geniaalJanny van der Molen heeft veel werk van dit boek gemaakt. Mijn korte omschrijving zou zijn een leuk leerleesboek. Tijdens het lezen van de verhalen, leer je over belangrijke mensen van toen. Alleen dan niet stoffig en wat saai maar heel levendig. Je zou het bijna Geniaal! kunnen noemen.

Het zware boek omvat afzonderlijke hoofdstukken. Er wordt aangevangen met een mooi dromerig zelfportret van de belangrijke uitvinder of ontdekker. Dan een uitgebreide biografie, zodat iedereen helder voor ogen staat over wie we het hier hebben en dan een mooi verhaal. Een kijkje achter de schermen soms juist over iets waar de betreffende persoon niet bekend van is geworden. De meeste besproken geniale mensen ken ik al wel, maar hoe zat het ook alweer?

Met Ada Lovelace bijvoorbeeld, geboren in Engeland in 1815 en betoverd door cijfers. Haar voornaam ‘Ada’ werd ruim 130 jaar na haar overlijden door de Amerikanen gebruikt voor de benaming van programmeertaal. Zij zag ruim honderd jaar voordat hij uitgevonden werd al een computer voor zich. Cathy leeft in het nu en gaat een weekendje met haar ouders en zusje naar Londen. Op verschillende manieren wordt ze geconfronteerd met het leven van Ada. Ze hoort een baby huilen bij het ouderlijk huis, er wordt haar een boek over Ada Lovelace aangeboden en op een tentoonstelling over de geschiedenis van wiskunde ziet ze haar schilderij. Aan het einde van haar trip kan Cathy samen met haar vader alle losse eindjes aan elkaar knopen en blijkt ze heel veel overeenkomsten met Ada te hebben.

En dit is dan nog maar een van de levendige verhalen over geniale mensen van toen. Darwin, Galileo Galilei en Albert Einstein komen naast vele anderen aan bod. De verhalen zijn niet alleen leerzaam maar ook leuk om te lezen. Een ware aanvulling ook in de boekenkast in de klas of op school.

‘Geniaal!” van Janny van der Molen met illustraties van Els van Egeraat, Uitgeverij Ploegsma 2015 is o.a. hier te koop.

Boek 121/53 #boekperweek

/Lmcmr

(Visited 198 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.