DrukwerkHet allerleukste kindermuseum is open vanaf 6 februari 2016

In juli 2015 sloot het dick bruna huis in Utrecht zijn deuren. Na bijna tien jaar is het tijd voor een nieuw inhoudelijk concept. Op 6 februari 2016, na een ingrijpende verbouwing, opent op dezelfde plek het nijntje museum: hét museum waar peuters en kleuters hun wereld ontdekken. Het nijntje museum is het enige museum in Nederland dat zich richt op de allerjongste groep museumbezoekers. Edwin Jacobs, directeur nijntje museum: “Het nieuwe concept betekent ook meer vierkante meters, een compleet nieuwe inrichting en ruimere openingstijden. Het nijntje museum belooft het allerleukste kindermuseum te worden.”

de wereld in het klein
Het nijntje museum is hét museum waar peuters en kleuters spelenderwijs hun wereld ontdekken. Samen met nijntje en haar vriendjes. De vrolijke wereld van nijntje begint bij haar thuis, direct nadat je het museum binnenstapt. Daarna neemt ze je mee op ontdekkingstocht, steeds verder de wereld in. Kruipen, zoeken, ruiken, dansen. Spelenderwijs leer je zoveel meer!

In het nijntje museum hebben de verschillende ruimtes allemaal hun eigen thema. Van het huis van nijntje tot de dokter en de dierentuin: herkenbare thema’s voor peuters en kleuters.
Of ze nu tam of wild zijn, in de dierentuin van het nijntje museum speel je met álle dieren. Leer de papegaaien praten, of zoek de muizen die zich hebben verstopt in de hokken van de wilde dieren.
Op bezoek bij de dokter worden je ogen en je oren getest. Of kruip in de huid van de dokter en maak de zieke boris beer weer beter.  Bij nijntje thuis bak je een taart in de keuken, maai je het gras in de achtertuin en stop je nijntje in haar bed. Welterusten nijntje, het was een onvergetelijk avontuur!

Zelfs de facilitaire ruimten zijn gethematiseerd om de beleving compleet te maken: in de toiletten waan je je op het strand, je picknickt in het bos en in het trappenhuis vlieg je met nijntje door de wolken.

luisteren, kijken, doen!
– Ga creatief aan de slag in het kunstlokaal. Dagelijks geopend, in het weekend onder begeleiding. Schilderen, stempelen, knippen en plakken. Leef je uit en maak iets moois!

– Even tot rust komen met een prentenboek? Kom naar het voorleesuurtje, elke zondag om 14:00 en 15:00 uur.

– In de schoolvakanties zijn er nóg meer activiteiten, zoals theater en dans.

nijntje2ruimte voor eigen fantasie
In 32 van de 124 prentenboeken die Dick Bruna (Utrecht, 1927) maakte, speelt nijntje de hoofdrol. Hierin maakt ze actief kennis met de wereld om haar heen, vaak samen met haar familie en vriendjes. Bruna’s figuurtjes en hun avonturen zijn voor kinderen heel herkenbaar. Hij geeft kinderen bewust de ruimte om hun eigen fantasie in te vullen. Deze filosofie vormt de basis van het nijntje museum.

Zie voor meer informatie: nijntjemuseum.nl

nijntje in het nijntje museum, Dick Bruna in het Centraal Museum
Het nijntje museum richt zich exclusief op gezinnen met jonge kinderen; de inrichting en het spelmateriaal zijn speciaal voor hen ontwikkeld. Peuters en kleuters ontdekken er spelenderwijs hun wereld. Het nijntje museum is de wereld in het klein, geïnspireerd op de prentenboeken van Dick Bruna.
Wie vooral geïnteresseerd is in Dick Bruna en zijn werk kan terecht in het Centraal Museum, tegenover het nijntje museum. Daar is sinds 19 september 2015 het originele atelier van Dick Bruna permanent te zien, altijd in combinatie met een selectie uit het rijke oeuvre van Dick Bruna dat het Centraal Museum in bruikleen heeft. Zo is Utrecht voor jong en oud dé stad voor liefhebbers van nijntje én haar geestelijk vader Dick Bruna.

nijntje3De realisatie van het nijntje museum zou niet mogelijk zijn zonder de steun van Mercis bv, de BankGiro Loterij en de Gemeente Utrecht. Het nijntje museum is onderdeel van de Stichting Centraal Museum.

Foto’s: Emmely van Mierlo en Corné Clemens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.