Kinderen leren door observatie en bootsen spelenderwijs na wat ze zien gebeuren. Aan uitleg hebben ze minder, aan zelf ervaren des te meer. Kinderen verwonderen zich en hebben een innerlijke drang om de wereld te ontdekken met hun zintuigen. Een kind wil voelen, aanraken, optillen, ruiken, proeven, ergens op klimmen… Kunnen toegeven aan deze innerlijke drang is essentieel voor een kind, want het verrijkt zijn leven in vele opzichten. Een natuurlijke omgeving biedt kinderen alle rust en de materialen om zich te kunnen uiten, zichzelf te zijn en alle ervaringen een plekje te geven. Hiermee wordt een gezonde basis gelegd voor de ontwikkeling van hun eigen natuur.

In haar tuin ‘De kleine tuinman’ laat Ity Busstra zien dat er ook voor baby’s, peuters en kleuters buiten van alles te beleven valt, hoe je als begeleider hierin mee kunt gaan en dat het helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. De vele foto’s die ze in de loop der jaren maakte, spreken boekdelen. In dit boek geeft ze informatie over de zintuigen per leeftijdsgroep en per zintuig suggesties wat je qua spel, jaargetijde en leeftijd met een kind kunt doen. Daarnaast bevat het boek tips hoe je een buitenruimte, hoe groot of klein ook, op eenvoudige wijze zelf kunt omtoveren tot een kinderontdektuin.

“Een dieper contact met de natuurlijke wereld en een beter begrip van de wereld van het jonge kind, vormen een verrijking voor jezelf en de kinderen in je omgeving.”

Kaboutersoep en wonderblaadjes is m.i. een onmisbaar boek voor ouders die hun kinderen kennis willen laten maken met de natuur. Door de prachtige foto’s die het boek rijk is, krijg je een hele goede indruk van hoe de kinderontdektuin van Ity Busstra eruit ziet. De index is erg overzichtelijk en alle zintuigen komen aan bod! Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan “kijken met je ogen”, “ruiken met je neus” en “proeven met je mond”. Voor kinderen is het allerbelangrijkste dat ze kunnen dromen, spelen en ontdekken. We zijn immers allemaal op deze manier groot geworden. Je moet dingen ervaren voordat je er verder mee kunt.

Wisten jullie trouwens al dat je madeliefjes en paardenbloemen kunt eten? Niet? Er staat een hele lijst van eetbare bloemen in Kaboutersoep en wonderblaadjes, evenals interessante bladplanten om te voelen en mee te spelen, geurende bloemen waaraan je kunt ruiken en welke vruchten van bomen en struiken je allemaal kunt opeten!

Laat je kind ook eens op onderzoek uitgaan in de tuin en beestjes bekijken en vangen. Wel altijd weer loslaten natuurlijk, want het zijn toch levende wezentjes! Je kunt als je wilt ook op bezoek gaan bij ontdektuin “de kleine tuinman” van Ity Busstra in Dedemsvaart! Kijk op de website voor de openingstijden en verdere informatie!

In Kaboutersoep en wonderblaadjes staan ontzettend veel leuke tips, opdrachten en een heleboel informatie, waar je zeker weten wat aan hebt als je de natuur in wilt met je kids!

Meer informatie vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.