Veters strikken; het ene kind leert het heel snel, het andere kind doet er wat langer over. Feit blijft dat we het allemaal ooit eens geleerd hebben. Dante heeft er een hele tijd over gedaan om het te leren. Hij wilde ook steeds schoenen met klittenband (lekker makkelijk natuurlijk). Tegenwoordig draagt hij wel schoenen met veters en hij strikt zelfs op eigen houtje de veters van zijn voetbalschoenen. Hieronder deel ik hoe je je kind het beste kunt leren om zijn/haar veters te strikken. 

Wanneer begin je met het leren van veters strikken?
Er is geen leeftijd dat een kind dit zou “moeten” kunnen. Het ene kind is drie jaar als het zelf al de veters strikt, terwijl een ander kind van zeven ontzettend zijn best doet, maar geen succes heeft. Het belangrijkste is, dat je je kind niet vergelijkt met andere kinderen.

Hoe merk je dat je kind er aan toe is?
Kijk goed naar de fijne motoriek! Kan het kind bijvoorbeeld al kleine kraaltjes rijgen, knippen of figuurtjes tekenen, dan is de motoriek waarschijnlijk goed genoeg om veters te leren strikken.

Tips bij veters strikken
Het allerbelangrijkste is, dat je het zelf aan je kind voordoet. Het is best wel een flinke klus om alle handelingen tegelijk te doen, dus geduld is ook wel nodig. Complimenteer het kind als er vorderingen zijn, dat motiveert alleen maar nog meer! Verder heb je hopelijk wat aan de volgende tips;

  1. Je kunt het beste beginnen met het laten oefenen op een paar van je eigen veterschoenen. Dit is makkelijker voor je kind omdat deze schoenen groter zijn.
  2. Koop een paar kleurige veters, dit maakt het oefenen een stuk leuker.
  3. Ga achter je kind zitten en niet ervoor, dan ziet hij/zij namelijk alles in spiegelbeeld, wat het allemaal extra moeilijk maakt.
  4. Het is het beste om zittend te oefenen, omdat je kind het ook op deze manier zal doen met zijn eigen schoenen. Plus, je kunt er dan beter bij als je je schoenen aan hebt.
  5. Pak samen de veters vast en strik ze langzaam. Herhaal deze handeling een paar keer, en ga stap voor stap te werk. Geduld, geduld, geduld!
  6. Heb dus vooral heel veel geduld: je kind kan niet zomaar ineens veters strikken en zal goed moeten oefenen.
  7. Maak een eigen veterstrik-diploma. Zodra het kind zelf zijn/haar veters kan strikken geef je deze aan hem/haar.

Ook interessant om te lezen: Meet thuis je schoenmaat op!

Afbeelding: Pixabay

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.