generaal‘De Gruwelijke Generaal’ gaat eigenlijk over de knotsgekke President van Costa Banana. De titel verraad de oplettende lezer al in een vroeg stadium wie nu eigenlijk degene is die President Fernando en zijn gezin dwarsboomt. Deze kleinigheid doet niets af aan dit hilarische verhaal over spionage, ontvoering, geheime codes, contra-spionage, drones van Jozua Douglas.

President Fernando is nogal vol van zichzelf. Hij is de schatrijke President van een klein landje Costa Banana. Zijn wil is wet en om de haverklap verschijnt er een absurd idee van hem in de praktijk. Iedereen moet hetzelfde kapsel als de President dragen en op alle pakken cornflakes prijkt zijn portret. President Fernando is idolaat van zijn vrouw Florabella, hij zou het liefste de maan voor haar kopen. Haar verjaardag is al uitgeroepen tot Nationale Feestdag. Fico, zijn zoon, is voorbestemd op hem op te volgen. Dit vind zijn oudere dochter Rosa helemaal niet eerlijk. Zij is veel slimmer dan haar broertje. Samen krijgen ze les van meester Gabriël in het paleis, ze leren geheime codes. Rosa komt erachter dat er in het paleis wordt afgeluisterd, ze gaat op onderzoek uit. De President heeft twee vertrouwelingen, dat zijn Generaal Sjasliek en Hector, de meesterspion. Wie kan ze nog vertrouwen? Wanneer haar moeder ontvoerd wordt en ze het doel van Generaal Sjasliek ontdekt, weet ze Fico om te praten en gaan ze samen met meester Gabriël de gevaarlijke strijd aan.

Hoe absurd dit boek ook lijkt, blijkt dat een aantal van deze hilarische situaties al in de wereldgeschiedenis hebben plaatsgevonden. Raar maar waar! Dit lees ik in de zes lestips die Jozua Douglas bij ‘De Gruwelijke Generaal’ heeft ontwikkelt.

Deze schrijver schrijft niet alleen boeken, hij schetst een hele belevenis en betrekt school en opvoeders erbij. Niet voor niets wordt hij de Nederlandse Roald Dahl genoemd.

‘De Gruwelijke Generaal’ van Jozua Douglas met illustraties van Elly Hees, Uitgeverij De Fontein 2015 is o.a. hier te koop.

Boek 109/53 #boekperweek

/Lmcmr

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.