Ik krijg, vrijwel dagelijks, een heleboel persberichten over boeken die uitgekomen zijn of nog uit gaan komen. Vandaag deel ik weer een overzicht met jullie van de leukste kinderboeken!

Het wonderbaarlijke scheepsjournaal van Mattias Spijker – Harmen van Straaten

Mattias krijgt een uitnodiging van zijn tante Koosje, die hij nog nooit heeft ontmoet. Hij mag in haar hotel aan zee komen logeren. Er is één voorwaarde: hij moet alleen komen. Mattias gaat op reis. Onderweg komt hij allerlei vreemde figuren tegen. Allemaal lijken ze dezelfde boodschap te hebben: ga terug naar huis! Wie probeert hem tegen te houden, en waarom? En wie stuurt hem toch al die flessenpost? Mattias laat zich niet bang maken. Hij verzint een plan om tante Koos en haar hotel te redden – en zichzelf.

Meer informatie vind je hier.

Dop – Jonne Kramer

Wanneer Dop molenaarsknecht wordt, kan ze haar geluk niet op. Maar haar blijdschap is van korte duur, want wanneer de dorpelingen één voor één ziek worden, wordt Dop beschuldigd van het vergiftigen van het meel. Maar waarom denkt iedereen dat Dop de schuldige is? Komt dat door haar verleden? Dit is het begin van een mysterieuze zoektocht waarin Dop haar onschuld moet bewijzen en ontdekt wie ze kan vertrouwen en wie niet…

Meer informatie vind je hier.

De juwelendief – Sam Sedgman & M.G. Leonard

Alex heeft echt oom Ben niet nodig om op hem te passen, maar toch moet hij met hem mee op de laatste reis van stoomtrein de Hooglanden-expres. Ook het Britse koningshuis is van de partij. Dan ontdekt Alex een verstekeling aan boord. Heeft zij iets te maken met de kostbare juwelen die verdwijnen, of is er meer aan de hand? Geen van de volwassenen lijkt op het goede spoor te zitten en dus is het aan Alex om de waarheid boven tafel te krijgen.

Meer informatie vind je hier.

Leeuw met strepen – Marlene Rebel & Lucinda Vos

Het is 1664 en Amsterdam is in de ban van een gruwelijke ziekte… Na het overlijden van hun moeder zitten Jacob en zijn zusje Catrijn verstopt op zolder uit angst dat Catrijn vanwege haar huidaandoening wordt meegenomen door de pestdokter. Wanneer de valse buurvrouw de kinderen verraadt, wordt Catrijn weggevoerd naar het pesthuis buiten de stad. Jacob doet er alles aan om zijn zusje te redden. Hierbij krijgt hij hulp uit onverwachte hoek…

Meer informatie vind je hier.

De Battle – Hanneke Groenteman

De 15-jarige Yara moet erg wennen aan haar nieuwe klas en heeft moeite met het maken van nieuwe vrienden. Ze is twee jaar geleden met haar moeder en zusje naar Nederland gevlucht en mist haar vrienden en familie enorm. Ondertussen maakt Hanna zich zorgen over haar zieke oma en gaat het tussen haar ouders ook niet goed. Wanneer de meiden aan elkaar gekoppeld worden voor een werkstuk over Marilyn Monroe en Audrey Hepburn komen ze erachter dat ze niet alleen veel gemeen hebben met deze sterren, maar ook met elkaar.

Meer informatie vind je hier.

Het geheim van te veel torens – Mark Tijsmans

Willem en Nelle Ter Toren, elf jaar oud, zijn een doodgewone tweeling. Ze wonen in weeshuis ‘Het ongetwijfeld ongelukkige kind’. Als ze tijdens een stormachtige nacht van een mysterieuze oude man vernemen dat ze eigenlijk van adel zijn, pakken ze hun koffers en verhuizen naar het kasteel van hun voorvaderen, Domein Trop de Tours. Daar krijgen ze een oude voorspelling te horen, over twee kinderen die moeten zoeken naar een schat, en al vrij snel wordt duidelijk dat zijzelf wel eens die kinderen zouden kunnen zijn. Samen met Fidelius, de huisknecht, en hun twee nieuwe schoolkameraadjes Flore en Wout gaan ze de uitdaging aan. Maar ze moeten snel zijn en heel voorzichtig. De vijand loert om elke hoek… alleen weten de kinderen niet wie die vijand is. Het begin van een knotsgek avontuur.

Meer informatie vind je hier.

Robin Hood – Kraken, kapen en vlammende pijlen – Robert Muchamore

Na sluiting van de autofabrieken is het welvarende Locksley veranderd in een vervallen, armoedig stadje. De beruchte crimineel Guy Gisborne is aan de macht en heeft zelfs de politie onder de duim. Wanneer de vader van Robin zich uitspreekt tegen de corruptie in de stad, wordt hij beschuldigd van diefstal en gevangen genomen. Robin vlucht samen met zijn broer naar het gevaarlijke Sherwoodbos. Daar moeten ze overleven tussen struikrovers en gevaarlijke bendes. Maar Robin is veel meer van plan dan alleen overleven: hij besluit het op te nemen tegen de gevaarlijke Gisborne en het corrupte regime van de sheriff. Het leven in Locksley zal nooit meer hetzelfde zijn.
Meer informatie vind je hier.

De Sterrensteen: Het Boek der Veranderingen – Kelly van Kempen

Elfie schaamt zich dood voor haar ouders en de Sterrensteen, hun spirituele praktijk aan huis. Kruidendrankjes brouwen van brandnetels, handlezen, huizen zuiveren van nare energieën…  Waarom kunnen Ed en Petronella niet gewoon normaal doen? Vooral nu ze een nieuwe, nieuwsgierige buurjongen hebben…
Wanneer er weer eens een vreemde klant voor de Sterrensteen staat, die aan haar vraagt of ze een oud boek kan bewaren, kijkt Elfie niet raar op. Maar dan duiken er schimmige figuren op in het dorp…In welk geheimzinnig mysterie is ze verwikkeld geraakt? En kan ze haar buurjongen Mats vertrouwen?

Meer informatie vind je hier.

Thirsa en het spookvliegtuig – Connie Mitchell

Thirsa’s ouders zijn gescheiden. Nu wonen “oom’ Walter en zijn ­irritante zoon Theo ineens bij haar in huis. Thirsa mist haar vader en haar lieve, vergeetachtige oma, die soms denkt dat de Tweede Wereldoorlog nog niet is afgelopen. In de oorlog verloor oma haar grote liefde, waardoor ze soms nog steeds verdrietig is. Thirsa en haar twee beste vrienden – de grappige Joep en de slimme Eric – bedenken een plan om oma weer blij te maken. Onbedoeld raken de drie vrienden verzeild in een onstuimig avontuur dat niet alleen over de Tweede Wereldoorlog gaat, maar ook over een magisch tekenblok, een spookvliegtuig en een stoer meisje dat piloot wil worden.

Meer informatie vind je hier.

De pechvuurtoren – Nicki Thornton

Sep worstelt met zijn nieuwe werkelijkheid: hij is niet langer keukenhulp, maar eigenaar van Hotel De laatste kans. Geen doodgewone jongen, maar zoon van een berucht magiër. Dan komt inspecteur Tingieter langs met een wel heel aanlokkelijk voorstel. En dus volgt Sep hem naar een pechvuurtoren vol raadsels, geesten en een onverwachte dode in een afgesloten kamer. Krijgt hij de waarheid boven tafel? En zijn magische talent onder controle?

Meer informatie vind je hier.

Prutsers & pechvogels – Tosca Menten & Jozua Douglas

Een nieuwe verhalenbundel van de twee grappigste kinderboekenschrijvers sinds de Tachtigjarige Oorlog! Prutsers en pechvogels is de nieuwe verhalenbundel van schrijversduo De Gouden Grijns. Na het succesvolle Pech onderweg schreven Tosca Menten en Jozua Douglas opnieuw een boek dat perfect aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek. Verhalen uit de geschiedenis, maar nu eens niet over heldhaftige keizers, gewiekste uitvinders en sublieme kunstenaars. In deze bundel staan historische missers centraal. Over een brandende pruik, een hinnikend kunstgebit en een rampzalig verlopen ballonvaart.

Meer informatie vind je hier.

Timur – Gaby Rasters

Timur is twaalf jaar oud en heeft het syndroom van Down. Dit jaar gaat hij naar groep acht. Superspannend, want dat betekent dat het tijd is voor het schoolkamp en de eindmusical. Dit jaar wil hij de blijmaker van de klas worden met zijn grapjes en dropveters. Ten minste, tot er een nieuwe jongen bij Timur in de klas komt. Jonas is helemaal niet zo aardig als zijn andere klasgenoten. Waarom doet hij zo vervelend tegen Timur? Timur besluit meteen de ultieme uitdaging aan te gaan: het blijmaken van zijn eigen pestkop.
Meer informatie vind je hier.

Lees dit boek niet! – Bart Meijer & Michiel Eijsbouts

Wat niet mag, wil je doen. En wat je niet mag horen, wil je weten. Dat is het uitgangspunt van dit boek vol smerige, vervelende, desillusionerende, gekke, onzinnige, ontnuchterende en bijzondere weetjes. Het is een opeenstapeling van harde feiten die je vertrouwen in de mensheid en het dierenrijk niet vergroten en die je vertwijfeld achterlaten over de zin en onzin van het leven. Maar… ze toveren ook een lach op je gezicht. Ze relativeren de boel en brengen het leven terug tot nietige proporties. Met deze feitjes laat je iedereen gruwelen, huiveren en vooral heel hard lachen! Bart Meijer en Michiel Eijsbouts maken en presenteren samen de Beste Vrienden Quiz en weten als geen ander hoe ze de doelgroep kunnen boeien en entertainen.

Meer informatie vind je hier.

De Tempeljagers 2: Het mysterie van de gouden feniks – Michael Reefs

Tess, haar vriendin Kim, Noah, Finn en hun tante Lara gaan in China op zoek naar Xi’Bao, een lang verloren bergstad. Aan boord van de Trans Mongolië Express ontmoeten de Tempeljagers twee Chinese spionnen die op zoek zijn naar Lara. Ze willen haar gebruiken om de legendarische Perzik van Onsterfelijkheid te vinden, die diep verborgen in de Drakenberg in Xi’Bao ligt. Maar om daar te komen moeten ze eerst het mysterie van de gouden feniks ontrafelen. Zijn de Tempeljagers sterk genoeg om het tegen de spionnen op te nemen en de wereld te behoeden voor een groot gevaar?

Meer informatie vind je hier.

Mijn superslimme ik – Jo Simmons

Als Keith slim is, net als zijn zus Min, geven zijn ouders hem misschien eindelijk meer aandacht! Hij moet dit jaar het BIG JUNIOR GENIUS kampioenschap winnen, en er zit één ding op: een BREINWISSEL! Cornelis doet mee aan Junior Mega Brein, een populaire kennisquiz voor geniale wonderkinderen. Hij is vastbesloten te winnen,
alleen is er één klein probleem: hij is helemaal geen geniaal wonderkind. Gelukkig is zijn zus Minerva superslim en heeft zij al talloze kenniscompetities gewonnen. Cornelis hoeft dus alleen maar haar brein te stelen. Hoe moeilijk kan dat nou zijn?

Meer informatie vind je hier.

De Ickabog – J.K. Rowling

Zo groot als twee paarden. Met ogen als reusachtige lantaarns. Lange vlijmscherpe klauwen. De Ickabog komt eraan… Het koninkrijk Steenrijk was ooit het gelukkigste land ter wereld: goud in overvloed, een koning met de fraaiste snor die je je maar kunt voorstellen, en slagers, bakkers en kaasmakers wiens heerlijkheden iedereen deden huilen van vreugde. Alles was er perfect, behalve dan misschien de Zomphoek, de moerassige, mistige streek in het noorden waar de monsterlijke Ickabog woonde, althans volgens de legende. Iedereen met enig verstand wist dat de Ickabog een verzinsel was, bedoeld om kleine kinderen bang te maken. Maar het grappige van legendes is, dat ze een heel eigen leven kunnen gaan leiden.

Meer informatie vind je hier.

Koningskind – Selma Noort

Zissel kan niet praten, maar ze ziet en begrijpt alles – ook het samenzweerderige gefluister in de nacht waarin haar babybroertje wordt geboren. Diezelfde nacht sterft de baby van een belangrijke edelvrouw. Zissel is getuige van een complot dat ze nauwelijks kan bevatten. Ze reist mee naar
het hof van koning Salomo. Daar weet niemand dat zij de zus is van de baby die is verwisseld, laat staan dat ze een dochter van de koning is. Maar de kleur van haar ogen verraadt haar…

Meer informatie vind je hier.

Het fabeldierenpark: De verdachte draak – Tui T. & Kari Sutherland

De verdachte draak is het tweede deel in trilogie Het fabeldierenpark van Tui T. & Kari Sutherland. Voor fans van Fantastic Beasts en Spirit Animals, met geïllustreerd fabeldierenoverzicht.

De griffioenwelpen zijn terecht, maar het fabeldierenpark is nog niet uit de problemen. Lizzy, de gans met de gouden eieren, lijkt vermoord, en een van de draken gedraagt zich wel heel verdacht. Het agentschap dat fabeldieren beschermt, staat op het punt het park te sluiten. Maar is het wel toeval dat het fabeldierenpark zo onder vuur ligt? Of zit er meer achter?

Meer informatie vind je hier.

De Braniebende – Tom Fletcher

Frenkie ziet enorm op tegen de verhuizing naar zijn nieuwe huis in een suf, slaperig plaatsje, ver weg van zijn beste vriendin. Op een avond barst er een GROTE STORM los boven de stad, met donderend onweer en vreemde groene BLIKSEMSCHICHTEN. Vanaf dat moment beginnen de kinderen in Frenkies straat zich één voor één vreemd te gedragen. Een beetje ongewoon. Een beetje… MAGISCH. Al snel realiseert Frenkie zich dat er gevaar op de loer ligt voor hem en zijn nieuwe vrienden. Zo ontstaat de BRANIEBENDE…

Meer informatie vind je hier.

Het mysterie van Winterhuis Hotel – Ben Guterson

Elizabeth snakte naar adem. Gerommel klonk van ergens diep onder het hotel. De vloer schokte, de kroonluchter en de glazen op de tafels rinkelden. Ik moet erachter komen wat er precies gebeurt, dacht Elizabeth. Ik moet Winterhuis Hotel redden.
Winterhuis Hotel schudt op zijn grondvesten. Het hotel trilt en beeft, een geheimzinnig boek verdwijnt uit een afgesloten kamer en Elizabeth en Freddy vinden verborgen boodschappen in de schilderijen aan de muren. Het lijkt erop dat iemand probeert de kwaadaardige Gracella Winters, die ergens in de geheime gangen onder het hotel begraven ligt, weer tot leven te wekken. Elizabeth en Freddy moeten de raadsels oplossen om Winterhuis Hotel te redden van Gracella’s duistere magie, voordat het te laat is…

Meer informatie vind je hier.

Boerman – Dominique Biebau

Jonathan woont alleen met zijn vader in de Stinkblokken. Op school wordt hij gepest, zo hard dat hij ziek wordt en bij zijn oma moet gaan logeren. Dat loopt eerst niet zo vlot, maar dan ontdekken ze samen Jonathans superkracht… Boerman is een verhaal over tegenslagen en meevallers, over helden die ook maar gewone mensen zijn.

Meer informatie vind je hier.

One thought on “De leukste kinderboeken van dit moment!

  1. Prutsers & pechvogels heb ik mijn dochter met de kinderboekenweek cadeau gedaan. Ze was niet meteen enthousiast, maar tijdens het lezen veranderde dit. Aanrader dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.