nanaVan dit soort boeken word ik zo blij en dan ben ik zo dankbaar dat ik kinderboeken­ recensent ben. Helemaal omdat de kleuter volgend schooljaar gaat leren lezen en het met dit boek echt een feest zal zijn.

Nana van het Roversbos, bij de fans al bekend, woont samen met haar tante Dora, daar waar niemand anders durft te wonen. Ze wonen in het Roversbos met de drie rovers: Niek, Viek en Riek. Ze maken daar van alles mee, meestal met de dieren uit het bos. Zo ook in ‘Een pluim voor haar’ waar Egeltje ziek is. Ze verliest al haar stekeltjes en wat heeft ze het koud. Nana belt snel dokter Das en die stuurt de Roversbos­bewoners op pad voor de broodnodige ingrediënten voor HET RECEPT tegen VERLIES van STEKELTJES. Tellen jullie mee: 10 takjes taxus, 1 bosje lavendel, 1 mandje bosaardbeien, 2 mandjes rode besjes, 3 mandjes blauwe bosbesjes, 1 liter kruidensap en 5 lepels van het Geheim Poeder. Driemaal daags moet Egeltje een lepeltje hiervan nemen. Dit is heel beeldend gemaakt met drie klokken. Alle bewoners uit het Roversbos zijn lief voor het kale Egeltje. Ze schrijven blaadjes vol met lieve berichtjes, dat ze in een Lieve­Woorden-Doosje stoppen. Als Egeltje nu niet snel beter wordt, dan weet ik het ook niet meer.

Naast een prachtig verhaal, dat goed samen gelezen kan worden door de dik gedrukte woordjes voor de beginnende lezer, zit dit boek boordevol extra’s voor degene die het wil zien. Je kunt naar hartenlust tellen, klok kijken, prenten bewonderen, het alfabet leren en achterin het boek staan twee pagina’s vol met opdrachtjes als “Welke instrumenten zie je bij de Opkikkertjes?” Als klap op de vuurpijl is het RECEPT VOOR WAFELS opgetekend en “Hoe maak je een Lieve­ Woorden-Doosje” Wij gaan er alvast mee aan de gang en ik weet zeker dat Nana ingezet wordt als vakantie­-doeboek.

‘Een pluim voor haar’ van Ann Lootens (tekst) & Emilie Timmermans (illustraties), Uitgeverij Clavis 2016, is o.a. hier te koop.

Boek 40/2016

/Lmcmr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.