KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten.
De auteur dr. Judith M. Deckers­ Kocken, is een kinderarts voor maagdarmleverziekten en zij schrijft dit boek voor alle kinderen van het universum. Het boek bevat tips, oefeningen en recepten. Het bijgevoegde Buikschrift maakt dat je het letterlijk je eigen kunt maken.

Na een zeer uitvoerige inleiding voor wie dit boek geschreven is, gaat het tweede hoofdstuk over eten is verteren met aandacht. Het is geen zware kost (woordgrapje), maar wel veel informatie, die tot nadenken stemt. Er wordt zeer regelmatig afgewisseld met  dromerige pagina vullende foto’s van kinderen.

Het boek is geschreven voor kinderen, maar ik voel me zelf aangesproken als moeder van 3 dochters. Je zou je kinderen er wel bij kunnen betrekken. Ik heb gelijk ‘s avonds een tip uit het tweede hoofdstuk ter harte genomen en we zijn gaan avondeten zonder de televisie aan en ik heb mijn dochters & echtgenoot de vraag gesteld, hoe hun dag was en wat ze het leukste vonden van de afgelopen dag? Ik moet toch eerlijk bekennen dat de sfeer aan tafel aanzienlijk verbeterde en we minder bleven hangen in: “Neem eens een hap”of “eet eens door!”.

Er wordt in het boek veel gebruik gemaakt van kleur en verschillende kaders. Indien je het boek gebruikt als naslagwerk na verloop van tijd dan kan je de oefeningen, tips of weetjes snel terug vinden. Een voorbeeld van een weetje: Speltbrood gezonder: feit of fabel. Tip: Neem de tijd voor je eten.

Van gezond zijn en blijven hoofdstuk 3 naar Gelukkig zijn en eet jezelf beter in hoofdstuk 5, kom ik aan bij Doe het lekker zelf en dat doen we dan ook. Voor een goed begin van de dag kiezen we een recept uit: “Yoghurt met banaan en kaneel” met de tip wanneer je buikpijn krijgt bij melk drinken deze eens te vervangen door Biogarde. Nou, dat is geen verrassing en gaat erin als koek. Als hartig hapje voor tussendoor gaan we op pad naar de supermarkt voor courgette­pakora’s met pinda’s en hebben we gelijk een leuke middagvullende activiteit.

Schrijf dan NU binnen 1 minuut je top 10 favoriet eten op in je buikschrift en om het nu helemaal aantrekkelijk te maken staan er aan het eind van het hoofdstuk gezonde manieren om de veelvoorkomende pizza, patat en pannenkoeken te bereiden. Maar eerst even langs de Top Toetjes!

Tenslotte komen in hoofdstuk 7 wat ervaringsverhalen van kinderen over hun buik aan bod, het lijkt een beetje op de successtory van deze dokter maar tussen de regels zit er in sommige verhalen wel een stukje herkenning. Eigenlijk is het niet zo zeer wat er beschreven staat, maar wat er na het lezen van de 189 bladzijden met je zelf gebeurd. Ik kan niet zeggen dat ik daadwerkelijk iets gelezen heb, dat ik nog niet wist. maar er is in mijn leven een proces van bewustwording in gang gezet. Wanneer je daar voor open staat, dan kan je zeker iets aan het lezen van dit boek hebben.

Achterop lees ik het naschrift van Susan Smit, auteur: ‘Een verrassend compleet handboek voor kinderen om te gedijen en te bloeien, geschreven met bakken liefde en kennis van zaken’ en daar sluit ik me volledig bij aan.

Meer informatie vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.