Van 3 t/m 14 oktober is het Kinderboekenweek 2018 met als thema vriendschap: Kom erbij! De 20 kerntitels sluiten aan op het thema en ze staan ook centraal in het lesmateriaal voor scholen! Het leek mij leuk om ze met jullie te delen.

Groep 1 & 2

Mag ik meedoen? – John Kelly
Eend wil graag nieuwe vrienden maken en meedoen met de leeuwen of de olifanten.
Maar hij kan niet BRULLEN als een leeuw of TROMPETTEREN als een olifant. Wat nu? Wil jij bij een club waar iedereen welkom is? Dan is dit “Mag ik meedoen?” echt een boek voor jou!

Illustrator: Steph Laberis
Uitgeverij: Veltman Uitgevers


Johannes de parkiet – Mark Haayema

Gijs heeft een prachtig vogelverblijf gebouwd, van gaas en hout. De volière heeft ruimte genoeg voor wel honderd vogels. Minstens. Maar zoveel heeft hij er niet. Nog niet. Hij heeft er eentje. Geen eendje, maar een parkiet. Johannes de parkiet. Johannes raakt snel gewend aan zijn nieuwe verblijf. Maar dan komen er nieuwe vogels “zijn’ volière bewonen. Johannes vindt het allemaal maar niks! Zal hij hier ook aan kunnen wennen of is een vriendschap met deze vreemde vogels onmogelijk?

Illustrator: Medy Oberendorff
Uitgeverij: Rubinstein

Snip – Claudia Lagermann
Snip is een vogel. Gewoon, met een snavel, twee pootjes en twee vleugels.
Nou ja, helemaal gewoon is Snip nou ook weer niet. Snip durft namelijk niet te vliegen. Dus wanneer zijn vriendjes in de herfst naar warmere streken vertrekken, blijft Snip moederziel alleen achter. Maar hij mag dan een klein hartje hebben, het is wel een hartje van goud! Als de dieren in het bos zijn hulp nodig hebben, is Snip altijd in de buurt. En zo wordt hij toch een held.

Illustrator: Hanneke Siemensma
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren

Het geweldige grote vriendjesboek – Mary Hoffman
Wat is een vriend? Moet een vriend dezelfde dingen leuk vinden als jij? Kun je ook vrienden zijn met dieren of met je broer of zus? Wie is jouw allerbeste vriend? En hoe maak je eigenlijk vrienden? In Het geweldige grote vriendjesboek ga je op zoek naar antwoorden op zulke vragen. Misschien heb je één goede vriend, of speel je liever in een groepje. Wie weet zijn jouw opa en oma wel echte vrienden. Of speel je het liefst alleen. In dit boek kom je erachter dat vriendschappen in alle soorten en maten bestaan.

Illustrator: Ros Asquith
Uitgeverij: Ploegsma

Ventje zoekt een vriendje – Ted van Lieshout
Ventje zoekt een vriendje. Hij neemt er een mee naar huis. Maar zijn mama wil hem niet in huis hebben. Wat nu? Ventje zoekt een vriendje is een unieke samenwerking tussen drie grootheden uit de jeugdliteratuur:

Illustrator: Ted van Lieshout & Ingrid en Dieter Schubert
Uitgeverij: Lemniscaat

 Groep 3 & 4

Blitz! – Rian Visser
Ver weg, voorbij de maan, zweeft bol Nul. Op die bol woont Blitz, een groen ruimtemannetje. Hij woont helemaal alleen. Dat vindt hij niet erg, totdat er een vogel op zijn bol landt. Blitz en het vogeltje Tjilp worden vrienden. Maar Tjilp wil na een tijdje terug naar de aarde. Pas dan voelt Blitz hoe eenzaam hij is. Hij bouwt een raket en vliegt naar de aarde, op zoek naar een vriend die op hem lijkt. Maar is er op aarde wel iemand zoals Blitz?

Illustrator: Lars Deltrap
Uitgeverij: Gottmer

Hugo, een vreselijk eng beest? – Mia Nilsson
Krokodil Hugo gaat op zoek naar een vriend. Maar dat is niet zo makkelijk. Hugo is de ster van het circus. Bertus, het beest met de bult, is jaloers. Op een nacht duwt hij Hugo uit de woonwagen. Hugo wordt wakker in een groot, don- ker bos, ver weg in het noorden … Alle dieren in het bos zijn bang van Hugo. Daarom bedenkt Hugo een plan. Het HUGO-ZAL-EEN-VRIEND-VINDEN-PLAN. Maar dat loopt niet zoals hij had gehoopt …

Illustrator: Mia Nilsson
Uitgeverij: De Eenhoorn

Het zakmes – Sjoerd Kuyper
Mees vindt in zijn broekzak het nieuwe zakmes van zijn beste vriend Tim. Op zich zou dat geen probleem zijn, maar Tim is verhuisd en Mees is bang dat mensen denken dat hij het zakmes gestolen heeft. Mees besluit het zakmes aan Tim terug te bezorgen. Er komt een geweldig plan in hem op. Een plan, zo groot, dat het bijna niet in zijn hoofd past.

Illustrator: Alice Hoogstad
Uitgeverij: Lemniscaat

Wat een verhalen (Bil en Wil) – Rindert Kromhout
Bil tuurt het huis in.
Hij beeft en ziet wit.
Tik..tik..tik…hoort hij.
“Wie is daar?” zegt hij.
“Weg jij” piept hij.
Tik..tik..tik…hoort hij weer.
En dan… Nee!
Wat een verhaal!

Illustrator: Jan Jutte
Uitgeverij: Zwijsen

Een vriendje voor altijd – Eoin Colfer
Een vriendje voor altijd is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Eoin Colfer, auteur van de Artemis Fowl-serie, en Oliver Jeffers, illustrator van het bekroonde prentenboek De krijtjes staken!. Het is een origineel en warm prentenboek over vriendschap, dat werd vertaald door Koos Meinderts.

Illustrator: Oliver Jeffers
Uitgeverij: De Fontein

 Groep 5 & 6

Amigos – Annemarie van den Brink
Tijn verveelt zich zonder vriendjes kapot in de Fossielenbuurt. Naar het vieze Mammoetpark durft hij niet. Daar loopt De Top Drie van Erg rond, de grootste pestkoppen die hij kent. Opa Buurt is dan wel zijn praatvriend, maar daar kun je geen boomhut mee bouwen. Tijn kan zijn geluk niet op als de Spaanse Manoe zijn overbuurjongen wordt. Al gauw zijn ze echte Amigos. Maar vrienden blijven, dat is niet zo makkelijk.

Illustrator: Harmen van Straaten
Uitgeverij: Holland

Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden – Sunna Borghuis
Vik is nieuw in het dorp. En buitenbeentje Lies kan best een vriend gebruiken. Maar niet deze! Ze moet niks van hem hebben – tot ze erachter komt dat ze best wat gemeen hebben (en niet alleen die stomme bijnamen die ze van pestkop Bram gekregen hebben). Langzaam maar zeker worden de twee vrienden.

Illustrator: Eva van Aalst
Uitgeverij: Gottmer

 

Een indiaan als jij en ik – Erna Sassen
Boaz zit in de klimboom aan de rand van het duinmeertje. Het is al etenstijd geweest, dat merkt hij aan de zon die ondergaat. En aan zijn maag, die vreemde geluiden maakt. Mooi dat hij niet naar huis gaat. Mooi niet. Misschien wel nooit meer. Een indiaan als jij en ik is een echte aanrader!

Illustrator: Martijn van der Linden
Uitgeverij: Leopold

 

Joe Biljoen – David Williams
Joe is de rijkste twaalfjarige jongen van de hele wereld. Hij heeft alles wat hij zich maar kan dromen: zijn eigen racewagen, hopen geld en zelfs een orang-oetan als butler. Ja, Joe heeft echt alles wat hij wil. Maar toch is er iets wat hij niet heeft en wat hij heel graag zou hebben: een vriend. Zal het hem lukken een echte vriend te vinden?

Illustrator: Tony Ross
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij

Hoe maak ik een vriend? – Evelien de Vlieger
Felix gaat op kamp, een kamp waar hij niemand kent. Zijn moeder zegt dat hij wel een vriend zal maken. Maar hoe doe je dat, een vriend maken? Felix gaat meteen aan de slag. Hij schrijft lijstjes met eigenschappen die een goede vriend moet hebben, verzint welke lichaamsdelen er nodig zijn bij een vriend. Hij brouwt zelfs een echte vriendschap drank. Maar bestaat er wel een ultiem recept om een vriend te maken?

Illustrator: Wendy Panders
Uitgeverij: Lannoo

 


Groep 7 & 8

De grondel & de garnaal – Geert-Jan Roebers
Naast natuurlijke vijanden bestaan er ook natuurlijke vrienden, zoals de vis die samenwoont met een blinde garnaal. De grondel & de garnaal gaat over vriendschappen in het dierenrijk. Over vriendendiensten, broederliefde en opoffering. Over vrienden voor het leven of voor even. En over valse vrienden, want ook in de dierenwereld zijn vrienden niet altijd te vertrouwen.

Illustrator: Margot Westermann
Uitgeverij: Gottmer

 

Neem mijn hand – Kate Kate DiCamillo
Raymie heeft een plan. Als ze ‘Mini Miss Midden-Florida Autobanden’ wordt, komt ze vast in de krant. En als haar vader dat ziet, komt hij (misschien) terug. Dan ontmoet Raymie twee andere deelnemers: Louise, die uit een showbizz familie komt, en Billie, die vastbesloten is de boel te saboteren. Maar als de wedstrijd dichterbij komt, ontstaat er een onwaarschijnlijke en onvergetelijke vriendschap. Een vriendschap die hun twijfels doet vervagen. Een vriendschap die hen met nieuwe ogen naar de wereld doet kijken. Neem mijn hand is een indrukwekkend maar mooi boek. 

Uitgeverij: Lannoo

Niet thuis – Jacques Vriens
Hannah woont niet thuis, maar in een leefgroep van zeven kinderen. Allemaal hebben ze hun eigen bijzondere verhaal. Ze kunnen het niet altijd goed met elkaar vinden, maar als het erop aankomt, laten ze elkaar niet in de steek. Dan vangt Hannah een geheim gesprek op tussen de groepsleiders. Er moet bezuinigd worden in de jeugdzorg en dat heeft ingrijpende gevolgen. Zodra de kinderen erachter komen wat er aan de hand is, verzinnen ze samen een spannend en gewaagd plan.

Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

Evi, Nick en ik – Anna Woltz
Dit boek gaat over de raarste zomer van mijn leven. Het begon ermee dat Nick uit groep acht voor het eerst tegen me praatte. En diezelfde dag wilde Evi opeens vriendinnen worden. Ik begreep er niks van, want dat eigenwijze kind maakt alleen maar ruzie. Daarna gebeurde alles tegelijk: ik ontvoerde een bruine kip, zaagde heel veel bomen om en ontdekte dat ik verliefd was. Toen gebeurde er een vreselijk ongeluk.

Uitgeverij: Querido Kinderboeken

 

Ik ben Vincent en ik ben niet bang – Enne Koens
Voor Vincent is school net als survivallen: je weet nooit precies wanneer je welke ramp kunt verwachten, dus je kunt je maar beter goed voorbereiden. Hij kent het SAS Survival Handboek dan ook uit zijn hoofd. En hij heeft altijd een blikje met handige survivalspullen bij zich. Maar het ergste moet nog komen: schoolkamp. Hij heeft nog zeven dagen om zich voor te bereiden. Dan komt er een nieuw meisje bij hem in de klas, De Jas, en dat verandert alles…

Illustrator: Maartje Kuiper
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.