tateVan dit boek is niet alleen de kaft prachtig, het verhaal ademt de sfeer van toen. Deze jeugdroman is niet voor niets in 23 landen verschenen. Ieder hoofdstuk begint met een toepasselijk citaat uit het boek van Darwin ‘Het ontstaan der soorten’. Dit verboden boek heeft Kapitein Tate, Callie’s opa in zijn persoonlijke bibliotheek staan.

Calpurnia Tate is een jonge meid van bijna 12 jaar die opgroeit in het snikhete Texas aan het einde van de achtiende eeuw. Ze is de enige dochter te midden van zes broers. Haar vader bestiert de katoenfabriek, die eerst van haar inwonende grootvader is geweest. Grootvader is naturalist en moeilijk benaderbaar. Toch slaagt Callie er als enig kleinkind in om contact met hem te leggen. Hij draagt zijn kennis van de natuur aan haar over en doet samen met Calpurnia proefjes. Haar moeder heeft hele andere plannen voor haar. Het liefst stoomt moeder haar klaar voor het debutantenbal en moet ze handwerken leren. Dat gaat allemaal van de tijd af die ze met grootvader door kan brengen. Zelfs de baanbrekende ontdekking van een nieuwe plantensoort met grootvader kunnen de tand des tijds niet weerstaan. Zal Callie Vee zich in haar lot kunnen schikken of blijven haar dromen over zelfstandig zijn overeind?

Deze jeugdroman gaat over een innerlijke, maar ook uiterlijke strijd. Je kunt er als baby nu eenmaal niets aan doen waar en wanneer je geboren wordt. Je kunt alleen maar hopen dat er iemand is die je kan steunen in je dromen. In dit geval is dat de grootvader van Callie. Soms voedt hij tegen beter weten in de verlangens van Calpurnia naar het iemand-zijn-op-de-wereld. Haar voorliefde voor de wetenschap kan in haar omgeving op weinig begrip rekenen. Haar oudste broer is meer en meer bezig met het vinden van een geschikte echtgenote en haar vriendin Luna wordt belaagd door maar liefst drie broertjes van Callie. Het onderwijs van die tijd bestaat meer uit handwerken dan uit kennisoverdracht. Het open einde van deze jeugdroman maakt dat ik droom over een vervolg of zou het beter zijn om het maar te laten? Buig ik me ondertussen over de vraag of ik alsnog een van onze dochters kan vernoemen naar Callie Vee?

‘De evolutie van Calpurnia Tate’ van Jacqueline Kelly, Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij 2015, is o.a. hier te koop.

Boek 101/53 #boekperweek

/Lmcmr

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.