Koen Sanders, Directeur Commercie, Creatie & Ontwikkeling bij de Efteling, vertelt: “In 2017 leerde ik Marc kennen. Er was een goede klik omdat we een gezamenlijke interesse hadden, namelijk het belang van (fysieke) toegankelijkheid. Marc heeft ons daarover geadviseerd, maar was ook betrokken bij interne inspiratiesessies. Dit jaar opent Nest!, een inclusieve speeltuin, dat zijn toegankelijke karakter te danken heeft aan het initiële initiatief en de adviezen van Marc. We hebben elkaar geïnspireerd en hierdoor kwam hij op het idee van een sprookje voor de Efteling. Het is geweldig dat we dit verhaal eindelijk met de buitenwereld gaan delen.

De redders van Ruigrijk, geschreven door Marc de Hond

Omdat er weinig sprookjes bestaan over hoofdrolspelers met een beperking, was het schrijven van dit sprookje een droom van Marc de Hond. Het is een klassiek sprookjesverhaal met een ridder, een prinses, een draak en een dorp in nood. Maar dan in een inclusief jasje!

Oók een tactiel prentenboek

Dit voorjaar wordt dit nieuwe sprookje ‘De redders van Ruigrijk’ op vier manieren uitgebracht: als prentenboek, tactiel prentenboek, voorleesboek én als animatievideo op YouTube. Het tactiel prentenboek wordt speciaal gemaakt voor kinderen met een visuele, auditieve of communicatieve beperking. Hierbij zijn de illustraties voelbaar en wordt de tekst zowel in drukletters als in braille weergegeven. De gewone en tactiele versies nauwkeurig op elkaar afgestemd, zodat álle kinderen (in de klas) samen en tegelijk het sprookje kunnen beleven. Het tactiele prentenboek wordt gerealiseerd door Stichting PrentenboekenPlus. Zij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van inclusieve prentenboeken. Het gewone prentenboek en voorleesboek worden uitgegeven door Uitgeverij Unieboek Het Spectrum.

Marcs weduwe Remona de Hond-Fransen vertelt: “Ik vind het fantastisch dat dit sprookje wordt uitgebracht. Marc heeft altijd met plezier samengewerkt met de Efteling en dit is een ontzettend mooie bekroning op die samenwerking. Vlak voor zijn overlijden heeft hij duidelijk laten weten dat dit een van zijn laatste wensen was. Ik ben erg trots en dankbaar dat de Efteling op deze manier zijn naam vereeuwigt. Ik kan niet wachten om het eerste exemplaar te zien.

Het verhaal ‘De redders van Ruigrijk’

Er was eens een jongen met een grote droom. Rutger wilde de sterkste en stoerste ridder van het land worden. Maar Rutger kon niet lopen en zat in een rolstoel. Hij ging graag samen met zijn buurmeisje Ella, die niet kon zien, op pad. Samen oefenden ze om ridder te worden. Op een dag staan ze oog in oog met draak Naga die bewoners van Ruigrijk in z’n greep heeft. Samen gaan ze de strijd aan! Lukt het hen om iedereen te redden?

Speelbos Nest!

Omringd door de grote attracties in Ruigrijk is Nest! een veilige plek waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen en zichzelf kunnen uitdagen. Het speelbos van circa 1200 m2 krijgt verschillende speelmogelijkheden voor álle kinderen, met of zonder een zichtbare of onzichtbare beperking. Een breed en rolstoeltoegankelijk vlonderpad verbindt verschillende speelonderdelen met elkaar. De Efteling investeert 2 miljoen euro in het nieuwe speelbos, dat in de zomer van 2021 opent.

Uitgelichte afbeelding: Efteling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.