Vaak is seks een beladen onderwerp, maar eigenlijk is het gewoon heel erg normaal. En er komt een dag, dat ook jij, aan je kind(eren) moet gaan uitleggen waar toch die baby’s vandaan komen. Gelukkig zijn er een heleboel boeken over seksuele voorlichting die je hierbij kunnen helpen.

Ben jij ook op mij? – Sanderijn van der Doef & Marian Latour

Dit boek bevat duidelijke informatie in eenvoudige taal en geeft, samen met de humoristische en informatieve tekeningen, kinderen de ‘boodschap’ dat seks niet raar of vies is, maar in de meeste gevallen vooral leuk en fijn. Geschikt voor kinderen van ca. 9 t/m 12 jaar en meer informatie vind je hier.

Ik vind jou lief – Sanderijn van der Doef & Marian Latour

Kleuters hebben vaak grote belangstelling voor geboorte en seksualiteit, en dit voorlichtingsboek geeft antwoord op al hun vragen. Ik vind jou lief vertelt met veel kleurige illustraties en in eenvoudige woorden waar baby’s vandaan komen, wat het verschil is tussen jongens en meisjes, en over verliefdheid en seksuele gevoelens. Geschikt voor kinderen van ca.4 t/m 7 jaar en meer informatie vind je hier

Vrij(be)wijs – Marina van der Wal & Bram Bakker

In Vrij(be)wijs laten Marina van der Wal en Bram Bakker met veel humor zien hoe je omgaat met pubers en de onvermijdelijke gesprekken over seks. Dit boek maakt de seksuele voorlichting een stuk makkelijker en laat zien dat de manier waarop je als ouders met elkaar omgaat een grote invloed heeft op de manier waarop kinderen denken over relaties en intimiteit. Voor opvoeders van kinderen van ca. 3 t/m 18 jaar en meer informatie vind je hier

Dokter Corrie geeft antwoord – Niki Padidar

Wat gebeurt er je verliefd bent? Is zelfbevrediging normaal? Hoe weet je het als de ander iets niet wil? Dit soort vragen worden openhartig beantwoord in dit full colour voorlichtingsboek. De uitgave is gebaseerd op de uitzendingen van Schooltv-weekjournaal van dokter Corrie (cabaretière Martine Sandifort). Op humoristische, maar zeker ook serieuze manier gaat ze in op seksualiteit, relaties, puberteit, verliefdheid, versieren, homoseksualiteit en nog veel meer. Voor de informatie is samengewerkt met ‘Rutgers, kenniscentrum seksualiteit’. Geschikt voor kinderen van ca.10 t/m 15 jaar en meer informatie vind je hier

Kijk, dat ben ik! – A. Teerds-Gertenbach & Petra Heezen (jongens)

Als je volwassen wordt veranderd je lichaam. En dat niet alleen – je gaat je ook anders voelen. In dit boekje lees je hoe je met al die veranderingen om kunt gaan. Je leert je lichaam beter kennen en het belangrijkste is: je gaat zien dat ook jij mag zijn zoals je bent! Kijk dat ben ik! is een boekje dat speciaal is geschreven voor jongens van 10 tot 13 jaar en meer informatie vind je hier.

Kijk, dat ben ik! – A. Teerds-Gertenbach & Petra Heezen (meisjes)

Als je volwassen wordt veranderd je lichaam. En dat niet alleen – je gaat je ook anders voelen. In dit boekje lees je hoe je met al die veranderingen om kunt gaan. Je leert je lichaam beter kennen en het belangrijkste is: je gaat zien dat ook jij mag zijn zoals je bent! Kijk dat ben ik! is een boekje dat speciaal is geschreven voor meisjes van 10 tot 13 jaar en meer informatie vind je hier.

Seks, puberteit en al dat gedoe – J. Bailey & J. MacCafferty

In dit boek komen onverbloemd alle onderwerpen aan de orde die te maken hebben met puberteit en seks. Het begint bij een heldere uitleg over wat puberteit nu eigenlijk is, waarom je lichaam verandert, welke uiterlijke én innerlijke veranderingen erbij horen en welk effect die kunnen hebben op je dagelijkse leven. Maar er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan verliefd zijn, de eerste keer en zwangerschap. De uitgave is geschikt voor kinderen vanaf ca. 11 jaar. Eventueel kunnen ook ouders van pubers informatie uit dit boek halen, om zich (weer) te realiseren wat er in een puber omgaat. Meer informatie vind je hier.

Beeld: Couple having sex in bed under sheets from Shutterstock/pio3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.