heersersVan deze trilogie van Mariëtte Aerts is onlangs boek 2 ‘De Oude Magie’ verschenen en aangezien ik dol op Fantasy boekenseries ben, heb ik bij De Vier Windstreken het eerste deel opgevraagd. Omdat ik steeds maar een stiefkwartiertje om te lezen had, kwam ik maar moeilijk in het avontuur van bijna 400 blz. Toen dan eindelijk de herfstvakantie aanbrak en ik langere perioden kon lezen begonnen de personages en het verhaal pas echt tot leven te komen. In mijn notitieblokje heb ik maar twee aantekeningen gemaakt:

Raben= lezer in Perlinenhof in hoofdstad Kironos

Moeder Melloise= kruidengenezeres Teller

Raben Teller en zijn moeder wonen samen in een hofje. Enigszins verborgen voor de buitenwereld helpt Melloïse mensen als kruidengenezeres en houdt ze Raben uit het zicht van de Heer Glendahl. Net als zijn vader is Raben lezer en kan hij voorwerpen lezen. De lezers zijn nodig om de oude artifacten te onderscheiden van kitsch en de wrede verzamelaar te voorzien van extra informatie. Elke dag krijgt Raben stiekem les van Meester Hobbe in het lezen en door zijn moeder wordt hij onderwezen in de kruidenleer. Wanneer Raben gesommeerd wordt om als leerling kruidengenezer mee op zeereis te gaan met de oudste zoon (Enzor) van Heer Glendall, moet hij zijn gave als Lezer verbergen. Gelukkig gaat zijn hond Zindel mee. Tijdens deze reis komt Raben steeds meer te weten over zijn heerser en diens vertrouweling raadsheer Himmondar, een monnik. Raben wordt blootgesteld aan een Dwinger, die in zijn hoofd dringt en hem een opdracht geeft. Hij ziet van dichtbij hoe er, door verschillende volkeren, met macht omgegaan wordt. Wanneer op de terugreis na een overval door een piratenschip erfjonker Enzor wordt ontvoerd, maakt Raben kennis met Calli. Zij is Elementaliste en kan regen en wind in haar voordeel gebruiken. Ze komt erachter dat Raben Lezer is en samen bundelen ze hun krachten. Raben leest met diens toestemming de voorwerpen van de Kapitein Zoutbaard en gebruikt deze informatie als puzzelstukken. Hij vindt een Leidsteen en dat is geen Larnenzeik.

Jeetje, waar eerst de levenslijnen van Raben en Calli lang langs elkaar heenlopen komt het uiteindelijk tot een mooie samenkomst van deze leeftijdsgenoten. Het taalgebruik, de namen van de eilanden, de zeemonsters in het Nevelblauw, alles spreekt tot de verbeelding. Gelukkig, en daar waarschuwde de uitgeverij mij al voor, is boek 2 reeds verschenen.

‘De Heersers van Kir’ van Mariëtte Aerts, Uitgeverij De Vier Windstreken, 2014 is o.a. hier te koop.

Zaterdag 7 november 2015 is er weer een kinderboekenoutlet van 10- 16 uur bij De Vier Windstreken in Rijswijk!

Boek 111/53 #boekperweek

/Lmcmr

 

2 thoughts on “‘De Kronieken van de Zeven Eilanden boek 1- De Heersers van Kir’ 12+

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.