lotteroosHet eerste voorleesboek van Lotte & Roos- ‘de meisjes tegen de jongens’ werd de winnaar van de KIDDO leespluim eind 2014. De hooggespannen verwachtingen worden weer waargemaakt in ‘Samen ben je niet alleen’. De zusjes Lotte & Roos wonen naast het gezin van Lasse & Joppe en maken weer van alles mee. Regelmatig is een hoofdrol weggelegd voor hond Bullebak van mevrouw Piet, maar wat doet zij nou steeds met die boze imker?

Het stevige voorleesboek met zoetgekleurde kaft ligt lekker in de hand. De 35 hoofdstukken vertellen soms een verhaal op zich maar regelmatig lopen de verhaallijnen door. Op de fleurige kleine of grotere tekeningen van Annet Schaap zijn vaak veel details te zien. Er wordt wat afgewezen. De meisjes vallen niet in slaap van de verhalen, maar luisteren actief mee en we lachen wat af over de blotebillenshow. Vertederend is het avontuur van het jonge vogeltje dat uit zijn nest is gevallen. Eigenlijk moet het vogeltje terug van Opa, maar het nest is niet meer te vinden. Het verzorgen van een vogeltje kost veel tijd door het vangen van vliegen en wormen. Als dan de vliegles aanslaat zien we dan het vogeltje nog eens terug? Het zet de meisjes aan het denken. “In een kooitje doen”, zegt de kleuter en zo wordt een gesprek over het verzorgen van huisdieren versus wilde dieren geopend. En dan Roos die het opneemt voor buurjongen Lasse. Hij was toch wel erg stout door de vliegen in de thee van de juf te doen en Roos is toch wel erg lief voor Lasse. Een aanwinst voor onze boekenplank!

‘Lotte & Roos- Samen ben je niet alleen’ van Marieke Smithuis, met tekeningen van Annet Schaap, Querido 2015, is o.a. hier te koop.

Boek 112/53 #boekperweek

/Lmcmr

(Visited 103 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.