‘Kinderen besteden meer tijd aan smartphone dan aan buiten spelen.’ ‘Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon’

Het zijn enkele krantenkoppen van de afgelopen maanden. Ze geven aan dat het gebruik van de smartphone onder kinderen steeds grotere vormen aanneemt. Maar wat is de invloed op het welbevinden van kinderen? Hoe zorgen we ervoor dat ze bewust omgaan met de smartphone? Psychiater en familietherapeut Nick Blaser maakte er een boek over voor ouders én kinderen: Maki en zijn mobieltje.

‘Het mobieltje heeft een grote invloed op onze aandacht, op onze waarneming en op de beleving van het moment. En daarmee ook op hoe we ons voelen’, weet auteur Nick Blaser. ‘Tegelijkertijd biedt de nieuwe technologie natuurlijk oneindig veel mogelijkheden. Hoe kunnen we op een heel bewuste manier de telefoon in ons leven integreren, zodat we vooral van de voordelen kunnen genieten, en de nadelige gevolgen zo klein mogelijk houden? Daarvoor hebben we dit boek gemaakt’, aldus de Zwitserse psychiater met Nederlandse roots.

Maki en zijn mobieltje‘ is bedoeld voor kinderen en voor ouders, verzorgers en leerkrachten. In het eerste gedeelte, een rijk geïllustreerd prentenboek voor kinderen vanaf de kleuterleeftijd, vindt ringstaartaapje Maki een telefoon, waarvan hij helemaal in de ban raakt. Zodanig zelfs dat hij geen oog meer heeft voor zijn omgeving en verdwaalt.

Het tweede gedeelte is bedoeld voor ouders en professionals. Hierin geeft Blaser de lezer achtergronden en theorie over wat er met ons gebeurt wanneer we veel en langdurig bezig zijn met de smartphone. Daarnaast schetst hij herkenbare opvoedsituaties en geeft praktische tips. Ook bevat het boek een open ‘Overeenkomst’ die de ouders en kinderen zelf kunnen invullen wanneer het kind zijn eerste telefoon krijgt. ‘Eigenlijk moet het zo zijn dat elk kind dat een mobieltje heeft of krijgt, ook dit boek erbij cadeau krijgt’, vindt Blaser. ‘Zodat het vanaf het allereerste moment duidelijk is dat een smartphone iets is waar je zeer bewust mee moet omgaan.’

Maki en zijn mobieltje, Nick Blaser, met tekeningen van Martine Goudappel
ISBN 9789491687587

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.