beulJasmijn Bakker heeft ‘Juf Beul’ geïllustreerd, dat vind ik erg bijzonder, want ze is dertien jaar oud! Dat vind ik een bijzondere vermelding waard en we hebben vol bewondering naar haar illustraties gekeken. De auteur heet Annemarie Jongbloed, ze heeft meer kinderboeken geschreven en ze is tekstschrijver.

‘Juf Beul’ gaat over een zomerschool, een school die kinderen met een (taal)achterstand in de zomervakantie kunnen volgen. We volgen in hoofdzaak de leerlingen Sam en Fatima, maar ook Eline, Tom en Jozef volgen de zomerschool. De juf verteld dat ze in een vorig leven beul was, dit heeft ze gedroomd. Vanaf dat moment noemen de kinderen haar Juf Beul. De kinderen krijgen les over rasphuizen, de V.O.C, handel in specerijen, schandpaal, de tegenstelling tussen arm en rijk, allen kenmerkend voor de Gouden Eeuw. Het thema Gouden Eeuw van de zomerschool wordt afgesloten met een groot feest.  Er zijn kraampjes en er wordt bier geschonken. De kinderen dragen kleding uit die tijd en houden een voordracht over wat ze geleerd hebben. Dan pas komen ze erachter dat de vriend van Juf wel heel erg goed toneel kan spelen!

Niet alleen steken de lezertjes ongemerkt iets op van de Gouden Eeuw tijdens het lezen van dit leuke boek. Ook wordt er aandacht besteed aan kinderen die niet mee kunnen komen en soms wat extra aandacht nodig hebben. Sam heeft een taalprobleem, ze kan soms niet op een woord komen en mag het dan omschrijven. Fatima heeft moeite met lezen, maar heeft zo’n mooie stem. Jozef spelt moeilijk en gebruikt een spellingskaart.

‘Juf Beul’, hardcover, 2014 Levendig Uitgever is o.a. hier te koop.

Boek 22/53 #boekperweek

/Lmcmr

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.