boox1Ook voor het piepjonge kind is er een digitale wereld opengebarsten. In de app stores staan wel 400.000 apps aangeboden met (al dan niet interactieve) kinderboeken! Sommige zijn gratis, maar meestal kosten ze rond de € 2,- per stuk. En waar laat je al die kleine hebbedingetjes op je iPhone of je tablet? Het vergt een strakke indeling, wil je ze nog terugvinden tussen je eigen favoriete apps.

boox4Magda van Tilburg, die al 30 jaar platte kinderboeken had geïllustreerd, bedacht iets anders. Eén website, waar een keur aan digitale prentenboeken te vinden is. Op één plek. Die geen geheugenruimte in beslag neemt. Ze stortte zich op het webbouwen, totaal andere materie dan lekker aquarelleren en schetsen met haar favoriete grafietstift. Ze leerde hoe ze haar eigen werk kon laten bewegen in de computer en hoe ze er filmpjes van kon maken. In de loop der jaren waren aardig wat van haar boeken uitverkocht, maar aan het aantal uitleningen in de bieb kon ze zien dat die graag gelezen worden. Die geeft ze nu een tweede leven op haar voorlees-verhalensite: http://www.booxalive.nl

boox3In de twee jaar dat booxalive nu draait, zijn er veel meer digitale prentenboeken bij gekomen. Ook van collega’s. Verder verzamelt Magda er funny filmpjes met een mooie boodschap, staat er poëzie-met-pit, zijn er woordspelletjes en online legpuzzels, geeft ze culturele kindertips, maakt ze klassieke stripverhalen en jeugdromans. Het nieuwste item zijn de ‘zipzapjes voor babjes’. Heel vroeger toonde de Belgische tv het babyprogramma ‘TikTak’, waarvan haar eigen baby destijds enorm genoot: allerlei vormen en kleuren die over het scherm huppelen. Een voorstadium voor het lezen.

boox2Want leesbevordering en taalplezier is de spil waarom booxalive draait. Laaggeletterdheid is helaas in Nederland nog lang niet verdwenen. Hoe eerder een kindje wordt voorgelezen, hoe beter zijn hersentjes zich ontwikkelen. Dat legt van Tilburg voor geïnteresseerde ouders hier uit: http://booxalive.nl/over-boox-alive/

Het spreekt vanzelf dat booxalive gratis toegankelijk is. Voor lezen mag geen enkele drempel bestaan! En van Tilburg heeft nog veel meer prentenboeken in haar hoofd die eruit willen komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.